17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialCum au îngropat namibienii o echipă fanion a rugby-ului românesc

Cum au îngropat namibienii o echipă fanion a rugby-ului românesc

Opt ore a durat şedinţa de analiză a „performanţelor” recente înregistrate de RCJ Farul Constanţa în SuperLiga de rugby.

Opt ore în care s-a discutat „cu cărţile pe masă” şi în care s-au cerut explicaţii dar şi soluţii, în final, decizia fiind una aşteptată: Mircea Paraschiv şi-a dat demisia, iar ieri şi-a luat adio de la echipă şi… jurnalişti, nu fără a lansa o tiradă la adresa jucătorilor.

Lucrat de namibieni?

 Pus la zid din cauza atitudinii avute de jucători la eşecul de sâmbătă, 10-63 cu Timişoara, Paraschiv nu s-a sfiit să-i acuze pe aceştia de non-combat, cu trimitere directă către grupul de namibieni care „conduc echipa” şi care ar dicta felul în care îşi apără şansele toţi echipierii Constanţei. Deja fostul antrenor a amintit episodul din semifinalele de anul trecut când, după ce făcuseră un meci excelent în play-off, fariştii au fost demolaţi de Steaua, pe fondul unor evoluţii suspect de slabe ale unor jucători. Lipsa de profesionism şi ambiţie ar fi al doilea motiv, dar una peste alta, a fost mai uşor de demis un antrenor decât de schimbat o echipă.

„Eu am atras atenţia de mai mult timp că aici se întâmplă lucruri ciudate din cauza componenţilor lotului care aparţiun unei anumite etnii şi care vor să conducă nu doar vestiarul ci şi banca. Atenţie la namibieni, atât pot să vă spun, pentru că ei vor rămâne şi vor crea probleme în continuare. Nu vor să se pregătească şi nu vor să muncească şi au o influenţă nefastă asupra întregului lot. Eu la Timişoara am văzut non-combat pe faţă, nu teamă, iar plecarea mea va dovedi că am avut dreptate”, a spus tehnicianul.

Paraschiv i-a acuzat pe jucători că „sunt afectaţi de programul profesionist impus, cu lucru pe teren şi în sală de la 9.00 la 15.30, şi antrenamente foarte dure care nu le mai permit să facă şi altceva, şi au decis să răspundă pe teren”.

Paraschiv şi-a pierdut şi sprijinul conducerii

Ultimele patru înfrângeri au umplut paharul şi pentru conducerea administrativă, iar catastrofa de la Timşoara l-a vărsat pe tot. Florian Constantin, vicele de la RCJ Farul, a acuzat şi el în termen duri lipsa de ambiţie a rugbyştilor, „îngropaţi” sub opt eseuri în Banat.

Şi incapabili să facă faţă ritmului impus de adversar. „Nu negăm că la Timişoara există o echipă fantastică, formată din jucători de excepţie şi care îşi permite să ţină pe bară internaţionali români sau georgieni, dar atitudinea este altceva.

Nu-mi explic nici astăzi ce s-a întâmplat, pentru că jucătorii au fost efectiv speriaţi de forţa adversarului şi nu s-au mai luptat. Vedeam cum la fiecare schimbare de viteză, liniile noastre se clătinau şi mai făceau un pas înapoi, ori asta este treaba antrenorilor care nu au găsit soluţii. Schimbarea băncii vine într-un moment bun pentru că noi considerăm să echipa avea nevoie de un şoc.

Au fost greşeli de toate părţile, dar cei care plătesc sunt, ca întotdeauna, antrenorii şi noi credem că este o decizie corectă. La Timişoara s-a greşit şi echipa, nu doar tactica”, a declarat Constantin.

Viitor românesc

Furtuna de la RCJ Farul vine într-un moment în care rugbyul constănţean a fost de-a dreptul revitalizat de proiectele juvenile aflate în desfăşurare, proiecte care vor avea ca finalitate o echipă competitivă formată din români.

Asta se va întâmpla însă abia peste cinci ani, dar conducerea nu este dispusă să aştepte şi rezultatele tot atât. „Noi nu aducem jucători străini ca să fim în trend, ci pentru că nu avem momentan jucători români pentru toate posturile, dar asta se va întâmpla în viitor. Reconstruim, dar nu vrem umilinţe ca cea de la Timişoara, şi mai ales nu vrem o asemenea atitudine care nu are nicio legătură cu un sport nobiliar”, a declarat şi Marius Puşcaş, membru în CA-ul clubului.

Amendaţi până sâmbătă

Pentru prestaţia de sâmbăta trecută, dar şi pentru cele din meciurile cu Baia Mare şi Steaua, jucătorii constănţeni vor încasa o amendă usturătoare cuprinsă între 10 şi 20 de procente din contracte, în funcţie de „vina” fiecăruia.

Preşedintele clubului, Cristinel Dragomir, le-a lăsat însă o „portiţă” jucătorilor, care dacă vor demonstra că sunt valoroşi şi vor bate Steaua vor scăpa de penalizare. „Trebuie luate şi măsuri disciplinare şi acest lucru se va întâmpla. Acum, amenzile sunt active, majoritatea jucătorilor primind sancţiuni spre nivelul maxim (20% din salarii – n.r.), dar o prestaţie bună şi un succes cu Steaua vor duce la anularea lor”, a declarat Marius Puşcaş.

Obiectiv realizat

Surprinzător, demisia (sau demiterea) lui Paraschiv vine în condiţiile în care echipa îşi îndeplinise obiectivul principal al sezonului, adică intrarea în play-off, iar acum se triau jucătorii care să rămână la Constanţa pentru sezonul următor, antrenorul declarând anterior că o mare parte din actualul lot ar trebui înlocuită. „Când echipa joacă bine, jucătorii sunt eroi, iar când joacă slab, schimbăm antrenorul. Cam atât de simplă este problema.

Noi ne-am îndeplinit obiectivul trasat atunci când am luat acest lot în care mai erau doar nouă jucători şi sper ca la final să fiu întrebat şi eu despre ce jucători merită sau nu să mai continue aici. Este păcat că acest ultim bastion al rugbyului românesc să ajungă să depindă de nişte jucători, dar sper ca prin plecarea mea şi FRR să-şi întoarcă faţa către Constanţa”, a punctat Paraschiv.

Cele mai citite

VIDEO. Momentul în care Maia Sandu a fost surprinsă de cutremur în platoul unei emisiuni TV

Cutremurul recent din România a avut un impact resimțit și în Chișinău, unde președintele Moldovei, Maia Sandu, se afla în direct la emisiunea „Ediție...

Comisarul Thierry Breton își anunță demisia cu doar o zi înainte de prezentarea noii Comisii Europene

Thierry Breton, comisarul european pentru Piața Internă și Servicii, a demisionat neașteptat cu doar 24 de ore înainte ca președinta Comisiei Europene, Ursula von...

Ajutoare financiare de 10.000 de lei de gospodărie și bani suplimentari pentru familiile celor decedați în urma indundațiilor

Guvernul a anunțat în ședința de guvern adoptarea unui proiect de hotărâre prin care fiecare familie afectată de inundații va primi 10.000 lei și...
Ultima oră
Pe aceeași temă