9.8 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum au cucerit indienii lumea

Cum au cucerit indienii lumea

Indienii care părăsesc ţara nu-şi taie legăturile cu ea, ci dimpotrivă; mulţi din cei care pun bazele unor afaceri în ţările adoptive au legături strânse cu India, care se realizează prin intermediul familiilor. Banii trimişi acasă de indienii din diaspora reprezintă 4% din produsul intern brut al Indiei.

În prezent, diaspora indiană însumează 40.000 oameni, care sunt împrăştiaţi în Africa de Vest, America şi Asia de Est. În multe din aceste ţări, inclusiv în SUA, Marea Britanie, Canada, Singapore şi Australia- indienii şi urmaşii lor au venituri mai mari şi o educaţie mai bună decât media populaţiei, din ţara unde s-au stabilit, remarcă publicaţia americană Newsweek.

Astfel, 67% dintre descendenţii indienilor care locuiesc în America au o diplomă universitară, faţă de media de 28% a populaţiei, iar, în Marea Britanie, 40% dintre studenţii la Medicină şi doctorii din sistemul naţional de sănătate sunt de origine pakistaneză sau indiană.

Importanţa globală a Indiei a început să crească: în ultimii zece ani, economia ţării a crescut cu cel puţin 8 procente anual, mai mult decât dublul ratei de creştere a economiei Statelor Unite, iar economiştii susţin că, până în 2025, India va depăşi Japonia şi va deveni a treia cea mai puternică economie a lumii, relatează Newsweek. (În prezent, potrivit clasificării efectuate de Fondul Monetar Internaţional, produsul intern brut al Indiei o plasează pe locul al zecelea în topul economiiilor mondiale, n.r.)

India este extrem de dinamică şi din punct de vedere demografic: populaţia ei este de 1,21 miliarde şi ocupă locul al doilea, după China (care are o populaţie de 1,3 miliarde), şi din cauză că familiile chinezeşti nu au voie să facă mai mult de un copil, populaţia Indiei o va depăşi pe cea a Chinei în 2020, când vor fi 1.4 miliarde de indieni, faţă de 1.39 miliarde de chinezi, potrivit estimărilor citate de Newsweek.

De altfel, prognoza arată că, până în 2020, India va depăşi şi Statele Unite: atunci vor fi mai mulţi vorbitori de limba engleză decât americanii.

În plus, în 2009, oamenii plecaţi la muncă în străinătate au trimis în India 49 miliarde de dolari, depăşind China (diferenţă – 2 miliarde dolari) şi Mexicul (diferenţă – 4 miliarde dolari), iar 4% din PIB-ul Indiei vine din banii trimişi acasă de indienii din Statele Unite.

Indienii preferă afacerile de familie: atât în ţară, cât şi în străinătate. De altfel, firmele indiene apar în interiorul famiilor, iar legăturile de afaceri se creează tot prin intermediul familiilor.

Cele mai multe familii indiene din clasa de mijloc au relaţii de afaceri în afara ţării, create tot prin rude, remarca cercetătorul Vastala Pant, citat de publicaţia americană.

Importanţa acestor legături este uşor de sesizat în relaţiile strânse dintre diasporă şi felul în care evoluează comerţul: în cele cinci regiuni în care investesc indienii- Mauritius, America, Singapore, Emiratele Arabe Unite şi Marea Britanie- există comunităţi indiene bine dezvoltate, cu companii puternice, în special în zona electronicelor şi a software-ului.

Chiar şi mari firme precum Tata şi Reliance Group sunt controlate de familii.
„Suntem foarte flexibili când vine vorba de afaceri”, a explicat Anish Lalvani, moştenitorul Binatone (grupul este al doilea cel mai mare producător din lume de telefoane fixe fără fir şi are 400 angajaţi pe patru continente), care are sediul în Hong Kong.

Familia Lalvani preferă să-şi păstreze afacerea în afara graniţelor ţării, pentru că aşa are o viziune globală asupra pieţei, a explicat Anish. „Pieţele emergente sunt mici şi îţi trebuie multă flexibilitate să intri pe ele”, a arătat Lalvani.

Diaspora indiană a început să înflorească atunci când britanicii au abolit sclavia în 1834 şi aveau nevoie de mâini de lucru ieftine. Deşi, în timp, mulţi indieni s-au întors acasă, unii au ales să rămână în noile lor ţări şi au început să urce în ierahia socială: unii au ajuns doctori, alţii militari, profesori sau bancheri. După ce Imperiul Britanic a devenit Marea Britanie (după cel de-Al Doilea Război Mondial, a început procesul de decolonizare, iar, în ani ’80, Anglia a renunţat la imixtiunile în politica Noii Zeelande, Canadei şi Australiei), şi mai mulţi indieni şi-au părăsit ţara în favoarea fostului cuceritor.

Mulţi dintre expatriaţi şi-au păstrat obiceiurile şi cultura şi le-au promovat în ţările în care s-au stabilit. Acum, două milioane de britanici servesc mâncare indiană de cel puţin două ori pe săptămână, iar filmele de la Bollywood au ajuns în toată lumea. Iar un sondaj efectuat în 2005, în Statele Unite, arăta că, între 1995 şi 2005, cele mai multe companii au fost lansate pe piaţă de etnici indieni.

Cele mai citite

2024, cel mai călduros an din istoria României: Recorduri fără precedent

Ministerul Mediului a anunțat că anul 2024 a fost cel mai călduros din istoria măsurătorilor meteorologice din România. Vara a adus temperaturi record și...

Înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu 19,4% în decembrie 2024 față de anul anterior

În luna decembrie 2024, înmatriculările de autoturisme au avut o creștere de 23,9% față de aceeași perioadă din 2023, iar comparativ cu noiembrie 2024,...
00:01:45

VIDEO. Vladimir Putin dorește să se întâlnească cu Donald Trump

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat că liderul rus Vladimir Putin dorește o întâlnire cu el și că deja se organizează una,...
Ultima oră
Pe aceeași temă