22.7 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecialCum au ajuns „cisternele" lui Vîntu ca mită în Jakarta (ARTICOL...

Cum au ajuns „cisternele” lui Vîntu ca mită în Jakarta (ARTICOL INTEGRAL)

Procurorii au trimis spre judecare dosarul penal în care au investigat delapidarea  şi spălarea, în total, a peste 7 milioane euro de la PSV Company, fosta Petromservice controlată de Liviu Luca şi Sorin Ovidiu Vîntu.

Circuitul banilor şi actorii implicaţi în delapidarea milioanelor de euro de la Petromservice  au fost dezvăluite de România liberă în exclusivitate încă din 2010, într-o serie de articole publicate sub genericul „Banii Petromservice, spălaţi de crima organizată”. Ancheta procurorilor a durat mai mult decât ancheta jurnaliştilor incognito deoarece probele materiale obligatorii pentru proces au fost obţinute greu prin comisiile rogatorii internaţionale realizate cu circa 10 ţări. În plus,  au fost identificaţi cu dificultate şi audiaţi cetăţenii străni  membri ai reţelei  (exemple: coreeanul Lou Zhang şi neozeelandezul Ian Taylor).

Investigaţiile pentru stabilirea beneficiarului final nu au fost finalizate nici până acum, această parte fiind disjunsă într-un alt dosar. Printre pistele cercetate de procurori figurează şi ipoteza potrivit căreia, la ordinul lui Sorin Ovidiu Vîntu, banii ar fi ajuns în Jakarta – Indonezia, ca mită pentru a-l salva de la extrădare pe Nicolae Popa, condamnat în lipsă la 15 ani închisoare pentru devalizarea FNI-FNA. Procurorii aşteaptă  şi acum să ajungă în posesia unor documente din Indonezia în cadrul unei comisii rogatorii internaţionale.

Milioane de euro plimbate cu valiza

Directorul general Gheorghe Şupeală şi cel financiar Zizi Anagnastopol de la SC PSV Company SA – fosta Petromservice – au fost trimişi în judecată pentru că au cumpărat cu peste 7.000.000 euro studii de tot felul, pe care le puteau descărca de pe Internet. Cei doi directori sunt acuzaţi de delapidare. Directorii n-au acceptat de capul lor tranzacţiile, ci la indicaţiile lui Adrian Ionuţ Eftime (fiul lui Ion Eftime, lider sindical,  fost administrator la Realitatea TV, angajatul lui Sorin Ovidiu Vîntu, anchetat, la rân­du-i, pentru o evaziune de 6,2 milioane de lei).  În dosarul Petromservice, Eftime junior a fost acuzat de complicitate la delapidare. De asemenea, juniorul a fost acuzat şi de spălare de bani, deoarece la solicitarea sa expresă banii au fost plimbaţi prin con­tu­­­rile mai multor firme din Româ­nia, Cipru, Delaware (SUA), Noua Zeelandă, create special de  Laszlo Kiss, cu ajutorul subordonatei sale, Mariana Iordache.Pentru aceste fapte,  Kiss şi Iordache sunt acuzaţi de spălare de bani.

Potrivit documentelor din dosar, din cele 7 milioane de euro, Adrian Ionuţ Eftime a ridicat cash 6, 868 milioane de euro de la o bancă din Bulgaria. În timpul anchetei, Eftime  a refuzat să spună procurorilor  ce a făcut cu banii. Indiciile duc însă spre Jakarta, iar Eftime ar fi acţionat la ordinul lui Sorin Ovidiu Vîntu, spun surse judiciare.

2011/09/22//199680-p06desen.jpg Click pe grafic pentru a mări

Primul pas: Petromservice a încheiat contractele fictive cu firmele din reţea

În perioada februarie – martie 2008, directorii Şupeală Gheorghe şi  Anagnastopol Zizi de la PSV Company (pe atunci Petromservice S.A.) au încheiat trei contracte de prestări servicii (fictive) cu Boaz ACTIVE SRL, reprezentată de Laszlo Kiss, şi cu SC LAVECO SRL, reprezentată de Mariana Iordăchescu, având ca obiect realizarea unor studii. Valoarea totală a studiilor a fost de 7.028.068 euro, exclusiv TVA. În baza acestor contracte, în cursul lunii aprilie 2008  PSV Company (pe atunci  Petromservice S.A.) a transferat în conturile bancare ale firmelor Boaz ACTIVE şi Laveco SRL suma totală de 30.981.025 RON (echivalentul celor 7,028 milioane de euro).

Realizarea convenţiilor a fost intermediată de către inculpatul Eftime Ionuţ Adrian, care s-a ocupat şi de întocmirea tuturor formalităţilor, deşi nu avea nici o calitate în cadrul societăţilor implicate în  aceste contracte.

Al doilea pas: plimbarea banilor prin firmele din reţea pentru a li se pierde urma

Cele peste 30 milioane de lei (echivalentul a 7.028.068 euro) au plecat de la Petromservice către două firme cu care s-au încheiat contractele fictive, şi anume  18,545 milioane lei către  Laveco SRL şi 12,435 milioane lei către Boaz Active.

De la Laveco SRL ( România) banii au circulat astfel: 4,113 milioane de euro către IT MEDIA Delaware (off-shore SUA controlat de Ionuţ Eftime); 309.000 euro către Kypros Accounting (off-shore din Cipru controlat de Laszlo Kiss); şi 147.405 euro  către KLG Debity Service And Factoring Cipru (off-shore controlat tot de Laszlo Kiss). Ulterior, KLG Service and Factoring a virat 107.682 euro către Laveco – Noua Zeelandă (off-shore  controlat de Kiss).

De la firma BOAZ Active SRL banii au circulat astfel: 2,755 milioane de euro către societatea IT Media Delaware (controlată de Adrian Ionuţ Eftime); 112.696 euro şi 590.700 lei către KLG Debit Service and Factoring -Cipru (controlată de Laszlo Kiss); 37.000 lei către Aerofox SRL (Laszlo Kiss) şi 187.400 lei către Aventura Card SRL administrată de Mariana Iordăchescu. Sumele mici, care în realitate au reprezentat comisioane, au circulat prin firme-subramuri ca în final să ajungă în conturile  lui  Laszlo Kiss (530.906 euro şi 37.000 lei) şi ale ajutorului său Mariana Iordăchescu (60.000 euro şi 187.400 lei). Pentru a se putea exporta banii,  contractele fictive au fost subcontractate  off-shore-urilor enumerate mai sus.

Pasul al treilea: teleportarea banilor

Din schema procurorilor (vezi facsimil) se observă că  suma cea mai mare  de 6,868 milioane de euro a ajuns în contul  IT Media Delaware (banii au fost transferaţi în contul acestei societăţi deschis la o  bancă din Bulgaria), de unde au fost scoşi (cash) de către Adrian Eftime Ionuţ. Potrivit unor surse extrajudiciare,  ar exista indicii că Eftime ar fi fost folosit drept cărăuş  de Sorin Ovidiu Vîntu. Motivul teleportării banilor la Jakarta ar fi fost blocarea extrădării lui Nicolae Popa, condamnat pentru devalizarea FNI şi FNA la 15 ani închisoare, alături de Ioana Maria Vlas.

Reamintim că  Popa a semnat mai multe documente prin care sute de miliarde de lei de la FNI şi FNA au ajuns la Sorin Ovidiu Vîntu.  România liberă a publicat convorbiri telefonice interceptate de autorităţi, în care Vîntu anunţa că a trimis bani în Jakarta,  prin emisarii săi, atât pentru întreţinerea lui Nicolae Popa (o rentă anuală de 200.000 de euro) , cât şi pentru mituirea oficialilor (asigurarea „salariului” unui general indonezian şi mita de „şase cisterne”, numele de cod a 6 milioane de euro pentru, a împiedica extrădarea, spun procurorii).

De unde avea bani  Petrom­service şi cum s-au evaporat peste 329 milioane de euro

În cursul anului 2007, S.C. Petromservice S.A. a vândut activitatea de servicii petroliere către Petrom S.A. în schimbul sumei totale de 1.429.623.065 RON  (echivalentul a 323.059.381 euro). În 2008, directorii Şupeală Gheorghe şi Anagnastopol Zizi au încheiat mai multe contracte prin care au urmărit ca cea mai mare parte din această sumă să fie transferată în patrimoniul altor persoane, în baza unor contracte de achiziţii de bunuri şi servicii fictive sau supraevaluate.

Aceste fapte au contribuit la intrarea în insolvenţă a S.C. PSV Company S.A. ( fostă Petromservice)  la data de 25.03.2009. Banii aparţineau acţionarilor Petromservice, adică membrilor sindicatului petroliştilor conduşi de Liviu Luca. Evaporarea banilor a fost cercetată în mai multe dosare penale, din care trei au fost trimise în judecată cu actorii principali Laszlo Kiss şi Ionuţ Adrian Eftime, ca beneficiari direcţi ai spălării banilor, şi directorii Şupeală şi Anagnastopol, acuzaţi de delapidare cu consecinţe grave. Alte dosare se află  în lucru la Parchet.    

Probele furnizate de intermediarii

Kiss şi Iordăchescu, confirmate de mailuri, înregistrări de convorbiri,  circulaţia banilor prin conturile bancare, alte înscrisuri

Potrivit probelor din dosar, Kiss Laszlo a conceput mecanismul de delapidare şi de spălare a banilor de la Petromservice, la cererea lui Adrian Ionuţ Eftime (cărăuşul banilor către Jakarta). Iniţial, în timpul arestării preventive Kiss a dat declaraţii complete, alături de subordonata sa, Mariana Iordăchescu. Ulterior, şi-a nuanţat susţinerile, negând o parte din detalii. Însă,  declaraţiile iniţiale ale lui Kiss şi Iordăchescu sunt susţinute de probe materiale ca:

– mesajele de poştă electronică identificate în urma percheziţiilor din care rezultă că Iordăchescu  şi Kiss au negociat încheierea şi derularea contractelor cu Eftime Ionuţ Adrian, unele dintre aceste mesaje fiind expediate în copie şi directorului Petromservice, Anagnastopol Zizi. Aceste mesaje atestă şi că toate contractele, studiile şi confirmările de primire au fost redactate de către Kiss Laszlo Gyorgy şi Iordăchescu Mariana, iar variantele succesive au fost transmise reprezentanţilor S.C. Petromservice S.A. prin intermediul lui Eftime Ionuţ.

– interceptarea convorbirilor efectuate de Kiss Laszlo Gyorgy, Iordăchescu Mariana şi Eftime Ionuţ Adrian, s-a derulat în baza unor mandate de siguranţă naţională şi demonstrează, spun procurorii, implicarea inculpatului Eftime Ionuţ Adrian în încheierea şi derularea contractelor. Documentele bancare depuse la dosar atestă că Eftime a ridicat din cont 6,8 milioane de euro, sume plătite de S.C. Petromservice S.A.

Exemple de servicii cumpărate de Petromservice pe milioane de euro

-servicii de creare şi întreţinere brand în schimbul a  2.816.387 euro, exclusiv TVA (un text de 35 de pagini  denumit „Ghid de identitate vizuală”,  copiat dintr-un manual)

-studiu privind oportunitatea dezvoltării afacerilor pe piaţa petrolului în zona Mării Caspice, în schimbul sumei de 1.500.000 euro, exclusiv TVA (copiat/compilat din articole publicate în presă şi din studii publicate de studenţi sau de firme de specialitate);

-studiu privind oportunitatea dezvoltării afacerilor pe piaţa de construcţii şi piaţa imobiliară din Uniunea Europeană, în special în România şi Europa Centrală, în schimbul sumei de 1.650.000 euro, exclusiv TVA (compilat de pe Internet).

7 milioane de euro pe nimic

Din probele administrate a rezultat că S.C. Petromservice S.A. nu a avut  relaţii comerciale cu inculpatul Eftime sau cu societăţile pe care acesta le administra, fiind exclusă existenţa unei datorii de aproape 7 milioane de euro pe care să fie îndreptăţit să o recupereze. Transferul s-a realizat cu ajutorul inculpatului Kiss Laszlo Gyorgy şi al învinuitei Iordăchescu Mariana, care au primit în schimb un comision de aproximativ 10% din valoarea contractelor.

Cine este Laszlo Kiss

 Kiss Laszlo Gyorgy, ajutat de  Iordăchescu Mariana, a desfăşurat, începând cu anul 2002, activitate de consultanţă în domeniul companiilor off-shore. El intermedia înfiinţarea de companii în diferite jurisdicţii, cel mai adesea în Cipru, statul Delaware-SUA, Noua Zeelandă sau Insulele Seychelles, şi a oferit şi jurnaliştilor incognito de la România liberă o reţea pentru a-şi spăla banii. Kiss apare alături de Eftime şi în alte dosare de spălări de bani.

Cele mai citite

Atac rusesc asupra unei nave sub pavilion Palau în portul Odesa

O rachetă a ruşilor a lovit luni o navă sub pavilion Palau în portul Odesa, ucigând un cetăţean ucrainean şi rănind cinci cetăţeni străini,...

Armata română se va dota cu sisteme radar Sentinel

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de sisteme radar de supraveghere aeriană Sentinel pentru România, a anunţat, luni, Ambasada Statelor Unite la...

Fiul lui Victor Cornea, prezent la aniversarea fiicei Andreei Bălan

Andreea Bălan a organizat o petrecere specială pentru fiica sa, Ella, care a împlinit 8 ani, sărbătorind într-un mod memorabil alături de familie și...
Ultima oră
Pe aceeași temă