20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialCum a înşelat Dinel autorităţile

Cum a înşelat Dinel autorităţile

Fostul şef al SIF Oltenia nu mai este de găsit. Totuşi, Judecătoria Sectorului 2 a respins recent cererea DNA de a i se impune lui Staicu interdicţia de a părăsi ţara sau localitatea, în dosarul în care acesta e judecat pentru prejudicierea Transgaz Mediaş cu 11 milioane euro.

 

Pe 1 aprilie, baronul SIF Oltenia, Dinel Staicu, condamnat pentru devalizarea Băncii Internaţionale a Religiilor, a devenit oficial Dinel Nuţu, preluând astfel numele de familie al soţiei anterior căsătoriei. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Diana Sarca, a confirmat pentru România Liberă că, potrivit datelor deţinute de instituţie, fostul preşedinte al SIF Oltenia a reuşit să îşi finalizeze procedura de schimbare a numelui. România Liberă a dezvăluit la începutul acestei săptămâni că Dinel Staicu a demarat din timp procedurile în acest sens.

Potrivit oficialilor Poliţiei Capitalei, Staicu şi-a depus încă de la începutul acestui an, la Primăria Craiova, o cerere de schimbare a numelui. Procedura administrativă a fost finalizată pe data de 1 aprilie, când Dinel Staicu a intrat în posesia noului său document de identitate. Practic, acesta a reuşit schimbarea datelor personale cu numai trei zile înainte de a fi condamnat definitiv la şapte ani de închisoare de către Curtea de Apel Bucureşti, după ce instanţa a amânat pronunţarea programată iniţial pentru 28 martie.

„De pe 1 până pe 4 aprilie, un om ca Dinel Staicu putea pleca oriunde, întrucât are forţa financiară necesară. Cum el aştepta decizia Curţii de Apel Bucureşti, având deja în spate o condamnare de 12 ani de zile, dată de Tribunalul Bucureşti, e clar că se pregătea pentru toate variantele”, au declarat pentru RL surse judiciare.

Se ia în calcul orice variantă

Potrivit aceloraşi surse, în acest moment, autorităţile judiciare române iau în calcul toate ipotezele în ceea ce-l priveşte pe Dinel Staicu. „Există şi varianta de lucru că ar fi dispărut din ţară spre America de Sud, dar sunt şi ipoteze care spun că Staicu se mai află încă în ţară şi îşi aranjează ploile. Adică ar urma să se predea când el consideră că şi-a pus la adăpost afacerile. În această ultimă variantă există informaţii care spun că el stă ascuns pentru a-şi rezolva problemele de la SIF Oltenia. Practic, el ar încerca acum să îşi asigure confortul financiar de după ieşirea din închisoare. Are şapte de ani de închisoare, dar poate ieşi condiţionat după vreo patru ani sau chiar şi mai devreme dacă aflăm brusc că este bolnav”, au declarat pentru RL surse judiciare.

Interdicţia ratată

Posibilitatea ieşirii din ţară a lui Dinel Staicu putea fi blocată dacă magistraţii bucureşteni acceptau cererea procurorilor anticorupţie de a se lua faţă de acesta măsura interdicţiei de a părăsi ţara sau chiar localitatea.

Potrivit aceloraşi surse, cererea DNA a fost făcută la Judecătoria Sectorului 2 în dosarul în care Dinel Staicu este judecat pentru prejudicierea Transgaz Mediaş cu suma peste 260,8 miliarde lei vechi (peste 11,3 milioane euro) la nivelul anilor 2000-2001. Cererea a fost respinsă. Potrivit informaţiilor oferite chiar de procurorii DNA, cu banii obţinuţi din devalizarea Băncii Internaţionale a Religiilor – dosarul în care a fost condamnat acum trei zile la şapte ani de închisoare – Dinel Staicu a „pus monopol” pe SIF Oltenia.

Dacă va fi încarcerat, Dinel Staicu se va putea folosi de schimbarea numelui pentru a contesta mandatul de executare a pedepsei, susţin surse judiciare.

Cele mai citite

Europa domină topul țărilor cu cea mai bună calitate a vieții; Pe ce loc se află România

Conform unui raport publicat de US News and World Report, țările europene ocupă majoritatea primelor zece poziții în clasamentul celor mai bune națiuni din...

Naomi Osaka, început excelent sub îndrumarea lui Patrick Mouratoglou!

Naomi Osaka a reușit să încheie o serie lungă de meciuri pierdute după ce s-a alăturat antrenorului Patrick Mouratoglou, având un start excelent la...

Alertă RO-Alert emisă în nordul județului Tulcea din cauza unor drone detectate la granița cu Ucraina

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis în noaptea de joi spre vineri un mesaj de avertizare RO-Alert pentru locuitorii din zona...
Ultima oră
Pe aceeași temă