16.6 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialCum a fost demascatฤƒ conspiraลฃia pentru salvarea lui Nฤƒstase

Cum a fost demascatฤƒ conspiraลฃia pentru salvarea lui Nฤƒstase

PoliลฃiลŸtii Dumitru Gheorghe, adjunct al ลŸefului Poliลฃiei Capitalei, ลŸi Marian Apostol, ลŸef birou Urmฤƒriri, au fost puลŸi sub învinuire deoarece ar fi dat ordine nelegale care l-ar fi favorizat pe fostul premier Adrian Nฤƒstase, condamnat la doi ani de închisoare, iar doctorul ลžerban Brฤƒ-diลŸ-teanu ar fi interzis transportarea la penitenciar pe motiv cฤƒ existฤƒ pericolul declan-ลŸฤƒrii unui infarct miocardic, spun surse avocaลฃiale.

Comisarul Nicolae Costea, prezent la scena tentativei sinuciderii lui Nฤƒstase, este ลŸi el învinuit deoarece ar fi minลฃit cu scopul de a-l proteja pe fostul premier. El a trebuit sฤƒ explice la DNA de ce n-a pus în executare mandatul de încarcerare.

CiteลŸte ลŸi Declaraลฃie bombฤƒ în cazul Nฤƒstase: „Rana nu a fost profundฤƒ, glonลฃul doar l-a ลŸters ลŸi nu a fost nevoie decât de un pansament subลฃire ลŸi de o branulฤƒ”

Acuzaลฃiile împotriva celor patru învinuiลฃi au fost întฤƒrite ลŸi de instanลฃa Tribunalului Bucu-reลŸti, care a decis asearฤƒ cฤƒ fostul premier are statut de deลฃinut ลŸi cฤƒ poate fi încarcerat. Cu alte cuvinte, instanลฃa a hotฤƒrât cฤƒ nu existฤƒ piedici ลŸi cฤƒ trebuie continuate demersurile pentru încarcerarea lui Nฤƒstase. Hotฤƒrârea a fost datฤƒ ca urmare a unei cerereri înaintate luni de Poliลฃia Capitalei.

CiteลŸte ลŸi Cazul Nฤƒstase. CSM acuzฤƒ intervenลฃii în actul de justiลฃie

Oficial, DNA nu a confirmat existenลฃa interceptฤƒrilor. Întrโ€‘un comunicat, procurorii au anunลฃat cฤƒ „existฤƒ date ลŸi indicii temeinice cฤƒ cele patru persoane învinuite, prin atitudinea lor, au îngreunat ลŸi au încercat sฤƒ zฤƒdฤƒrniceascฤƒ executarea pedepsei aplicate de Înalta Curte de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie fostului prim-ministru Adrian Nฤƒstase”. În paralel cu ancheta DNA, la Parchetul General s-a deschis un dosar în care se investigheazฤƒ împrejurฤƒrile în care Adrian Nฤƒstase s-a împuลŸcat. În acest dosar nu a fost pus nimeni sub învinuire.

CiteลŸte ลŸi Imagini de la tentativa de sinucidere din Zambaccian

Care sunt probele procurorilor ลŸi cine sunt fฤƒptuitorii

Procurorii ar fi ajuns la indicii de sฤƒvârลŸirea infracลฃiunilor de favorizare a infractorului în privinลฃa doctorului BrฤƒdiลŸteanu si a celor trei ofiลฃeri de la Poliลฃia Capitalei în baza unor interceptฤƒri ลŸi a unor declaraลฃii date de fฤƒptuitori ลŸi martori. Singurul participant la incident, dar care pare a fi scฤƒpat de învinuire, este comisarul Cristian Ionescu, cel care, înainte de a intra în reลŸedinลฃa lui Nฤƒstase, deci înainte de tentativa de sinucidere, a declarat cฤƒ a venit sฤƒ-l ducฤƒ pe Nฤƒstase la doctor.

Procurorii au audiat în cursul zile de ieri cel puลฃin zece martori. Între cei audiaลฃi au fost doctorul Ioan Lascฤƒr (chirurg plastician, care a îngrijit rana lui Nฤƒstase ลŸi a declarat de mai multe ori cฤƒ starea lui Nฤƒstase este bunฤƒ), ลŸeful Poliลฃiei Capitalei, Lucian Guran, care însฤƒ a fost în concediu de odihnฤƒ, ca de altfel ลŸi adjunctul sฤƒu, Marinescu, audiat ลŸi el tot ca martor. Au mai fost chemaลฃi la DNA ลŸeful Inspectoratului General al Poliลฃiei, Petre Tobฤƒ, ลŸi ar urma sฤƒ fie chemat ลŸi ministrul de Interne, Ioan Rus, cel care a dat primele ordine de nerespectare a procedurilor de încarcerare a fostului premier. Ministrul însฤƒ se poate prevala cฤƒ nu are studii juridice. Dacฤƒ vor exista indicii împotriva sa, el nu poate fi pus sub învinuire fฤƒrฤƒ avizul PreลŸedinลฃiei. Tot ca martori au fost audiaลฃi membrii echipajului de pe Salvare care a ajuns la casa lui Nฤƒstase înainte de tentativa de sinucidere, ca de altfel ลŸi persoana de la Salvare care a primit apelul, se pare, direct de la ministrul Rus.

CiteลŸte ลŸi Poliลฃistul Nicolae Costea, cฤƒtre Adrian Nฤƒstase: Sฤƒ-ลฃi fie ruลŸine! VEZI DECLARAลขIILE FAMILIEI Nฤ‚STASE

Reamintim cฤƒ Adrian Nฤƒstase a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru cฤƒ în 2004 a impus colectarea unor taxe de la sute de firme de construcลฃii, sub pretextul organizฤƒrii simpozionului „Trofeul Calitฤƒลฃii”. Banii, circa 1,5 milioane de euro, ar fi fost folosiลฃi pentru campania electoralฤƒ a fostului premier. Acest nou dosar se adaugฤƒ celui în care fostul ลŸef al Inspectoratului de Stat pentru Con-strucลฃii, Adrian Balaban-Grฤƒjdan, a fost ลŸi el acuzat de favorizarea infractorului Nฤƒstase, deoarece înaintea pronun-ลฃฤƒrii sentinลฃei definitive a anunลฃat instanลฃa de judecatฤƒ cฤƒ nu existฤƒ prejudicii. Proba principalฤƒ a fost listingul comunicฤƒrilor telefonice dintre Grฤƒjdan ลŸi Adrian Nฤƒstase.

Cum se procedeazฤƒ corect

Un ofiลฃer cu vechime în executarea mandatelor de încarcerare ne-a prezentat filmul punerii în aplicare a unui mandat de încarcerare.

Primul pas. Ofiลฃerul de la biroul judiciar se informeazฤƒ despre cazierul celui condamnat, dacฤƒ deลฃine arme de foc, dacฤƒ este violent din fire, pentru a ลŸti ce mฤƒsuri de precauลฃie se iau ลŸi cu ce fel de echipฤƒ se face deplasarea.

Având în vedere cฤƒ Nฤƒstase avea acasฤƒ 20 de arme de foc, se impunea deplasarea unor forลฃe speciale (mascaลฃii)

În momentul în care se ajunge la reลŸedinลฃa condamnatului se aratฤƒ mandatul de punere în excutare ลŸi se încheie un proces verbal. Normele impun ca poliลฃistul judiciarist sฤƒ-i punฤƒ cฤƒtuลŸele condamnatului.

În situaลฃia în care condamnatul se rฤƒneลŸte, acesta este dus sub escortฤƒ la cea mai apropiatฤƒ unitate spitaliceascฤƒ, la camera de gardฤƒ, unde i se dau primele îngrijiri. Apoi, cu acordul medicului de gardฤƒ care l-a îngrijit, condamnatul este transportat la penitenciar.

CiteลŸte ลŸi Ce condiลฃii îl aลŸteaptฤƒ pe Adrian Nฤƒstase la Rahova? Interviu cu directorul Penitenciarului Rahova

În situaลฃia în care condamnatul nu poate fi transportat, medicul ลŸi poliลฃistul judiciarist încheie un proces-verbal în care medicul scrie cฤƒ dacฤƒ este trans-portat la spitalul unui penitenciar viaลฃa condamnatului este pusฤƒ în pericol.

Ultimul pas este anunลฃarea judecฤƒtorului care se ocupฤƒ de punerea în executare a mandatului de arestare, în acest caz de la Tribunalul BucureลŸti.

Aceste reguli nu au fost respectate nici de poliลฃiลŸtii învi-nu-iลฃi, nici de doctorul BrฤƒdiลŸteanu.

Ce lege a încฤƒlcat dr. BrฤƒdiลŸteanu

„Potrivit ordinului ministrului Sฤƒnฤƒtฤƒลฃii numฤƒrul 1081 din iunie 2006, medicul de gardฤƒ sau medicul curant este obligat sฤƒโ€‘ลŸi dea avizul fie pentru transportarea condamnatului la penitenciar, fie pentru reลฃinerea acestuia în unitatea spitaliceascฤƒ”, spun specialiลŸtii. Reลฃinerea trebuie justificatฤƒ de acte medicale, potrivit cฤƒrora transportarea îi pune în pericol viaลฃa. Miercuri noaptea (20 spre 21 iunie) nu s-a semnat nici un act de cฤƒtre medicii care i-au acordat îngrijiri. Procurorul genedral Codruลฃa Kovesi a declarat presei cฤƒ dosarul de la DNA a fost deschis pentru a se vedea „modul în care a fost pus în executare mandatul, care sunt documentele medicale, care este diagnosticul asupra cฤƒruia existฤƒ suspiciuni”.

Cele mai citite

ศ˜umudicฤƒ avertizeazฤƒ: โ€žRetrogradarea nu e exclusฤƒ!โ€ dupฤƒ eศ™ecul Rapidului cu FC Botoศ™ani

Rapid Bucureศ™ti a suferit o รฎnfrรขngere neaศ™teptatฤƒ รฎn faศ›a lui FC Botoศ™ani, cu scorul de 0-2, รฎntr-un meci din etapa a 12-a a Superligii....

Dispare amenda rovinietฤƒ? Aviz favorabil al Comisiei de Transport ศ™i Infrastructurฤƒ

ศ˜oferii ar putea beneficia de o modificare importantฤƒ รฎn ceea ce priveศ™te plata rovinietei, conform unui proiect de lege iniศ›iat de deputaศ›ii PNL, care...

Adio, dar rฤƒmรขn cu tine! Nicolae Ciucฤƒ anunศ›ฤƒ ruperea Coaliศ›iei, dar rฤƒmรขnerea la guvernare

Preศ™edintele liberal a precizat cฤƒ PNL nu iese de la guvernare, pentru a putea veghea la corectitudinea alegerilor Nicolae Ciucฤƒ a declarat, รฎntr-o postare pe...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ