0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialCum a devenit Clujul capitala IT-ului românesc

Cum a devenit Clujul capitala IT-ului românesc

Clujul și-a consolidat în ultimii ani poziția de capitală a IT-ului românesc.

Orașul a cunoscut o dezvoltare accelerată în ultimii ani, iar firmele din domeniul producției de software s-au înmulțit ca ciupercile după ploaie. Potrivit unui studiu realizat de o companie olandeză de consultanță pentru investitorii din acest domeniu, Clujul are câteva avantaje care atrag în continuare mari jucători.

În primul rând, este vorba de faptul că orașul are o populație însemnată de ingineri și de alți specialiști care activează în acest domeniu. De asemenea, contează faptul că universitățile clujene furnizează în fiecare an un contingent important de tineri specializați în domeniul tehnologiei.

Potrivit prestigioasei publicații ZDNet.com, Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea Tehnică Cluj-Napoca livrează în fiecare an pieței 1.700 de ingineri specializați în domenii precum Informatică sau Automatizări-Calculatoare. Aceștia sunt angajați rapid de către companiile care activează pe piața clujeană, însă necesarul de angajați din acest domeniu este mult mai mare. Unii manageri estimează că firmele clujene de IT ar putea absorbi în fiecare an aproximativ 3.000 de noi angajați.

De aceea, unele companii au recurs la soluții alternative. Unele dintre ele, precum Pitech+Plus, condusă de omul de afaceri Bogdan Herea, care este și președintele Clubului Francofon de Afaceri din Cluj, au creat propriile lor școli profesionale de IT. În principal, ele au fost create pentru a califica tineri pentru profesia de analist-programator. Un caz exemplar este cel al Academy+Plus, o școală fondată de Bogdan Herea în parteneriat cu Școala 42 din Paris. Elevii acestei școli primesc, la finalul studiilor, diplome de analist-programator, însă Academy+Plus nu este o școală în sensul clasic al cuvântului. Elevii nu participă la cursuri ținute de profesori, ci efectuează exerciții și au acces la cursuri online, create de specialiști francezi și îmbunătățite de cei români. ”Am identificat nevoia de informaticieni pe piața clujeană și am pornit acest proiect”, a explicat fondatorul școlii, Bogdan Herea. Absolvenții Academy+Plus au nevoie de o perioadă cuprinsă între opt și 12 luni pentru a atinge nivelul de pregătire cerut de angajatori. Alte companii încearcă să îi atragă pe programatorii de software din alte orașe din România. Iar o a treia strategie este aceea de a încerca să treacă de la outsourcing la arhitectură de software sau la producția de software cu drepturi de autor, cu valoare adăugată mare. Adică, să utilizeze mai rentabil munca propriilor angajați. O a patra strategie complementară este investiția în start-up-uri, adică managerii companiilor mari pun resurse financiare și tehnologice la dispoziția unor tineri care au capacitatea de inovare, de a crea noi aplicații informatice, capabile să devină produse vândute la nivel mondial și care să genereze venituri semnificative. Situația este confirmată de un studiu care arată că 1 din 25 de clujeni lucrează în domeniul IT.

 

Un domeniu în expansiune

 

Acest studiu arată că circa 14.000 de companii IT îşi desfăşoară în prezent activitatea în România, iar aproximativ 9% din ele sunt localizate în Cluj-Napoca. Studiul a fost realizat de clusterul iTech Transilvania by ARIES, cea mai mare organizaţie creată pentru industria IT&C locală. Potrivit studiului, toate companiile care activează pe nişa de IT şi tehnologie din România au generat, în 2014, venituri cumulate de patru miliarde euro şi oferă locuri de muncă permanente pentru 75.500 de angajaţi. Acestora li se alătură specialiștii PFA.

„Aşteptarea noastră este ca numărul angajaţilor direcţi, alături de cei care colaborează în regim PFA, să depăşească 100.000 de specialişti IT la finalul lui 2015, comparativ cu 93.000 în decembrie 2014”, a declarat Voicu Oprean, preşe­dinte ARIES Transilvania.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă