Fantoma comunismului a prins iar a bantui prin Europa, la fel ca pe vremea lui Marx, de asta data insa pentru a contrapune atat de necesarului proiect de condamnare a totalitarismului rosu un val de mitinguri, texte si lozinci rasuflate. Spre lauda sa, Consiliul Europei nu s-a lasat intimidat de aceasta avalansa de proteste tovarasesti si a mentinut proiectul parlamentarului suedez Goran Lindblad pe ordinea de zi a dezbaterilor APCE de maine.
Din inghetata Moscova pana la Atena si mai departe, in Croatia, Franta si Portugalia, se desteptara secerele si ciocanele din mintile celor care inca refuza sa vada sangele de pe fata „celei mai umane dintre oranduiri”. Aceasta internationala a orbilor s-a pornit sa dea comunicate in care infiereaza proletar rezolutia APCE. Ca ar pune „un semn de egalitate intre comunism si nazism” (zice p.c. francez) sau ca ar fi „o noua forma de activitate a fortelor fasciste” (p.c. croat) – etichetele sunt la fel de stereotipe ca pe vremuri.
La Atena, cateva mii de militanti sub steagul rosu au iesit in strada pentru a califica initiativa de la APCE drept „o insulta si o declaratie de razboi impotriva clasei muncitoare”. Un alt miting e pregatit miercuri in fata Palatului Europei de la Strasbourg, pentru a tulbura dezbaterea proiectului.
Pentru a-i linisti pe protestatari, APCE a amanat discutiile, programate in aceeasi zi, pe marginea unui text care denunta recrudescenta ideologiei naziste. Raspunzand istericalelor tovarasesti, initiatorul proiectului a declarat ca nu intentioneaza sa compare nazismul cu comunismul, mai ales ca totalitarismul brun, spre deosebire de cel rosu, a fost deja condamnat de istorie.
Proiectul este „bine intentionat” si urmareste „reabilitarea morala a victimelor” regimurilor comuniste europene, precum si „condamnarea crimelor care continua, de exemplu, in China, Cuba si Coreea de Nord”. Iar Consiliul Europei nu poate tacea atunci cand aproape jumatate din cele 46 de tari membre au cunoscut experimentul comunist, a declarat Goran Lindblad.