17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialCu josu-n sus

Cu josu-n sus

Lupta cu pensionarii harnici continua. Totul ar fi bine si frumos daca problema n-ar fi pusa cu capul in jos, asa cum se pun atatea intr-o lume cu josu-n sus. Scandalul porneste de la niste pensionari speciali, care parasesc o zi sau doua campia muncii pentru a se dota cu niste pensii speciale, iar dupa acest scurt interval, care e uneori de o noapte, revin acolo de unde au plecat, cu salarii la fel de mari cat erau cele de pana mai ieri. Observati ca nu se discuta decat cuantumul pensiei pe legi speciale. Nici o clipa si nimanui, nici dlui prim-ministru si nici altcuiva nu i-a trecut prin cap sa discute performanta profesionala a acestor persoane, care poate fi, admit, exceptionala. Pentru ca asa e in mintea domniilor lor. In socialism, locul de munca era un fel de premiu pentru cei supusi, productia in general pe stoc, salariul un ajutor social. Partidul ti-l retragea cand voia, cand nu-ti mai tineai gura, cand calcai pe becul lui, cand fluierai in templul sau, ca biserica nu pot sa-i spun.

 

Si atunci ca si acum, pregatirea insului si capacitatile sale profesionale aveau o importanta secundara. Doar undeva, la centralele atomice si in alte locuri cu tehnologii de varf, intelegea si "Toarasu’" asta, scrasneau din dinti si angajau specialisti, chiar daca astia aveau dosar de urmarire la Securitate.
Or, in zilele noastre se presupunea ca e altfel. Cred ca multa lume spera ca, dupa 22 decembrie 1989, sa fi intrat intr-o societate bazata pe performanta profesionala, iar nu pe dosar sau clientelat politic. si uite ca si acest vis s-a naruit repede. Nu acum, sa nu credeti, se vedea de mult. Acum doar a devenit aproape lege: indiferent ce faci, indiferent daca te pricepi sau nu, nu se discuta decat cuantumul salariului, nu si ceea ce faci pentru el. Sa se fi adaugat despre cei de mai sus ca treaba lor era sa taie frunza (eventual verde) la caini si deci nu-si meritau salariile. Pentru cei cu pensii imense, luate din timp, adica inainte de vreme, platesc acum toti cei care isi completeaza cu un salariu meschin o pensie si mai meschina.

 

Si atunci, sigur ca are dreptate Avocatul Poporului sa obiecteze ca ordonanta respectiva incalca drepturi prevazute in Constitutie, printre care dreptul la munca si dreptul la proprietate. Dar ordonanta respinsa va renaste ca pasarea Phoenix, sub forma de lege. Coroborate cu vorbaria unei guri de sindicalist, care tuna si fulgera impotriva drepturilor de autor, acestea se constituie in reglementari pe care Ceausescu le-ar aplauda din tot sufletul. Ca in lumea de azi drepturile de autor se respecta chiar in cazul jurnalistilor, incriminat expres de gura aceea, e lucru stiut in lumea civilizata. Gura il recunostea doar pentru artisti, ceea ce pentru ei inseamna actori. Mai sunt si alte profesiuni cu drept de autor, dar despre acestea de unde sa stie gura?

O lege a pensiilor unica nu e inca in vederea nimanui. Nu trebuie sa se teama legislatorul pentru cei astazi favorizati, daca ei vor avea lefuri foarte mari, ca acum, se vor bucura si de mai multe si mai mari puncte de pensie si, gata, diferenta se va pastra. Dar nu va fi de aceleasi dimensiuni ca in prezent.
Toate aceste ingradiri insa, care se profileaza la orizont, nu fac decat sa mai demonstreze o data in ce societate se construieste democratia europeana pe aceste plaiuri. Ni se da in cap cu exemplele altor tari europene unde, tot asa, te-ai pensionat, gata. De acord, dar sa ni se spuna si cat sunt salariile medii acolo si cat e pensia medie acolo si sa se calculeze cat ar face asta (aia) in leii romanesti de azi. Ca atare, indiferent de legislatia altor tari din UE, unde dracu’ stie cum ne-am strecurat, noi nu ar trebui sa urmam orbeste acea cale.

 

Si mai ales in felul acesta retrograd, care nu vede in salarii, mai ales in cele mari, de la stat, decat un fel de premii de fidelitate pentru clientii politici ori amicii personali ai unor demnitari sau functionari superiori. Sa se compare si asta cu situatia din alte tari? Nu am nimic impotriva, desi cred ca, dupa atatia ani de democratie, fie si originala, am putea sa ne eliberam, macar din cand in cand, de aceasta manie infantila a lui "asa se face si la cutare, si la cutare…" Cu atat mai mult cand cutare tace din gura si nu se amesteca. Mai bine aveti grija de coruptie, ca nu se mai aude nimic de ea. Ca doar cu dosarele lui Nastase nu se face primavara morala, chiar daca acesta ar fi si vinovat, si condamnat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă