CSM a hotarat sa nu clarifice notiu-nea de "acces efectiv la dosar" in cazul Revolutiei, desi CEDO a recomandat Romaniei sa le dea acces revolutionarilor la acest dosar.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis ieri ca nu intra in competentele sale sa explice notiunea de "acces efectiv la dosar" in speta privind Revolutia din 1989, lucru pe care l-a cerut procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi. Procurorul general s-a adresat magistratilor din CSM pentru a interpreta aceasta notiune dupa ce Asociatia 21 Decembrie i-a solicitat iarasi o copie dupa dosarul Revolutiei. Kovesi sustine ca era nevoie de aceasta clarificare pentru ca dosarul Revolutiei este unul de urmarire penala, iar recomandarea CEDO de a da "acces la dosar" este diferit interpretata de procurorii Parchetului General si de revolutionari. Astfel, revolutionarii considera ca, prin decizia data de CEDO prin care se recomanda accesul la acest dosar, au dreptul sa copieze intregul dosar, pe cand procurorii sustin ca acesta poate fi numai consultat, deoarece in decizia CEDO nu este prevazuta si posibilitatea de a-l fotocopia.
In aceste conditii, magistratii de la CSM au sustinut in cadrul dezbaterilor de ieri ca, de fapt, procurorul general le-a cerut sa interpreteze o notiune folosita in corespondenta cu CEDO, si nu dintr-o hotarare a Curtii. De aceea, CSM sustine ca cererea Laurei Codruta Kovesi este doar "o chestiune administrativa", caz in care magistratii din Consiliu nu se pot pronunta. Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, aflat in cea de-a 59-a zi de greva a foamei, a interpretat favorabil decizia CSM, spunand: "Corect, asa trebuie!". Pe de alta parte, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a sugerat ca magistratii de la CSM s-au eschivat de la luarea unei decizii in conditiile in care regulamentul Consiliului nu prevede, dar nici nu interzice in mod "expres" acest lucru. Predoiu considera ca astfel se poate pune la indoiala "independenta actului de justitie", al carei garant ar trebui sa fie tocmai CSM.
Dosarul Revolutiei a ajuns in atentia CSM dupa ce, in urma cu aproape doua saptamani, plenul Consiliului a decis sa ceara Parchetului General sa respecte solicitarea CEDO si sa permita accesul la acest dosar. Teodor Maries considera ca Asociatia 21 Decembrie poate accesa intregul dosar. "Noi nu vrem bani pentru revolutie (…), ne dorim actele acasa", a spus Maries atunci cand s-a hotarat sa continue greva foamei pana cand va primi o copie a intregului dosar al Revolutiei. Tot atunci, procurorul general a spus ca i-a invitat de sase ori pe membrii Asociatiei 21 Decembrie sa studieze dosarul, insa acestia au refuzat. Prin urmare, la recomandarea CSM, Parchetul General a inceput o munca titanica de fotocopiere a celor 1.000 de volume din dosarul Revolutiei, insa CEDO a refuzat sa le mai primeasca, anuntand Guvernul Romaniei inca din iulie ca nu doreste tot dosarul. Presedintele CSM, Virgil Andreies, se spala pe maini si de aceasta responsabilitate, sustinand ca "s-a mintit" in comunicatul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) in care se spunea ca membrii Consiliului au dispus trimiterea documentelor din dosarul Revolutiei la CEDO. "In comunicatul MAE s-a inserat mincinos ca CSM ar fi dispus ca documentele sa fie transmise la Strasbourg. Nu-i adevarat", a spus ieri Andreies.