Coreea de Nord a efectuat, duminică, cel de-al șaselea test nuclear, în ciuda sancțiunilor și avertismentelor internaționale. Vă prezentăm o cronologie a tututor testelor, realizată de agenția națională de presă din Coreea de Sud, Yonhap.
2006
9 octombrie: Coreea de Nord anunță că a testat cu succes un dispozitiv nuclear.
15 octombrie: Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite votează sancțiuni financiare Phenianului, după efectuarea testului nuclear. O rezoluție adoptată de ONU cere Coreei de Nord să distrugă arsenalul nuclear și armele de distrugere în masă.
2007
13 februarie: Phenianul acceptă să-și închidă reactorul nuclear și invită observatorii internaționali să facă o inspecție în 60 de zile.
26-30 iunie: Observatorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) ajung pentru prima oară la Phenian, ca să discute despre reactorul nuclear, după ce nu au reușit să mai intre în Coreea de Nord din 2002.
2 septembrie: Încep discuții bilaterale la Geneva; America anunță că Phenianul a fost de acord să declare și să renunțe la toate armele nucleare, până la sfârșitul anului.
Almost 10 mins after today's #nucleartest in #NorthKorea a second #seismic event was recorded. Rock collapse? #DPRK Data from @IRIS_quakes pic.twitter.com/omgePu7VYS
— Steven J. Gibbons (@stevenjgibbons) 3 septembrie 2017
2008
27 iunie: Coreea de Nord distruge o instalație de răcire de la Yongbyon, ca să arate că își va ține cuvântul legat de oprirea programului nuclear.
26 august: La două luni după luarea agajamentului de către Coreea de Nord, Phenianul anunță că nu va continua să-și distrugă arsenalul nuclear, pentru ca Statele Unite ale Americii nu au scos țara de pe lista statelor care sponsorizează terorismul.
2009
25 mai: Coreea de Nord detonează un dispozitiv nuclear subteran. Este al doilea test pe care îl face Phenianul și se estimează că a fost mai puternic decât primul.
2010
12 noiembrie: Un om de știință american, Seigfried Hecker, anunță, în timpul unei vizite în Coreea de Nord, că a văzut o uzină de îmbogățire a uraniului, în Yongbyon.
2011
30 noiembrie: Presa de stat din Coreea de Nord anunță că înregistrează progrese în construirea unui reactor cu apă ușoară.
2012
29 februarie: Coreea de Nord este de acord să suspende operațiunile de obținere a uraniului îmbogățit și testarea rachetelor cu rază lungă.
2013
Jan. 24: North Korea's National Defense Commission says it will proceed with a "high-level nuclear test."
24 ianuarie: Presa de stat din Coreea de Nord anunță că liderul Kim Jong-un a luat o decizie importantă privind un test nuclear.
4 februarie: Presa de stat nord-coreeană anunță o decizie a lui Kim Jong-un, legată de securitatea și suveranitatea țării, după o întâlnire cu militarii. Kim ar urma să lupte pentru eliminarea presiunii asupra Phenianului și va continua să facă teste nucleare.
12 februarie: Coreea de Nord face un al treilea test nuclear, la Punggye-ri, la câteva ore după ce Biroul Politic al Partidului Muncitorilor i-a cerut unanim să continue lansarea de rachete cu rază lungă.
2016
6 ianuarie: Coreea de Nord efectuează un al patrulea test nuclear, sfidând din nou comunitatea internațională. Anunță că a testa cu succes o bombă cu hidrogen.
9 septembrie: Coreea de Nord efectuează cel de-al cincilea test, în timpul celei de-a 68-a aniversare a regimului comunist. Ministerul Apărării din Coreea de Sud a estimat că explozia a avut 10 kilotone, fiind cel mai puternic test făcut de Phenian.
2017
3 septembrie: Coreea de Nord anunță că a testat o bombă cu hidrogen, care poate fi încărcată într-o rachetă balistică intercontinentală. Acesta este cel de-al șaselea test efectuat de Phenian.
AFP Graphic showing the history of known nuclear tests worldwide. Read chronology of NKorean missile development: https://t.co/T6p3OM4HBt pic.twitter.com/pHtoDEoHER
— AFP news agency (@AFP) 3 septembrie 2017