3.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăOp & EdCriza imobiliară din China poate fi contagioasă

Criza imobiliară din China poate fi contagioasă

Să-l lăsăm pe Dacian Cioloș în durerile facerii noului guvern! Nu vom comenta cum va trece Rubiconul, desenat de alții din afară. Sunt alții mai calificați decât noi. Guvernatorul Iohannis a executat doar ordinele.

Trecem des printre șantierele de la mărginimile Bucureștiului. Suntem mai preocupați de posibila criză financiară, care poate urma crizei politice, decât cum se ambiționează Iohannis să-și salveze echipa păgubitoare.

Se construiește în draci, în România! Mai ales în marile orașe. Numai blocuri noi. Apartamente la prețuri de peste 100.000 de Euro. Dezvoltatorii anunță creșteri de 30 %, până la finalul anului 2021. Pe malul lacului Floreasca, un investitor elvețian se ambiționează să dea la cheie penthouse-uri, la prețuri care bat jumătate de milion de euro.

Există români care le vor cumpăra?

Momentan există bani pe piață. Românii au economii în bănci de peste 30 de miliarde de Euro (proporția e mai mare la lei, datorită dobânzilor mai mari decât zero la moneda europeană -zero). Am auzit pe mulți, nemulțumiți de dobânzile băncilor comerciale, că vor să investească în domeniul imobiliar. Ca unul dintre cei care a trecut prin mai multe șantiere și a jucat de ani de zile pe Burse, recomand: nu vă pripiți!

citește și: Care e prețul denigrării Mariei Tănase? Dar a lui George Enescu?

Trăiesc în mărginimea Bucureștiului. Nu pot găsi un om de dat la sapă, toți așteaptă Bula imobiliară. “Pământul e aur,” îmi tot repetă un vecin, care-l ține pârloagă, în așteptarea marelui fraier. Prețurile la materiale au crescut, proporțional cu forța de muncă. Unde se va ajunge? Ce va urma? Nici Dumnezeu nu știe. Dar există niște avertizori de criză, pe care trebuie să-i urmărim.

Gripa imobiliară chineză nu e luată încă în seamă

Turbulențele de pe piețele de capital din Orientul îndepărtat sunt vectori de luat în seamă. Marele colos China Evergrande Group a ratat ieri, potrivit Reuters, cea de-a treia rundă de plăți la obligațiunile pe termen scurt. Au achitat doar 150 de milioane de dolari și acelea pe bilete la ordin, care au scadența în primăvară. Un total de 101.2 miliarde de dolari, în obligațiuni, conform unei agenții specializate, vor fi scadente în aceeași primăvară. Analiștii (i)mobiliari vorbesc despre o posibilă contagiune. Și nu trebuie uitat că fondurile mari de pensii investesc între 15-30 % din fonduri pe piețele imobiliare, unde până acum au existat randamente bune.

Guvern
desen de Ștefan Popa Popa’S

Mai are rost să ne întrebăm în ce direcție vor merge obligațiunile marilor jucători de pe piețele internaționale, dacă va trece referendumul de la Berlin privind expropierea a 240.000 de apartamente, pe motiv că rata lunară a chiriilor a crescut cu 80% în ultimii trei ani?

Lumea se uită atent doar spre piața americană. Acolo, termometrele financiare anunță doar încălziri moderate ale prețurilor. Am mai trecut printr-o criză în 2008. Apoi cea medicală, ce pare că nu se mai termină. Specialiștii ne spuneau că Wuhan e atât de departe, de nu poți cuprinde zarea. Coronavirusul s-a împrăștiat cât ai zice bingo.

Într-o altă notă (istoric vorbind), Dinu Patriciu ne avertiza prin 2006 că atunci când prețul unui metru pătrat de construcție e mai mare decât salariul mediu pe economie, atunci apartamentele trebuie vândute. Astăzi, prețul pe mp de construcție depășește cu puțin 600 de Euro. La vânzare, e peste 1.800.

La ce să ne așteptăm?

Cu o mână pe mască și cu alta pe portofel, trebuie să ne gândim de două ori când decidem să facem o investiție.

Orice plasament de capital are un coeficient de risc. Toți oamenii visează să trăiască din chirii. Sau din dividende. Puțini cunosc însă regulile burselor. În România sub 1% din populație știe regulile piețelor de capital.

Câți dintre noi ne mai amintim de criza din 2008, plecată de la un boom de piață imobiliar și sfârșindu-se cu prăbușirea mai multor bănci, în final buzunarele multora rămânând goale?

Mai ales tinerii români, cu venituri peste media de 600 de Euro, visează la un apartament într-o zonă rezidențială. Au ei consilieri fiscali care să-i îndrume până la ce grad de îndatorare pot ajunge? Agenții de vânzări de la bănci nu sunt cea ce trebuie.

Până la noile semne ale posibilei crize financiare, semnalele experților Băncii Centrale trebuie ascultate. Asta în condițiile în care învățământul românesc nu oferă abilitățile necesare dezvoltării unui plan de investiții.

Baia de vise și șamponul cu zgură

În ciuda evidențelor, românii nu sunt mari fani ai plasamentelor inteligente. Inteligența românească e mai mult speculativă, decât intrapersonală, menită să analizeze abilitățile de a despărți visele de posibilități. Și de aici depresia e la un cot distanță.

Câți dintre tineri se gândesc la pensile private și la randamentul acestora? Mulți speră să aibă cât mai multe proprietăți, pe care să le închirieze? Românii sunt în proporție de 91% proprietari. Când se va ajunge la pragul de 100 % cine va da banii pe chirii? Vietnamezii plătiți cu 600 de Euro?

Vocile lumii

Iancu Guda

economist

Guvern

Dezvoltatorii imobiliari au anunțat o creștere cu 30% a prețurilor locuințelor până la sfârșitul anului. “Se construiește cu 600 – 650 de euro și se vinde la 1.500 de euro, prețul final. Din acest cost, materiile prime și materialele sau mărfurile reprezintă cam 30%. Dacă toate materiile prime s-au dublat, ceea ce nu e adevărat, impactul final în prețuri ar trebui să fie cam 12%”, explică economistul Iancu Guda de la DIGI tv.

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Virgil Guran(PNL): Chiar atât de proşti ne credeţi, că mergem să comandăm o manea?

Vicepreşedintele PNL Virgil Guran, lider al filialei liberale din Dâmboviţa, a declarat miercuri, la o întâlnire electorală la Târgovişte, că PNL nu a comandat...

Virgil Guran(PNL): Chiar atât de proşti ne credeţi, că mergem să comandăm o manea?

Vicepreşedintele PNL Virgil Guran, lider al filialei liberale din Dâmboviţa, a declarat miercuri, la o întâlnire electorală la Târgovişte, că PNL nu a comandat...

Traian Băsescu spune că Rusia nu va risca folosirea armelor nucleare

Fostul președinte al României, Traian Băsescu a făcut o analiză politică atât a candidaților la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024, cât și...
Ultima oră
Pe aceeași temă