Unitatile de alimentatie publica din judetul Bistrita-Nasaud se confrunta cu cea mai mare criza de personal specializat din 1990 incoace din cauza migratiei fortei de munca in special in Spania si Italia. Potrivit unor patroni de localuri, in prezent in judet ar fi nevoie de 500 de angajati, avand in vedere ca a venit sezonul deschiderii teraselor, iar majoritatea restaurantelor isi dubleaza personalul.
Problema acestui fenomen a fost abordata, miercuri, la o dezbatere publica intre managerii unitatilor de alimentatie publica bistriteni si conducerea Agentei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca. Proprietarul unui hotel-restaurant din municipiul resedinta a judetului, Milu Stefan, a declarat ca in prezent ar avea nevoie de cel putin 20 de angajati si, cu toate ca s-a prezentat la bursele organizate de AJOFM, nu a reusit sa gaseasca personal. El este convins ca de vina pentru aceasta situatie este legea, care nu prevede nici un fel de obligatii pentru somerii ce urmeaza cursuri pe banii statului in privinta viitorului loc de munca.
In plus, acelasi patron a cerut o ancheta interna a institutiei prin care sa fie controlati toti cei 2.800 de someri indemnizati, intrucat, in opinia sa, „majoritatea sunt in autocare si pleaca in Spania, iar banii de somaj le ajung acasa”.
Directorul AJOFM, Ioan Botis, a declarat ca nici unul din somerii indemnizati nu este plecat in afara granitelor tarii intrucat se fac verificari. In plus, el i-a acuzat pe patronii de hoteluri si restaurante ca nu le dau sansa sa lucreze persoanelor peste 40 de ani, aratand ca s-a confruntat cu astfel de situatii discriminatorii.