Romanii au alocat in acest an mai putini bani pentru a merge la teatru, a vizita muzee si a cumpara carti fata de ultimii cinci ani, conform Barometrului de consum cultural pentru anul 2009.
Criza economica i-a determinat pe romani sa taie cheltuielile dedicate activitatilor culturale, astfel incat 44% din persoanele intervievate spun ca nu au alocat deloc bani in acest an pentru carti, teatru sau muzica, iar 17% sustin ca si-au redus bugetul dedicat consumului cultural, potrivit Barometrului de consum cultural pentru anul 2009. Pe de alta parte, doar 8 la suta din romani au declarat ca au pus deoparte mai multi bani pentru activitatile culturale. In aceste conditii, cel mai placut mod de recreere pentru romani – potrivit Barometrului – il constituie, in afara de televizor, spectacolele gratuite, in special cele de muzica, sau petrecerea timpului liber in parcuri. Sociologul Ovidiu Voicu ne-a spus ca "atat timp cat va dura criza economica, primele cheltuieli taiate vor fi de la activitatile culturale", dat fiind ca acestea nu constituie o prioritate pentru majoritatea populatiei.
Potrivit sondajului, in 2009 numarul romanilor care au mers la teatru a scazut cu 15 la suta fata de anul trecut, in timp ce la cinema au fost cu 17 la suta mai putini. Nici la muzee nu prea s-au inghesuit romanii. Fata de anul 2008, vizitarea expozitiilor sau muzeelor a scazut cu 20%, inregistrandu-se si aici cea mai mica valoare din ultimii cinci ani. Cu toate ca si numarul de carti cumparate a scazut, aceasta pondere este mai mica decat in cazul altor activitati culturale.
Ovidiu Voicu ne-a explicat ca, in general, romanii continua sa cumpere carti pentru ca sunt mai accesibile decat mersul la teatru sau la cinematograf: "Teatre sunt doar in resedintele de judet, iar opera exista in patru orase". Pe de alta parte, ne-a spus Ovidiu Voicu, potrivit cercetarilor sociologice, "numarul celor care citesc constant este sub 10 la suta din populatie, un procent mai mic decat numarul celor cu studii superioare".
Sociologul argumenteaza ca "daca se tine cont de tipul de carti cautate, se poate observa ca pe primele locuri sunt cele de specialitate, apoi cele legate de hobby-uri si in cele din urma beletristica". Potrivit Barometrului de consum cultural, tendinta de scadere a consumului cultural in randul romanilor ar putea sa se pastreze si anul viitor. Barometrul a fost realizat de Centrul de Studii si Cercetari in Domeniul Culturii, aflat in subordinea ministerului de resort, iar pentru realizarea sa au fost intervievate 1.100 de persoane, atat din mediul urban, cat si rural, cu varsta de peste 15 ani, cu un supliment de 500 de cazuri pentru Bucuresti, considerat un oras cu o dinamica aparte din punctul de vedere al consumului cultural fata de restul tarii.