14.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialCriteriile pentru obtinerea unei locuinte ANL cu chirie

Criteriile pentru obtinerea unei locuinte ANL cu chirie

Programul de constructii de locuinte destinate inchirierii pentru tineri se adreseaza tinerilor cu varste de pana la 35 de ani care nu-si permit sa cumpere un apartament sau sa inchirieze o locuinta de pe piata libera. Locuintele sunt construite pe terenuri puse la dispozitia Agentiei Nationale pentru Locuinte de catre consiliile locale, conform prevederilor legale si cu respectarea documentatiei de urbanism legal aprobate.
Printr-o conventie incheiata cu ANL, autoritatile locale au obligatia de a asigura viabilizarea terenului (utilitatile) si dotarile edilitare ale caror costuri sunt suportate din bugetele locale. Investitiile privind constructia de locuinte in regim de inchiriere sunt finantate de la bugetul de stat si/sau bugete locale, precum si din credite interne/externe si din alte surse legal constituite. Autoritatile locale repartizeaza locuintele construite prin ANL pe baza cererilor depuse de solicitantii care indeplinesc criteriile stabilite prin lege.

Acte doveditoare
Cererile pentru locuintele in regim de inchiriere sunt analizate de catre comisiile sociale din cadrul consiliilor locale care stabilesc ordinea repartitiilor in functie de punctajul obtinut de fiecare solicitant in parte, in urma verificarii dosarelor.
Cererea de locuinta se efectueaza numai individual si in nume propriu. Titularul cererii de locuinta, care poate deveni beneficiar al unei repartitii de locuinta pentru tineri, destinata inchirierii, si titular al contractului de inchiriere trebuie sa fie major, in varsta de pana la 35 de ani (la data repartizarii locuintei). Actele doveditoare pentru a face solicitare sunt: copie autentificata dupa actul de nastere si/sau dupa actul de identitate. Titularul cererii de locuinta si membrii familiei acestuia (sot/ sotie, copii si/sau alte persoane aflate in intretinerea acestuia) nu trebuie sa detina sau sa fi detinut o alta locuinta in proprietate. De asemenea, solicitantul trebuie sa nu fi fost beneficiarul unei alte locuinte pentru tineri, destinata inchirierii, in localitatea in care a solicitat locuinta (pentru sectoarele municipiului Bucuresti aceasta restrictie se refera la nedetinerea in proprietate a unei locuinte in municipiu, indiferent in care sector al acestuia). Se vor prezenta urmatoarele acte doveditoare: declaratii autentificate, ale titularului cererii si, dupa caz, ale sotiei/ sotului si ale celorlalti membri majori din familia acestuia. Restrictia nu are in vedere locuinte instrainate in urma unei actiuni de partaj sau locuinte trecute in proprietatea statului in mod abuziv si care nu au fost retrocedate in natura.

Repartitia, pe baza de prioritati
Titularul cererii de locuinta trebuie sa-si desfasoare activitatea in localitatea in care sunt amplasate locuintele. Pentru sectoarele municipiului Bucuresti si comunele din judetul Ilfov limitrofe acestora, cuprinderea teritoriala la care se refera aceasta cerinta se va stabili de consiliile locale cu avizul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, pentru fiecare amplasament al locuintelor. Acte doveditoare: adeverinta de la locul de munca insotita de o copie dupa cartea de munca completata la zi.
Repartizarea locuintelor se face in limita fondului disponibil, luandu-se in considerare atat locuintele libere din fondul existent, cat si locuintele ce urmeaza a fi finalizate in cadrul unor obiective de investitii aprobate si cuprinse in programul de constructii de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii.
Lista de prioritati se stabileste anual.
Solicitantii inscrisi in lista de prioritati care nu pot beneficia de repartizarea unei locuinte in limita fondului disponibil in anul respectiv pot primi repartitii in anii urmatori, in limita fondului disponibil in fiecare an si in noua ordine de prioritate stabilita.

Cele mai citite

Două surori dintr-un centru de plasament, violate de nașul lor

Două surori, una de 12 ani, cealaltă de 14, din localitatea Cavnic, județul Maramureș, dintr-un centru de plasament, ar fi fost violate de nașul...

România, Grecia și Bulgaria cer suprataxarea celor mai ieftini producători și traderi din energie

Ministrul Energiei a declarat că nu este nici drept, nici normal ca Europa de Est să plătească pentru energie, prețuri mult mai mari decât...

Simona Halep s-a întors cu o victorie importantă după 4 luni de pauză. Pe ce loc urcă în clasamentul WTA

Simona Halep (33 de ani, #1130 WTA) a reușit să câștige primul său meci după o lungă perioadă de inactivitate, învingând-o pe Arina Rodionova...
Ultima oră
Pe aceeași temă