„L’Affaire de la rue de Lourcine“, a lui Eugene Labiche (1815-1888), a avut premiera în 1857 la Theatre du Palais-Royal.
Pe scena Naționalului bucureștean, povestea bulevardieră a lui Labiche, spusă de-a lungul timpului pe mai multe scene europene, poate fi văzută în montarea regizorului Felix Alexa, scenografia Andradei Chiriac și având-i ca protagoniști pe actorii Marius Manole, Istvan Teglas, Raluca Aprodu, Mihai Calotă și Victor Țăpeanu.
Adusă, firesc, în plin secol XXI, prin scenografie și nu numai, Felix Alexa subliniază încă o dată universalitatea factorului uman care, pus în situații de criză, reacționează imprevizibil. În acest caz, gagurile și răsturnările de situație se țin lanț în această intrigă ce „descrie exact granița ambiguă dintre aparență și realitate, revoltă și resemnare, vinovăția asumată și instinctul criminal ascuns în fiecare dintre noi“, după cum observă Felix Alexa.
O noapte în care doi foști colegi de liceu se lasă copleșiți de bucuria revederii, abandonându-se plăcerilor bahice până la uitarea de sine, generează un adevărat periplu printre îndoieli și disperare, cei doi suspectându-se de o crimă, cea din strada Lourcine.
„Disperare și dramatism la un reprezentant de seamă al teatrului de bulevard? Ei bine, da. Pentru mine, forța și unicitatea acestei piese, umorul ei fin, vin tocmai din îmbinarea stranie între disperarea personajelor care vor să scape unui destin implacabil și derizoriul situației lor reale“, spune Felix Alexa.
O bonetă, o perucă, un pantof de femeie, o umbrelă cu cap de maimuţă şi o bucată de cărbune declanşează o adevărată tornadă, într-o oră, densă, de spectacol. O comedie neagră, plină de haz… absurd, uneori, alteori de-a dreptul… „sângeroasă“, construită cu mecanismele unui adevărat thriller.
Conștiințele celor doi brodează burlesc pe seama tuturor indiciilor apărute, de la articolele de ziar la frânturi de amintiri bulversate de aburii alcoolului, ori vorbele aruncate la întâmplare de cei apropiați. O zonă umană în care totul devine posibil, bine evidențiată de jocul protagoniștilor care trec cu ușurință de la disperare la bucurie, văicărindu-se sau cântând și dansând cu aplomb.
Lumea a luat-o razna
„Totul se învârtește, totul dansează în jurul meu“, spune Lenglume, descriind perfect senzația unei realități paralele ce își pierde contururile cunoscute, cotidiene, o lume ce a luat-o razna într-o singură noapte.
Felix Alexa construiește povestea mizând pe alternanța de la un moment la altul a situației, pe jocul dintre aparență și realitate, inocență și vinovăție, sprijinit perfect de jocul actorilor care reușesc cu măiestrie să ne transmită toate aceste stări. Trăirile sunt bine potențate și de scenografia Andradei Chiriac, dar și de ilustrația muzicală à la Broadway, ce declanșează amuzante dezlănțuiri dansante și pun în valoare talentul tinerilor actori de pe scena Teatrului Național.
Tandemul Marius Manole și Istavan Teglas, comic nuanțat, este însoțit de-a lungul poveștii de ceilalți trei actori cu partituri bine integrate comediei bufe, într-o intrigă în care e mai necesar ca oricând să fie salvată impresia de irealitate.