O treime din companii ar fi puternic afectate de o majorare chiar şi de 1% a dobânzilor la creditele luate. Pe lângă dificultăţile reprezentate de accesul la finanţare, concurenţa, fiscalitatea percepută ca ridicată şi lipsa cererii sunt alte probleme importante de care se lovesc firmele autohtone, arată un sondaj al Băncii Naţionale.
Cum să îţi meargă bine afacerile dacă nimeni nu are nevoie de ceea ce produci şi vinzi tu, dacă în domeniul tău de activitate concurenţa este puternică şi, mai mult, finanţarea este dificilă? În pofida statisticilor oficiale care raportează creştere economică susţinută, viaţa companiilor nefinanciare nu este atât de roz, arată un sondaj efectuat de către Banca Naţională în rândul a 10.500 de companii.
Garanţiile cerute de bancheri şi comisioanele percepute de aceştia sunt cele mai acute probleme ale mediului de afaceri, arată studiul efectuat în perioada aprilie-septembrie 2014. Accesul la finanţare a fost perceput ca problemă presantă în special de către firmele din construcţii şi imobiliare (27% din respondenţi), agricultură (23%) şi industrie (21%).
Finanţarea internă a fost principala cale aleasă de firme pentru asigurarea capitalului necesar, în condiţiile în care produsele bancherilor au fost prea puţin accesibile. 46% dintre respondenţi au afirmat că îşi asigură resursele necesare din reinvestirea profitului şi prin vânzarea activelor.
Îndatorarea bancară nu este văzută cu ochi buni de cel puţin jumătate din firme. Majoritatea companiilor au declarat că intenționează să își mențină sau să își reducă gradul de îndatorare bancară: 58 la sută din firme nu ar lua un credit în lei și 62 la sută din firme nu ar lua un credit în euro, indiferent de cost. Finanţarea bancară, pentru al treilea semestru consecutiv, a înregistrat un grad de utilizare redus (de exemplu, doar 8 la sută din companii au indicat utilizarea descoperitului de cont bancar sau a liniilor de credit, celelalte categorii de credit bancar fiind selectate de un număr mult mai mic de companii). Creditele având garanția fondurilor de garantare au fost utilizate marginal în perioada aprilie–septembrie 2014 (2 la sută din firme).
Piedicile cele mai mari în relaţia cu bancherii au fost birocraţia, nivelul prea ridicat al dobânzilor şi comisioanelor, cerinţele privind valoarea sau tipul garanţiei şi clauzele contractuale. Dobânzile la lei sunt privite cu ochi mai buni decât în semestrul trecut. Companiile cu credite în monedă naţională se finanțează în special la costuri de sub 5 la sută (22 la sută), între 5 la sută şi 7 la sută (24 la sută) și între 9 și 11 la sută (23 la sută). Majoritatea companiilor cu credite în euro indică o rată medie a dobânzii între 3 la sută şi 5 la sută (37 la sută dintre companiile cu credite în euro) și între 5 la sută și 7 la sută (25 la sută).
Evoluţiile nefavorabile ale ratei dobânzilor, spre exemplu o majorare marginală a ratei dobânzii atât la lei, cât şi la euro, cu un punct procentual, ar afecta peste o treime din companii.
Accesarea fondurilor europene este mai degrabă excepţia decât regula. Numărul companiilor care au declarat că au accesat fonduri europene anterior perioadei aprilie–septembrie 2014 este unul redus (circa 3 la sută). IMM-urile au aplicat doar în proporție de 4 la sută în ultimele 6 luni, comparativ cu 7 la sută în cazul corporațiilor, în timp ce firmele din sectoarele bunurilor comercializabile, firmele exportatoare şi cele din agricultură au manifestat un interes mai ridicat faţă de accesarea de fonduri europene în perioada aprilie–septembrie 2014 (circa 14 la sută au aplicat pentru accesarea de fonduri europene, respectiv 17 la sută și 28 la sută).
Sondajul a fost efectuat în rândul unui eşantion ce a cuprins 29% microîntreprinderi, 26% companii mici, 26% companii mijlocii, 14% corporații și 4% IMM atipice. O pondere de 3% din eşantion a fost reprezentată de firmele cu activitate în agricultură, cele din industrie deţinând o pondere de 21%, cele din servicii şi utilităţi de 26%, 10% cele din construcții și imobiliare și 40% cele din comerț.