20 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialCreditorii vor putea bloca conturile datornicilor în orice stat din UE

Creditorii vor putea bloca conturile datornicilor în orice stat din UE

Miniştrii de justiţie din statele membre au ajuns la un acord privind o abordare generală a propunerii Comisiei Europene referitoare la indisponibilizarea conturilor bancare pentru recuperarea creanţelor transfrontaliere, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru întreprinderi.

Noua ordonanţă europeană va permite creditorilor să blocheze fondurile în conturi bancare în aceleaşi condiţii în toate statele membre ale UE. Un element important este acela că nu se vor efectua modificări ale sistemelor naţionale de indisponibilizare a fondurilor. Comisia adaugă doar o procedură europeană pe care creditorii pot opta să o utilizeze pentru recuperarea creanţelor transfrontaliere din alte ţări membre ale UE.

Propunerea facilitează cererile transfrontaliere de recuperare şi oferă creditorilor o mai mare siguranţă cu privire la recuperarea datoriilor, sporind astfel încrederea în tranzacţiile comerciale efectuate în cadrul pieţei unice a UE.

Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-urile) reprezintă 99% din întreprinderile existente în UE. Aproximativ 1 milion dintre acestea au probleme legate de creanţele transfrontaliere şi în fiecare an se renunţă inutil la creanţe în valoare de până la 600 de milioane de euro din cauză că întreprinderile consideră că este prea costisitor sau prea dificil să fie implicate în litigii judecate în alte ţări din UE. Şi cetăţenii sunt prejudiciaţi atunci când produsele cumpărate online nu sunt livrate niciodată sau când un părinte aflat în străinătate nu plăteşte pensia alimentară.

Citeşte şi: De ce pun Visa, Mastercard şi PayPal beţe în roatele WikiLeaks

Ordonanţa asiguratorie europeană de indisponibilizare a conturilor bancare se va afla la dispoziţia creditorului ca o alternativă la instrumentele existente în temeiul legislaţiei naţionale. Aceasta va avea un caracter protector, ceea ce înseamnă că se va limita la blocarea contului debitorului, dar nu va permite efectuarea plăţilor către creditor. Instrumentul va fi aplicabil doar în cazurile transfrontaliere. Ordonanţa asiguratorie europeană de indisponibilizare a conturilor bancare va fi emisă în cadrul unei proceduri ex parte, ceea ce înseamnă că va fi emisă fără ca debitorul să aibă cunoştinţă de aceasta, permiţând astfel obţinerea unui „efect de surpriză”.

Instrumentul prevede norme comune referitoare la competenţa, condiţiile şi procedura de emitere a unei ordonanţe, un ordin de divulgare privind conturile bancare, modalităţile de executare a ordonanţei asiguratorii de către instanţele şi autorităţile naţionale, precum şi căile de atac pentru debitor şi alte elemente de apărare a persoanei chemate în judecată.

Propunerea de regulament a Comisei va institui o nouă ordonanţă asiguratorie europeană de indisponibilizare a conturilor bancare, ce va permite creditorilor să blocheze suma datorată în contul bancar al debitorului. Această ordonanţă poate avea o importanţă crucială în cadrul procedurilor de recuperare a creanţelor, deoarece îi împiedică pe debitori să îşi retragă sau să îşi lichideze activele pe durata necesară obţinerii şi executării unei hotărâri pe fondul cauzei. Acest instrument va creşte şansele de recuperare cu succes a creanţelor transfrontaliere.

„Progresele realizate astăzi în cadrul negocierilor privind ordonanţa asiguratorie europeană de indisponibilizare a conturilor bancare este un pas înainte important pentru întreprinderile mici din Europa – care reprezintă coloana vertebrală a economiilor noastre. În aceste momente dificile din punct de vedere economic, întreprinderile au nevoie de soluţii rapide pentru recuperarea creanţelor restante. Acestea au nevoie de o soluţie eficace la nivel european care să garanteze că banii rămân acolo unde sunt până când se pronunţă o hotărâre în instanţă în ceea ce priveşte rambursarea fondurilor”, a declarat vicepreşedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justiţie. 

Pentru a deveni act cu putere de lege, propunerea Comisiei trebuie adoptată de Parlamentul European şi de statele membre ale UE în cadrul Consiliului (care votează cu majoritate calificată).

 

Cele mai citite

Un puști-minune din Brazilia și-a anunțat retragere din fotbal la doar 21 din cauza problemelor de sănătate mintală

Rodrigo Varanda își anunță retragerea din fotbal la doar 21 de ani, din cauza problemelor de sănătate mintală Atacantul brazilian Rodrigo Varanda și-a anunțat retragerea...

Alertă RO-Alert emisă în nordul județului Tulcea din cauza unor drone detectate la granița cu Ucraina

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis în noaptea de joi spre vineri un mesaj de avertizare RO-Alert pentru locuitorii din zona...

Adolescenta ciclistă elvețiană Muriel Furrer a murit după un accident la campionatele mondiale.

Ciclista elvețiană Muriel Furrer a murit la o zi după ce, la vârsta de 18 ani, a suferit un accident grav în timpul cursei...
Ultima oră
Pe aceeași temă