Consilierii locali de la Târgu-Mureş sunt chemaţi să decidă în cadrul şedinţei Consiliului Local (CL) de săptămâna aceasta dacă aprobă sau nu contractarea de către municipalitate a unui credit furnizor pentru dezvoltarea infrastructurii oraşului. Potrivit expunerii de motive la proiectul de hotărâre menţionat, valoarea creditului ar urma să fie de maxim 15.910.271 euro sau echivalent lei.
Banii vor fi înapoiaţi în 10 ani
„Administraţia publică a Municipiului Târgu-Mureş, în conformitate cu mandatul primit din partea cetăţenilor şi cu obligaţiile prevăzute de legislaţia în vigoare, are ca principal obiectiv realizarea dezvoltării durabile a comunităţii locale şi asigurarea către toţi membrii comunităţii locale de servicii publice de calitate. Realizarea unor obiective de investiţii de interes local care să asigure îndeplinirea acestor obiective este apreciată ca fiind necesară de către întreaga administraţie publică locală. În acest sens, executivul Primăriei Municipiului Târgu-Mureş a identificat principalele obiective de investiţii necesare a fi executate pentru realizarea dezideratului principal – dezvoltarea durabilă a Municipiului Târgu-Mureş”, arată Imola Kiss, director economic în Primăria Târgu-Mureş potrivit căreia banii ar urma să fie înapoiaţi băncilor într-un interval cuprins între opt şi 10 ani. „Contractarea unui credit furnizor asigură accelerarea dezvoltării locale. Proiectele de investiţii prioritare vor fi realizate în avans, iar investiţia va aduce beneficii în scurt timp comunităţii locale”, mai arată Imola Kiss care spune totodată că în prezent există oferte de finanţare prin intermediul creditului furnizor pentru executarea unor lucrări de infrastructură, cu randamente cuprinse între rata EURIBOR + o marjă ce variază între 3% şi 5%, fapt care reprezintă un randament similar cu cel al dobânzilor practicate în prezent pe piaţa creditării bancare.
Potrivit anexei care însoţeşte proiectul de hotărâre, creditul furnizor pe care vrea să îl contracteze Primăria Târgu-Mureş va fi folosit pentru modernizarea mai multor străzi, extinderea reţelelor de apă şi canal, modernizarea mai multor alei şi a sistemului de iluminat public.
Potrivit directorului economic din Primăria Târgu-Mureş, prin accesarea creditului în valoare de aproape 16 milioane de euro, gradul de îndatorare a oraşului va fi mult sub limita maximă de 30% prevăzută de lege, astfel că nu există motive ca Ministerul Finanţelor să nu dea undă verde acestui demers.