2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialCotatiile au primit deja un bobarnac

Cotatiile au primit deja un bobarnac

» Dupa corectii ample in februarie, BVB a intrat pe mana speculatorilor autohtoni.

» Transelectrica a anuntat in trimestrul al treilea un profit de peste patru ori mai mare decat in 2007.

» In conditiile in care dobanzile bancare neimpozabile trec deja de 12%, sunt putine companii listate care sa promita mai mult.

Scriam in urma cu doua saptamani ca nimic nu scade la infinit, nici macar bursa romaneasca. De atunci actiunile autohtone au avut o consistenta tresarire de orgoliu, indicele BET-FI ajungand, de pilda, la inceputul saptamanii, la o apreciere de peste 60% din minime. Daca aceasta evolutie s-ar fi produs pe un fundal de stiri pozitive, atat pe plan intern, cat si extern, am fi considerat-o o ajustare normala dupa scaderile agresive din octombrie. Din pacate, volumele mai degraba reduse si vestile proaste pe care s-au produs cresterile respective ne fac sa ne indoim de posibilitatea ca acestea sa fie mentinute pe termen mai lung.

Dupa Standard&Poor’s, si agentia de rating Fitch a retrogradat Romania in categoria "junk", costurile finantarilor externe pentru Guvern si emitentii privati de obligatiuni urmand sa creasca in perioada urmatoare. Daca leul a resimtit imediat notele proaste acordate de Fitch, BVB a continuat sa creasca fara emotii, BET-FI atingand in aceeasi zi (luni) ±14%. De ce s-ar fi repezit investitorii sa cumpere cu ochii inchisi actiuni romanesti tocmai in aceste momente, dupa ce in octombrie strainii fusesera net vanzatori?

Cum si pietele externe au traversat sedinte de corectii dupa euforia rezultatului alegerilor din SUA (neresimtite insa si la Bucuresti), inclinam sa credem ca BVB s-a aflat o perioada scurta la cheremul speculatorilor, care au incercat sa urce piata in ideea ca va urma o perioada de revenire pe plan extern pana prin ianuarie-februarie si ca vor putea sa descarce actiunile cu profit consistent in capul celor momiti cu articole optimiste prin ziarele de specialitate. Din pacate pentru ei, marti si miercuri au fost zile de corectii pe plan extern, astfel incat entuziasmul pentru BVB s-a diluat semnificativ.

Transelectrica (TEL) a raportat un profit de aproape 133 milioane lei dupa cel de-al treilea trimestru, de peste patru ori mai mare decat cel realizat in perioada similara din 2007. Cum de au reusit actiunile TEL sa scada cu 7,5% la bursa in aceeasi zi? Sa spunem, simplu, ca profitul a fost totusi sub asteptarile investitorilor, avand in vedere ca, la 6 luni, compania avea deja un profit acumulat de 115,5 milioane lei. Practic, vorbim de o reducere a ritmului de crestere, de aici si dezamagirea investitorilor. Presupunand ca nu se vor intampla lucruri spectaculoase in trimestrul al patrulea (deprecierea leului afecteaza totusi negativ rezultatele TEL) si ca profitul va fi, la sfarsitul anului, de aproximativ 150 milioane lei, rezulta un castig pe actiune de aproximativ 2 lei.

 

In ipoteza in care compania distribuie jumatate din profit sub forma de dividende, inseamna ca veti primi 1 leu dividend pentru o actiune cumparata cu 13.4 lei chiar in ziua anuntarii rezultatelor la 9 luni. Adica un randament la dividend de 7,4%, destul de mult sub dobanzile bancare la termen in acest moment (12% pe an pentru conturile de economii, acestea oferind, spre deosebire de dividende, o dobanda neimpozabila).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă