20 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialCorrea-Gurtel, "nasul" conservatorilor spanioli

Correa-Gurtel, „nasul” conservatorilor spanioli

Partidul Popular (PP) – principala formatiune de opozitie din Spania – se confrunta cu un val de dezvaluiri stanjenitoare privind coruptia din propriile randuri dupa ce justitia a decis sa ridice partial secretul de ancheta asupra scandalului Gürtel, care afecteaza de mai multe luni formatiunea conservatoare, informeaza AFP.
"Bomba Gürtel explodeaza la PP" (El Periodico), "Reteaua Gürtel se extinde in tot PP" (El Pais), asa titrau ieri pe prima pagina cotidienele iberice, acordand spatii largi pentru publicarea in extenso a convorbirilor telefonice si a interogatoriilor compromitatoare pentru conservatorii spanioli. Conform celor 17.000 de pagini de probe adunate de procurori, 17 lideri ai PP ar fi primit masini, costume de lux si bani de la Francisco Correa, directorul unei companii de relatii publice, care se autointitula "Don Vito", dupa numele "nasului" din filmul lui Francis Ford Coppola.

Potrivit "El Mundo", cotidian cu orientare de centru-dreapta, Correa "s-a folosit de abilitatea pe care o are in relatii publice pentru a corupe cu bani si cadouri anumiti conducatori din cadrul PP", in scopul de a obtine preferential contracte. In total, cei 17 politicieni conservatori, alaturi de alte peste 50 de persoane, ar fi incasat ilegal peste 5,5 milioane de euro de la Correa, al carui nume tradus in germana a dat titlul scandalului (spaniola: "correa", germana: "gürtel", romana: "curea").
In afara numelor principalilor lideri PP din Valencia (est), printre care si cel al presedintelui regiunii, Francisco Camps, sau al trezorierului la nivel national demisionar al PP, Luis Barcenas, pe statele de plata ale lui Correa apare si numele lui Alejandro Agag, ginerele fostului premier Jose Maria Aznar, si cel al ministrului sau pentru Echipamente, Francisco Alvarez-Cascos.
Liderul PP, Mariano Rajoy, a ignorat, initial, scandalul, cerand militantilor sai sa dea dovada de "indiferenta" fata de "inchizitia" organizata de puterea socialista si sa se ocupe de adevaratele probleme ale spaniolilor. Miercuri, el nu a mai putut ignora dezvaluirile, anuntand, desi fara precizari clare, ca va ii trage la raspundere pe cei responsabili.

Cele mai citite

Creștere record a creditelor de consum în România: Volumul finanțărilor noi a atins 5 miliarde lei în iulie

Românii au arătat un interes crescut pentru creditele de consum în 2024, atingând un volum record de 5 miliarde de lei în iulie, o...

Creștere record a creditelor de consum în România: Volumul finanțărilor noi a atins 5 miliarde lei în iulie

Românii au arătat un interes crescut pentru creditele de consum în 2024, atingând un volum record de 5 miliarde de lei în iulie, o...

Manchester City pregătește o ofertă uriașă pentru Florian Wirtz!

Campioana Angliei ar putea oferi 150 de milioane de euro pentru mijlocașul de la Bayer Leverkusen. Manchester City ar fi interesată de transferul lui Florian...
Ultima oră
Pe aceeași temă