4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialCopiii invata intr-o mizerie de nedescris

Copiii invata intr-o mizerie de nedescris

Ministerul Educatiei si Cercetarii monitorizeaza si evalueaza, in aceasta perioada, stadiul realizarii planului de masuri care vizeaza asigurarea conditiilor necesare inceperii noului an scolar 2005-2006. In acest sens, inspectoratele scolare judetene trimit, periodic, ministerului rapoartele continand evaluarile scolilor in baza vizitelor efectuate in teritoriu.

Verificarile continua inca, astfel, ca, in cursul zilei de ieri, seful Inspectoratului Scolar Judetean Constanta, prof. Dima Zainea, a efectuat inca o vizita in cadrul catorva unitati de invatamant din satele si comunele constantene care se confrunta cu diverse probleme. Pe data de 1 septembrie, aceste verificari vor viza toate unitatile de invatamant, inclusiv cele din mediul urban.
Daca, la nivel national, lucrarile curente au fost finalizate de un procent de 70% din institutiile de invatamant, situatia existenta in judetul Constanta este tragica. Majoritatea unitatilor de invatamant din mediul rural se confrunta cu probleme foarte grave legate de igiena. Din cauza fondurilor insuficiente, nenumarate scoli si gradinite nu au mai fost reparate sau zugravite de cativa ani. Unele cladiri reprezinta un pericol pentru copii, fiind posibil sa se darame in orice moment. Lipsa apei potabile, toaletele neigienizate aflate in curtea scolii, fara usi si fara geamuri, tamplaria putreda si tavanele care stau sa se prabuseasca peste salile de curs, buruienile care napadesc cladirile, igrasia, infiltratiile sunt doar cateva din aspectele de groaza prezente in scolile din mediul rural.

Primesc sau nu avizul sanitar?

Pana in momentul de fata nu se stie sigur daca, in conditiile in care lucrurile nu se indreapta, jumatate din scoli vor primi autorizatiile sanitare de functionare. Directia de Sanatate Publica Judeteana Constanta a demarat deja actiunile de verificari in unitatile de invatamant de pe raza judetului Constanta. Conform declaratiilor directorului adjunct, dr. Mihaela Dinisov, la sfarsitul saptamanii viitoare se va efectua centralizarea datelor din teren si se va intocmi o situatie clara. Daca in urma cu cativa ani, mai putin de 40% din acestea aveau autorizatie, la data de 15 iulie a acestui an, 53,5% din unitatile de invatamant de pe raza judetului aveau autorizatie sanitara de functionare. Cele mai mari probleme sunt legate de unitatile de invatamant din mediul rural si se refera la toalete si sursele de apa.

Scoli „parasite”

Majoritatea unitatilor de invatamant controlate de seful ISJ Constanta in ultima perioada aratau ca niste cladiri parasite. Scolile din localitatile Palazu Mare, Targusor, Cheia, Gradina, chiar in cele din oras sunt napadite buruieni. In plus, femeile de serviciu sunt „cerberii” care detin cheile ce deschid usile institutiilor de invatamant. Bineinteles, multe dintre acestea nu se aflau, la ora efectuarii controalelor la program. Fiecare are diverse treburi acasa, iar scoala ramane pur si simplu abandonata. Controalele efectuate de echipele Inspectoratului Scolar Judetean au vizat si unele unitati de invatamant din mediul urban. Inspectorul-sef a remarcat ca si in curtile scolilor de la oras buruienile se intind cu repeziciune, fara ca cineva sa ridice vreun deget. „I-am rugat pe cei de la RAEDPP sa ne puna la dispozitie cateva masini de taiat iarba, insa toate aceste lucruri trebuie facute de directorii de scoli si ingrijitori”, a mai afirmat prof. Dima Zainea. Acesta a mai precizat ca toate aceste aspecte tin si de bugetele alocate unitatilor de invatamant care, in mare parte, sunt insuficiente.
Inspectorul scolar sef, prof. Dima Zainea, a declarat ca un director se vede ca este bun gospodar dupa cum arata scoala in care isi desfasoara activitatea. Indirect, din ceea ce s-a putut vedea la fata locului, ne putem da seama ca unii directori de scoli ignora pana si normele minime de igiena.

Cele mai citite

Furtuna puternică de la București a provocat un accident cu două mașini. Un minor a ajuns la spital

Un șofer a provocat un accident, marți seara, în Capitală, după ce a încercat să evite un copac doborât de vânt pe Bulevardul Kiseleff....

Premierul kosovar Albin Kurti atacă principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat marţi principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă, acuzându-l că este condus de Belgrad, într-un moment...

Atac major al Rusiei asupra Ucrainei în dimineața de Crăciun: Rețele energetice și orașe vizate

În dimineața de Crăciun, Rusia a lansat un atac masiv asupra rețelei energetice și orașelor din estul Ucrainei, folosind rachete de croazieră și balistice,...
Ultima oră
Pe aceeași temă