Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a initiat, de cativa ani, un excelent proiect de aparare a limbii romane stalcita pe micul ecran, monitorizand "gafele" lingvistice si chiar sanctionandu-le. Un sprijin substantial in punerea in practica a acestui necesar proiect, CNA a avut in Academia Romana, prin Institutul de Lingvistica "Iorgu Iordan – Al. Rosetti". Mai nou, s-a alaturat aparatorilor limbii romane si Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si s-a editat chiar o carte, "Esti cool si daca vorbesti corect!".
Cercetarile prin sondaje arata un fenomen ingrijorator ce se petrece in randul elevilor, consumatori importanti de emisiuni tv, chiar daca bulinele CNA ii trimite la joaca ori sa-si faca lectiile. Modelele lor au devenit vedetele de sezon ale diverselor televiziuni. Numai ca nu tot ce auzim – si vedem! – pe micul ecran are valoare de model. Rolul educativ al mass-media s-a spulberat de mult in programele tv oferite de diverse canale, in vreme ce sticla micului ecran se constata ca fascineaza tot mai multi copii. Acestia invata si limba romana… de la televizor, si o asimileaza cu toate greselile ei.
O echipa harnica de cercetatori au monitorizat 6 posturi de radio si 12 posturi tv. S-au urmarit in primul rand transmisiile de la orele de varf, emisiunile informative si dezbaterile sub aspect lingvistic. Au fost monitorizate urmatoarele televiziuni, TVR 1, Antena 1, Pro TV, Realitatea TV, Prima TV, TVR 2, TVR Cultural, National TV, Antena 3, B1 TV, OTV si N 24. Monitorizarea s-a efectuat pe urmatoarele sapte compartimente: "Greseli ortografice", "Greseli de punctuatie", "Greseli de pronuntie", "Greseli privind morfologia", "Greseli privind sintaxa", "Greseli de lexic si semantica" si "Greseli de stilistica". Aceasta monitorizare s-a extins, cum era si firesc, si asupra informatiilor scrise pe crawluri, mai precis pe "burtiera" din josul ecranului. In topul detinatorilor de "gafe" lingvistice, in perioada 01-30 septembrie 2008 se afla OTV cu 163, urmat de Antena 3 cu 148, National TV cu 126 si N 24 cu 120. Celelalte "monitorizate" stau mai… binisor. TVR 1 nu a reusit decat… 77 de "gafe", B1 TV doar 53, Antena 1 51, Pro TV 42 si TVR… Cultural numai 36! Dar sa va oferim si cateva exemple. La mare pret se afla utilizarea fara prepozitia "pe" a pronumelui relativ "care": "Un mesaj care nu l-am mai scris eu inca" (OTV) sau "Anticipez discutia care trebuie s-o continuam" (Antena 3), dar si dezacordul dintre subiect si predicat: "A suportat cat a suportat putine femei in Romania" (OTV) ori "Raman ca anchetatorii sa faca lumina in zilele urmatoare" (Pro TV). Greselile sunt de tot felul, in categoria celor mai putin frecvente ar fi utilizarea prepozitiilor: "As vrea sa vorbim pe cazuri concrete" (TVR Cultural) – corect: despre… De tot hazul sunt confuziile intre cuvinte apropiate ca forma: "Americanii au devenit mult mai susceptibili, mult mai atenti" (Antena 3) – corect: suspiciosi…
ATENTIE! Monitorizarile nu s-au oprit decat asupra redactorilor si colaboratorilor posturilor respective, nu si asupra secventelor verbale apartinand invitatilor. Mai exact, politicienii au fost exclusi din obiectul monitorizarii cu toate ca stalcesc limba romana, mai mult decat angajatii televiziunilor. Domnii si doamnele din politica – parlamentari sau ministri – prin ce lege au voie sa stalceasca limba romana? Li s-a acordat o "imunitate" speciala ce ii scuteste de judecarea "gafelor" lingvistice? De ce sa fie sanctionate de CNA numai televiziunile prin redactorii lor si invitatii dansilor sa nu fie nici macar atentionati cand… uita regulile elementare ale gramaticii limbii romane? Delicat, cu zambetul pe buze, redactorul – daca e in stare! – ar putea sanctiona macar… gafele verbale ale unor politicieni.
Forma fara… fond
Proiectul CNA de aparare a limbii romane, popularizat si printr-o carte: "Esti cool daca vorbesti corect!", merita toata admiratia. (Cartea va fi difuzata si in scoli drept "material auxiliar" de invatare). Dar… prin acest proiect CNA ne apara numai de manjirea unei "forme", cea a exprimarii corecte in limba romana. "Fondul", continutul emisiunilor ramane in continuare gaunos, sufocat de "senzationalul" descrierii cu lux de amanunte vizuale a crimelor, accidentelor, incarcat de vulgaritate si violenta. Latura culturala si educativa a emisiunilor din toate domeniile – informare ori divertismente etc. – e ignorata in programele tv, chiar pana si de postul public. Legea audiovizualului nu permite CNA sa sanctioneze drastic astfel de "derapaje" de la limita… bunului simt de respectare a telespectatorului! CNA ar trebui sa fie "cainele de paza al cetateanului", numai ca… are o lesa ce nu-i permite prea mult sa monitorizeze si continutul unor emisiuni tv.
PS. Va doresc toate cele bune! Un an nou mai darnic in emisiuni tv de calitate. De sarbatori, bucurati-va alaturi de cei dragi, si… lasati televizorul sa se mai odihneasca putin!