21.4 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialContractul Colectiv de Muncaal minerilor incalca legea

Contractul Colectiv de Muncaal minerilor incalca legea

Contractul Colectiv de Munca (CCM) al minerilor din Valea Jiului incalca prevederile legale, iar reprezentantii Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ), care au semnat documentul, au girat aceasta neregula. Printr-o semnatura scurta, liderii ortacilor au taiat din valoarea ajutoarelor acordate urmasilor, prin CCM, la nivel de ramura, in caz de deces al unui miner in urma unui accident de munca, intrand in contradictie cu prevederile Codului Muncii. Acesta prevede in mod explicit, la articolul 238, al. 1, ca la nivel local Contractul Colectiv de Munca nu poate contine clauze la nivel inferior celor prevazute de CCM la nivel de ramura.
Si totusi, liderii LSMVJ au girat o prevedere care intra in contradictie cu legea, in ceea ce priveste ajutoarele financiare acordate urmasilor dupa decesul salariatului in urma unui accident de munca. Contractul Colectiv de Munca al minerilor din Valea Jiului, negociat de administratie si sindicate, prevede ca familia ortacului sa beneficieze de 58 de milioane de lei vechi drept ajutor financiar, mult mai putin decat se prevede in CCM la nivel de ramura, adoptat, de altfel, si de reprezentantii ligii.
Initial, in contractul la nivel de ramura pentru perioada 2004 – 2007 se preciza, la articolul 106, al. 5, ca urmasii legali vor beneficia de ajutoare financiare egale cu 8 salarii medii brute la nivel de ramura. Articolul respectiv s-a modificat la inceputul acestui an printr-un act aditional, semnat de un reprezentant al LSMVJ. In forma modificata se prevede ca „daca in urma accidentului de munca rezulta moartea angajatului, succesorii legali au dreptul la o indemnizatie de deces de 24 de salarii brute medii pe unitate, calculata la nivelul lunii anterioare producerii decesului”.
Raportandu-se la cele 58 de milioane de lei vechi, stabilite in CCM al minerilor din Valea Jiului, in corelatie cu prevederea clara de 24 de salarii obligatorii acordate urmasilor legali ai angajatului decedat, ar rezulta ca salariul mediu brut al unui ortac este de 2,4 milioane de lei vechi, adica total ireal.
Liderii LSMVJ sunt, insa, extrem de linistiti, desi incalcarea Codului Muncii este evidenta. Presedintele ligii, Zoltan Lacatas, a negat, ieri, vehement ca ar exista o astfel de prevedere legala legata de cele 24 de salarii medii pe unitate si chiar existenta vreunui act aditional la CCM unic la nivel de ramura. Ulterior, el a solicitat un termen ca sa se poata informa.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu condamnă atacurile Iranului asupra Israelului

Premierul Marcel Ciolacu condamnă ferm atacurile lansate de Iran asupra Israelului şi îşi exprimă solidaritatea deplină cu Israelul susţinând dreptul acestui stat a se...

Numărul contractelor pe salariul minim a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani

Numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim pe economie a scăzut semnificativ în luna septembrie 2024, ajungând la 1,09 milioane, cea mai mică...

România, Grecia și Bulgaria cer suprataxarea celor mai ieftini producători și traderi din energie

Ministrul Energiei a declarat că nu este nici drept, nici normal ca Europa de Est să plătească pentru energie, prețuri mult mai mari decât...
Ultima oră
Pe aceeași temă