Numฤrul contractelor de muncฤ plฤtite cu salariul minim pe economie a scฤzut semnificativ รฎn luna septembrie 2024, ajungรขnd la 1,09 milioane, cea mai micฤ valoare din ultimii cinci ani, conform datelor oferite de Inspecศia Muncii la solicitarea Ziarului Financiar.
Comparativ cu aceeaศi perioadฤ din 2023, cรขnd erau รฎnregistrate 1,86 milioane de contracte de muncฤ plฤtite cu salariul minim pe economie, s-a รฎnregistrat o scฤdere de 41%.
Unul dintre factorii care au contribuit la aceastฤ reducere este Ordonanศa de Urgenศฤ 142 din 2021.
Aceasta prevede cฤ angajaศilor care au lucrat รฎn aceeaศi companie dinainte de 2022 ศi au fost remuneraศi doar cu salariul minim trebuie sฤ li se majoreze salariul รฎncepรขnd cu 1 ianuarie 2024.
Astfel, companiile au fost nevoite sฤ ajusteze nivelurile salariale pentru a se conforma legislaศiei.
De asemenea, creศterea salariului minim pe economie a influenศat ศi nivelul general al salariilor din companii, acestea dorind sฤ rฤmรขnฤ competitive pe piaศa muncii.
„Odatฤ cu majorarea salariului minim pe economie a crescut puลฃin nivelul salarial general la nivel de companie, pentru a putea rฤmรขne atractivi รฎn piaลฃฤ„, a declarat Sorina Donisa, CEO al companiei de recrutare Prohuman Romรขnia.
Aceastฤ tendinศฤ de scฤdere a numฤrului de contracte pe salariul minim poate semnala o รฎmbunฤtฤศire a condiศiilor de muncฤ, dar ศi o presiune mai mare asupra angajatorilor de a oferi pachete salariale mai atractive.