Circa 2.000 de persoane din judetul Bistrita-Nasaud au fost diagnosticate, luna trecuta, ca fiind suferinde de ciroza si hepatita cronica, boli cauzate de consumul excesiv de alcool, in special cel de proasta calitate.
Potrivit sefului Directiei de Sanatate Publica (DSP), Constantin Anton, se inregistreaza o usoara crestere a numarului de imbolnaviri, cu aproximativ 100, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. „De regula, acesti bolnavi provin din mediul rural si sunt consumatori de tuica, cum este cunoscuta aceasta bautura in zona noastra, bautura care nu este suficient de distilata. In plus, unii fac parte dintr-o categorie sociala cu venituri mici fiindca nu se hranesc bine si favorizeaza aparitia bolilor despre care vorbim”, a declarat Anton.
La randul sau, directorul Spitalului Judetean, medicul Mircea Gelu Buta, a spus ca, in afara de hepatita si ciroza, consumatorii de alcool mai umplu si salile saloanelor de cardiologie si neurologie, care au fost extinse fiecare cu cate 10 paturi.
„Intre primele 10 diagnostice cu care pacientii se adreseaza spitalului nostru as sublinia ca se afla hepatita alcoolica”, a spus doctorul.
Conform datelor furnizate de DSP, peste 10.000 de persoane sunt luate in evidentele institutiei ca avand cardiopatii ischemice si 23.000 sufera de hipertensiune arteriala. De altfel, luna trecuta au murit din motive medicale 295 de oameni, dintre care 6 din cauza cirozei, 18 din cauza hipertensiunii arteriale, 41 in urma unui infarct miocardic, 62 din cauza unor forme de cardiopatie ischemica si 37 din cauza unor boli cerebro-vasculare.
In ciuda campaniilor de informare organizate de medici, localnicii, in special cei de pe Valea Bargaului, continua sa consume alcool fabricat in cazane si care are o concentratie foarte mare. „De baut toata lumea bea, de tare, e tare dupa cum o facem. Unii s-au mai si imbolnavit, altii au murit, dar bem ca ne place”, a spus o localnica din Josenii Bargaului.
Autoritatile spera ca boala specifica judetului in care se fabrica cea mai tare tuica din tara, cu peste 50 de grade si fiarta in cazan de doua ori, sa dispara de anul viitor, cand Uniunea Europeana va impune reguli mai stricte de fabricare a alcoolului in sistem traditional.