24.1 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialConstructii din Galati ridicate pe semnatura consilierei primarului

Constructii din Galati ridicate pe semnatura consilierei primarului

» Hartiile semnate in postura de arhitect-sef de Eleonora Marin, consiliera primarului Galatiului,
sunt hartii lipsite de valoare juridica si in consecinta toate constructiile ridicate sunt ilegale.

» Printre acestea se afla hypermarketurile "Selgross Cash & Carry", "Praktiker" si "Real", dar si sute de locuinte, hale industriale ori investitii publice, unele dintre ele ridicate pe bani europeni.

Galatiul este intr-o situatie fara precedent, pentru ca toate constructiile ridicate in ultimii 3 ani ar putea fi declarate ca fiind construite ilegal. Asta se va intampla daca instanta va da dreptate Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP) si va declara nule toate documentele semnate in calitate de arhitect-sef al orasului de Eleonora Marin, consiliera primarului Dumitru Nicolae. Pe rolul instantei de la Tribunalul Municipiului Bucuresti se afla dosarul 4931/2009, prin care ANFP cere anularea dispozitiei prin care Eleonora Marin a fost numita in functia de architect-sef al Galatiului de primarul Dumitru Nicolae. Aceasta actiune in justitie ar putea pune capat unui razboi intre Primaria Galati si ANFP ce dureaza din 2006, cand primarul Galatiului a numit-o in functie pe Eleonora Marin, desi nu intrunea conditiile pentru a deveni functionar public.

Primarul Nicolae nu a luat in calcul notificarile si avertismentele ANFP, incercand sa obtina intelegerea conducerii agentiei nationale pentru tolerarea mentinerii in functie a protejatei sale. Ea a fost angajata in Primaria Galati pe 24 ianuarie 2006, pe un post de consilier pe probleme de urbanism. Pentru ca scaunul de arhitect-sef era gol, primarul Dumitru Nicolae s-a gandit sa rezolve fara sa mai tina cont de lege si i-a dat noii sale consiliere "atributii de serviciu de arhitect-sef". Primarul spera sa organizeze un concurs pentru ocuparea functiei de arhitect-sef, care evident sa fie castigat de Eleonora Marin si astfel sa fie acoperita si lipsa de legalitate a autorizatiilor semnate de ea.

In martie 2006, a fost organizat concursul si singura candidata a fost Eleonora Marin. Cu toate astea, ea nu a avut dreptul sa participe la concurs, dosarul sau fiind respins de ANFP, pentru ca este pensionara. Primarul a pastrat-o in functia hibrid, de consilier cu atributii de arhitect- sef si Eleonora Marin a tot semnat in acesti peste 3 ani un toptan de autorizatii de constructie fara valoare.

Mentinuta in functie
Un control efectuat de ANFP a descoperit ca Eleonora Marin a fost mentinuta ilegal in functie, iar presedintele ANFP i-a cerut primarului Dumitru Nicolae "initierea, de indata, a procedurilor privind organizarea si desfasurarea concursului pentru functia de arhitect-sef al municipiului Galati si rezilierea in 15 zile a contractului actualei arhitecte sefe Eleonora Marin". Primarul Galatiului a refuzat sa se conformeze prevederilor legii si, in cele din urma, s-a ajuns in situatia ca ANFP sa declanseze actiunea in instanta, pentru a cere anularea tuturor documentelor semnate de Eleonora Marin. Democrat-liberalii galateni i-au cerut primarului Dumitru Nicolae sa se gandeasca foarte serios la ideea demisiei, pentru ca orasul a fost adus in pragul unei situatii catastrofale.

 

Toate autorizatiile de constructie acordate de Primaria Galati in ultimii 3 ani sunt hartii fara valoare, iar sutele de cladiri construite in aceasta perioada au devenit constructii ilegale. Intre acestea, sunt blocuri ANL, hypermarketurile "Selgross Cash & Carry", "Praktiker" si "Real", dar si sute de locuinte ale galatenilor. In aceeasi situatie se afla si unele constructii ridicate pe bani de la Uniunea Europeana, cum ar fi "Centrul de Afaceri" de langa Prefectura Galati, construit in baza unei finantari de aproximativ 8 milioane euro, obtinuta de la UE.

Din cauza nulitatii documentelor semnate de consiliera primarului, s-a ajuns la o noua "specie" de actiuni in justitie. Galatenii care aveau neintelegeri cu vecinii din cauza unor constructii ridicate in zona de vecinatate au inceput sa se actioneze in instanta unii pe altii, pentru a solicita demolarea sau modificarea constructiilor. In aceste procese, proba de baza este documentul prin care ANFP precizeaza ca semnatura Eleonorei Marin pe autorizatii si avize este lipsita de valoare.

Cele mai citite

Detergenți Bio: Alegerea sustenabilă pentru un mediu curat și sănătos

Într-o lume tot mai preocupată de protecția mediului și sănătatea personală, utilizarea detergenților bio devine o opțiune populară pentru mulți consumatori. Disponibili pe Sanito.ro,...

România urcă pe locul 12 în clasamentul celor mai îmbătrânite națiuni, conform datelor ONU

România a devenit a 12-a cea mai îmbătrânită țară din lume în 2024, urcând o poziție față de 2019, când se afla pe locul...

Revolut schimbă regulile jocului: IBAN local pentru conturile românilor

România este a doua cea mai mare piaţă a Revolut, la nivel global Revolut operaționalizează conturi IBAN locale, un avantaj pentru milioane de utilizatori români,...
Ultima oră
Pe aceeași temă