Contractul pentru construcţia în concesiune a autostrăzii Comarnic-Braşov va fi semnat în iunie, iar lucrările vor începe în luna următoare, au susţinut ieri oficiali ai CNADNR. Proiectul va avea însă costuri usturătoare pentru România. Prin înlocuirea banilor împrumutaţi de la bancheri cu o emisiune de titluri de stat, statul slovac a economisit, în cazul unei autostrăzi construite tot prin concesiune de către Vinci, 150 milioane de euro.
Contractul va fi semnat luna viitoare, a declarat ieri directorul general al CNADNR, Narcis Neaga, care a precizat că în acest moment finanţarea proiectului este stabilită “în mare parte”. “În iunie semnăm contractul. (…) Infirm toate zvonurile referitoare la retragerea Vinci”, a spus Neaga la conferinţa ZF Construction & Infrastructure Summit ’14. Surse neoficiale apropiate firmei franceze Vinci au declarat ieri ziarului nostru că data aleasă pentru semnarea contractului este 27 iunie. Autostrada va fi realizată în etape, iar lucrările vor debuta după aproximativ o lună de la semnarea contractului, anterior fiind menţionat un termen de execuţie al autostrăzii de patru ani.
Şeful CNADNR: „E prematur să avansez cifre“
Cu o lună înainte de semnarea contractului, costurile ce vor fi plătite de stat în următorii 30 de ani sunt încă necunoscute. Aceasta în pofida faptului că au fost deja vehiculate sume privitoare la nivelul taxei de autostradă şi că preţul suportat de către stat a fost teoretic unul dintre factorii pe baza cărora s-a decis că oferta asocierii Vinci-Strabag-Aktor (Vistrada Nord) este mai bună decât cea a asocierii italiene Impregilo-Salini. Cum s-a putut spune că oferta acestora a fost mai proastă dacă nici acum nu se ştie cât costă autostrada asocierii Vistrada Nord?
Potrivit Mediafax, Neaga a precizat ieri că suma totală de realizare a proiectului va putea fi comunicată după semnarea acordului cu constructorii selectaţi. “Este prematur să avansez nişte cifre”, a spus Neaga. Şeful CNADNR a afirmat că nivelul taxei de utilizare a autostrăzii nu a fost stabilit deocamdată, precizând că riscul de trafic este exclusiv al statului, partenerul privat neavând opţiuni în privinţa taxării.
Vinci face economii slovacilor
Există două argumente ce arată că preţul autostrăzii, format din dobânzile plătite bancherilor, împrumuturile luate de constructori, întreţinerea proiectului şi profiturile Vistrada Nord, este piperat. Acesta va fi suportat parţial de către utilizatorii autostrăzii, dar şi prin alocaţii anulate de la bugetul de stat. Statul va achita bancherilor dobânzi la acelaşi nivel cu cele suportate de o persoană fizică ce ia un împrumut ipotecar. În cazul unui credit de achiziţie a unei locuinţe pe 26 de ani, pentru 16.000 de euro se plătesc însumat pe întreaga perioadă 32.000 de euro. Identic, statul va returna şi el dublul sumei împrumutate. Pe durata exploatării autostrăzii, de 26 de ani, Vistrada Nord va încasa între 4 şi 4,8 miliarde euro, din care un miliard de euro reprezintă întreţinerea autostrăzii, iar 1,6-1,8 miliarde – costurile propriu-zise ale construirii.
O privire aruncată asupra autostrăzii PR1BINA din Slovacia, construită şi acolo în concesiune tot de Vinci, arată că realizarea proiectului cu bani daţi de bancheri este mai scumpă cu 150 milioane de euro decât alte alternative. “Vinci Concessions şi Meridiam Infrastructure împreună cu Ministerul slovac al Transporturilor anunţă finalizarea procesului de refinanţaţare a drumului expres PR1BINA în sumă de 1.243 milioane euro. (…) Refinanţarea derulată de Granvia, concesionarul deţinut de Vinci Concessions şi Meridiam Infrastructure, constă în înlocuirea împrumutului luat în 2009 de la 19 bănci cu o emisiune de titluri pe 25 de ani şi 8 luni. Operaţia reprezintă economii de 150 milioane de euro pentru Republica Slovacă”, afirmă Vinci într-un comunicat de presă postat pe site-ul de internet al firmei.