De ziua Sfântului Apostol Andrei, considerat ocrotitorul României, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, şi un sobor de ierarhi din țară și străinătate oficiază o ceremonie luni, la ora 9.00, la mănăstirea Peștera, care poartă numele sfântului, scrie Constanţa News.
Anul acesta se împlinesc 25 ani de la reactivarea așezământului monahal, prilej cu care, la sfârșitul slujbei va fi lansată lucrarea “Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei – 25 de ani de vatră monahală neîntreruptă, 1990-2015”, semnat de către arhimandrit Cosma Mitu, starețul mănăstirii, și un pasionat de istorie dobrogeană, teologul Ionuț Druche.
După slujbă, la ora 18.00, va avea loc un concertul cu intrare liberă, la Casa de Cultură din Constanța, susținut de către Corala bărbătească ortodoxă “Armonia” şi Muzica Militară a Forțelor Navale.
De asemenea, în deschiderea concertului, vor fi amenajate două expoziții: „Peștera Sfântului Apostol Andrei în fotografii de epocă”, organizată de Ionuț Druche, și „Peștera Sfântului Andrei în ochii copiilor”, coordonată de Mădălina Oana Sfetcu, profesor de desen în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 1 Tuzla. În deschidere vor vorbi: IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și dr. Virgil Coman, directorul Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale.
Sfântul Andrei s-a născut la Betsaida și este fratele Sfântului Apostol Petru. Ei au renunțat să mai fie pescari și l-au urmat pe Hristos. Apostolul Andrei a propovăduit Evanghelia în cetățile Tomis, Callatis și Histria. Se spune că el s-a adăpostit într-o peșteră situată la 80 de kilometri de Constanța. Sfântul Andrei a fost martirizat prin răstignire, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, numită “crucea Sfântului Andrei”.
Deschideţi galeria foto de mai sus pentru a vedea imagini din peştera Sfântului Andrei şi de la slujbe oficiate acolo.