Romania nu respecta principiile concurentei in domenii sensibile ale economiei, dupa cum constata un raport comun facut de Consiliul Concurentei (CC) si Societatea Academica din Romania (SAR): sectorul bancar prea putin transparent, monopolul unor farmacii de a vinde medicamente fara retete sau contractele preferentiale din energie.
Raportul, intitulat "Piata unica, piata nationala: politica de concurenta in sectoare-cheie", analizeaza, in primul rand, neregulile din sistemul bancar, unde, potrivit presedintelui Consiliului Concurentei Bogdan Chiritoiu, "tot riscul este asupra clientului", deoarece "politicile bancilor nu sunt de nici un fel in interesul consumatorilor". Astfel, specialistii atrag atentia asupra numarului comisioanelor percepute de banci, care, desi s-au redus cu 33 de la intrarea Romaniei in UE, raman printre cele mai ridicate din UE. De aceea, presedintele CC a spus ca va propune bancilor sa analizeze posibilitatea de a extinde directiva europeana privind eliminarea comisionului de rambursare anticipata si pentru cei care au credite de consum cu garantie si ipotecare.
Parlamentul European a decis, la inceputul anului 2009, sa elimine, printr-o directiva, comisionul de rambursare anticipata perceput de banci clientilor in cazul creditelor de nevoi personale fara ipoteca. Eliminarea acestui comision, care in Romania poate ajunge pana la 4%, ar putea permite mobilitatea clientilor de la o banca la alta.
Expertii atrag atentia si ca sectorul farmaceutic este puternic reglementat prin politicile publice de sanatate, astfel ca farmaciile noi au si ele probleme cand doresc sa intre pe piata. La aceasta se adauga, spun specialistii, monopolul unor farmacii de a vinde medicamente fara prescriptie medicala, utilizarea unor "autorizatii" pentru participarea la licitatii si riscul realizarii unor intelegeri pe verticala, care duc la crearea unor carteluri pe piata.
In domeniul energetic, principalele probleme ar fi, potrivit autorilor raportului, posibila creare a doua "companii-mamut" care sa regrupeze intregul sector de enegie (carbune, gaz si energie) si care ar putea crea probleme concurentei, dar si contractele putin transparente ale producatorilor de stat cu parteneri care "se bucura de tratament preferential". In ceea ce priveste taximetria, exista problema restrictiilor administrative excesive privind accesul taximetrelor in zona aeroporturilor, ceea ce limiteaza posibilitatea de alegere a consumatorului. "E normal ca o firma de taximetrie sa aiba monopol la terminalul Sosiri al Aeroportului Otopeni?", s-a intrebat Sorin Ionita.
Presedintele CC, Bogdan Chiritoiu, a criticat ieri, o data cu lansarea raportului, "existenta grupurilor de interese in diverse domenii ale concurentei". Chiritoiu a precizat ca institutia pe care o conduce si-a propus ca obiectiv sa corecteze "interventia grupurilor de interese care promoveaza legi anticoncurentiale". si consilierul prezidential Bogdan Bujor Teodoriu a spus tot ieri ca "solutia la criza actuala inseamna o mai buna concurenta si o mai buna reglementare". Sorin Ionita, directorul de cercetare al SAR, a punctat, la randul sau, faptul ca exista "un vid legislativ si nu se stie cine ar trebui sa dea cu batul peste degete atunci cand contractele se dau fara licitatii sau, oricum, anormale. Contractele apoi se permanentizeaza prin prelungire si situatia nu se mai corecteaza niciodata".