2.8 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialConditii dure pentru emigrarea in UE

Conditii dure pentru emigrarea in UE

Cresterea numarului imigrantilor care s-au orientat, mai ales, spre tarile bogate din Vestul Europei a facut ca, in lipsa unei legislatii comunitare, fiecare stat sa opteze pentru un sistem propriu de acordare a cetateniei, scrie cotidianul spaniol El Pais.

Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene Pierre Lellouche va discuta astazi la Bucuresti despre problema imigratiei ilegale a mii de romi in Franta, in conditii sociale precare, care le da bataie de cap mai multor municipalitati din Hexagon. Franta doreste impunerea unor masuri in ceea ce priveste cetatenia, existand o ampla dezbatere despre identitatea nationala. Potrivit ziarului spaniol, pentru obtinerea nationalitatii, in Spania, tara in care imigrantii romani sunt foarte numerosi, strainii cu permis de sedere trebuie sa astepte intre 1 si 5 ani, in functie de tara de provenienta, pentru a o putea solicita. Dupa ce au demonstrat ca au un bun comportament civic si un "suficient grad de integrare", aspirantii la cetatenia spaniola pot depune juramantul pe Biblie. In 2009, in Spania erau inregistrati 5,6 milioane straini, cu sau fara rezidenta, de cinci ori mai mult decat erau in 2000, potrivit Institutului National de Statistica spaniol.

In Germania, de pilda, cele mai mari obstacole in calea obtinerii cetateniei sunt legate de exigentele de limba. Strainii care vor sa obtina cetatenia germana trebuie sa aiba un nivel B1, adica trebuie sa aiba capacitatea de a vorbi liber la locul de munca si despre viata cotidiana si de a redacta scrisori simple. Exista insa si o portita care faciliteaza obtinerea cetateniei: in 2008 a fost introdusa o proba de nationalizare care contine 33 de intrebari, dintr-un catalog de 310, iar promovarea se face cu numai 17 raspunsuri corecte. Rata de promovabilitate a probei este de 98 la suta. Cu toate acestea, in Germania, pentru prima data in ultimii 20 de ani, numarul persoanelor care emigreaza este mai mare decat cel al imigrantilor, potrivit unui raport asupra migratiei, citat de ziarul Stern.

Guvernul italian va implementa un sistem pe puncte pentru cetatenii straini cu permis de sedere care doresc cetatenia. Pentru a obtine cele 30 de puncte cu care pot obtine cetatenia, acestia ar trebui sa indeplineasca patru cerinte: promovarea unor probe de italiana, Constitutie si reguli civice, dar si indeplinirea unor obligatii precum scolarizarea copiilor si plata la zi a impozitelor.
In Marea Britanie, in schimb, autoritatile au inasprit conditiile de obtinere a cetateniei pentru persoanele de peste 45 de ani si au stabilit un sistem de puncte care ii imparte pe imigranti in mai multe categorii. Pentru a deveni cetateni bitanici, toti imgrantii care nu se incadreaza in categoria lucratorilor inalt calificati – precum oameni de stiinta si intreprinzatori – au nevoie de un tutore.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă