15.3 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăSpecialConcurenta Ð cuiul lui Pepelea pentru firmele constantene

Concurenta Ð cuiul lui Pepelea pentru firmele constantene

Consiliul Concurentei si Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta au organizat ieri, in sala de conferinte a hotelului Dacia Sud din statiunea Mamaia, seminarul cu tema "Concurenta si ajutoarele de stat in contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana”.

In deschiderea lucrarilor, Ion Danut Juganaru, vicepresedintele CCINA, a declarat ca, in prezent, Romania are, in domeniul concurentei, o legislatie armonizata cu cea a Uniunii Europene. Acesta a precizat ca agentii economici trebuie sa se gandeasca la accesarea fondurilor europene. Acestia trebuie insa sa tina cont de faptul ca nu pot beneficia de prea multe fonduri, pentru ca, in caz contrar, vor fi nevoiti sa le inapoieze. De asemenea, nu toate societatile au dreptul de a primi fonduri europene.
Ioan Badica, inspectorul-sef de concurenta din cadrul Consiliului Concurentei Constanta, a declarat ca apropierea integrarii europene a dus la inmultirea practicilor anticoncurentiale, pentru ca exista o tendinta de a multiplica afacerile, in scopul mentinerii pe o piata din ce in ce mai concurentiala. Domeniul acesta trebuie insa privit prin prisma celor patru libertati fundamentale ale Uniunii Europene: libertatea de circulatie a marfurilor, a serviciilor, a fortei de munca si a capitalurilor.

Practici de cartel in Dobrogea

Ioan Badica a declarat ca unul dintre cele mai grave fenomene anticoncurentiale il reprezinta asa-numitele "intelegeri de cartel”, care pot capata mai multe forme. Acestea inseamna, de fapt, acorduri secrete incheiate intre agenti economici concurenti, care au ca obiect, printre altele, fixarea de preturi, limitarea productiei, slabirea dezvoltarii tehnologice, impartirea pietelor de desfacere sau a surselor de aprovizionare, alocarea clientilor si teritoriilor. Una dintre cele mai grave tipuri de intelegeri de cartel se refera la participarea, in mod concertat, cu oferte trucate, la licitatii sau orice alte forme de concurs. Trucarea se poate face atat de catre participanti, cat si de catre beneficiar. Alte practici anticoncurentiale se refera la abuzul de pozitie dominanta, cand agentul economic practica preturi excesive sau preturi de ruinare (de dumping). Cel mai important caz de acest fel descoperit in Romania a fost cel de pe piata cimentului, primii pasi ai anchetei fiind facuti la Lafarge Medgidia.

Sanctiuni drastice

Pentru astfel de incalcari ale legii, Consiliul Concurentei poate aplica amenzi deosebit de mari, cuprinse intre 1% si 10% din cifra de afaceri a firmei respective. Exista totusi si o politica de clementa, care spune ca agentii economici care furnizeaza elemente probatorii sunt scutiti de plata amenzii, iar cei care colaboreaza beneficiaza de o reducere cuprinsa intre 20% si 50% din cuantumul amenzii.

Viitorul apartine concentrarilor economice

In perioada urmatoare se va intensifica fenomenul concentrarilor economice”, a declarat Ioan Badica. Acesta a adaugat ca, daca in acest proces sunt implicate firme care au cifra totala de afaceri de zece milioane de euro sau daca primele doua firme au cumulat o cifra de afaceri de patru milioane de euro, concentrarea trebuie sa fie notificata Consiliului Concurentei in vederea analizarii si autorizarii.
De asemenea, dupa aderarea la Uniunea Europeana, Consiliul Concurentei, impreuna cu Consiliul Europei, si-a fixat cateva domenii prioritare in care va urmari activitatea din punct de vedere al practicilor concurentiale: asigurari, banci, comunicatii si tehnologia informatiei, constructii, energie, media, transporturi.
In finalul evenimentului, au fost prezentate doua studii de caz, care priveau societatile constantene C&D Impex Trading SRL si SC Sorla SRL, care au fost amendate de catre Consiliul Concurentei cu 1.217.557 RON, respectiv 100.351 RON, pentru practici anticoncurentiale legate de distributia gumei de mestecat Wrigleys Spearmint. La intalnirea de ieri au participat numerosi reprezentanti ai celor mai importante companii de stat si private din Constanta.

Cele mai citite

Parlamentul European blochează propunerea Ungariei pentru funcția de comisar european

Parlamentul European a refuzat să aprobe numirea lui Oliver Varhelyi, candidatul propus de Ungaria pentru funcția de comisar european pentru sănătate publică și bunăstarea...

Parlamentul European blochează propunerea Ungariei pentru funcția de comisar european

Parlamentul European a refuzat să aprobe numirea lui Oliver Varhelyi, candidatul propus de Ungaria pentru funcția de comisar european pentru sănătate publică și bunăstarea...

Prognoza meteo: Temperaturile scad ușor în noiembrie, dar vor crește la începutul lui decembrie

Meteorologii anunță pentru săptămâna 11-18 noiembrie 2024 o ușoară scădere a temperaturilor față de valorile normale ale perioadei pe tot teritoriul României. În ceea ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă