Anul trecut, minerii din Valea Jiului au stat in concediu medical peste 270.000 de zile, echivalentul a peste 760 de ani. Aceiasi mineri au avut in 2008 peste 1.000 de ani concediu medical. "Sigur ca ne afecteaza. Zilnic, aproape 1.000 de persoane lipsesc de la lucru", spune directorul general al Companiei Nationale a Huilei Petrosani, Constantin Jujan.
O analiza facuta de Comitetul de Securitate si Sanatate in Munca al Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani arata ca, intr-un singur an, respectiv 2009, minerii companiei au avut concediu medical peste 270.000 de zile, adica peste 760 de ani. Numarul zilelor de concediu medical a scazut insa fata de anul 2008, spun oficialii companiei, dar in acelasi timp s-a redus si numarul angajatilor care au beneficiat de un astfel de concediu si asa s-ar explica curba descendenta. In urma analizei facute de Comitetul de Securitate si Sanatate in Munca, s-a constatat ca doar 5,1% din zilele de concediu medical au avut drept cauza accidentele de munca. 0,4% au fost cauzate de bolile profesionale, 2,2% – de boli incurabile, 2,4% – de concediul de crestere a copiilor, in vreme ce 89,9% au fost inregistrate sub o cazuistica foarte diversa, dar toate afectiuni obisnuite. Cele mai multe astfel de concedii medicale le-au fost acordate minerilor de catre medici specialisti, respectiv 62% din total, in timp ce medicii de familie au eliberat 36% din adeverinte, iar medicii de intreprindere – 2%.
Problema concediilor medicale treneaza de ani de zile la unitatile miniere din Valea Jiului. Cu precadere in perioada verii numarul "bolnavilor" creste spectaculos. In 2008, cand minerii din Valea Jiului au fost in concediu medical aproape 1.000 de ani, s-a cerut sprijinul Ministerului Sanatatii pentru a-i depista si sanctiona pe medicii care acorda cu prea mare usurinta adeverinte de boala care nu corespund realitatii. Insa nici pana in ziua de astazi nu s-a intamplat nimic. Oficialii CNH Petrosani spun ca in unele cazuri bolile sunt imaginare, deoarece la examenul periodic obligatoriu ortacii primesc "apt de munca", chiar si pentru grupele speciale, ceea ce inseamna ca sunt sanatosi. "De data aceasta am facut o analiza fara sa ne ocupam de topul medicilor care acorda concedii medicale. Oricum, noi nu putem lua nici o masura impotriva acestora, am facut doar o informare catre Corpul de Control al Ministerului Sanatatii si acesta a ramas sa se ocupe mai departe. Sigur ca aceasta situatie ne afecteaza, pentru ca media lunara este de aproape 9% din personal. Asta inseamna ca, zilnic, aproape 1.000 de persoane lipsesc de la lucru, ceea ce se cunoaste", a declarat directorul general al CNH Petrosani, Constantin Jujan.