19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCompromisul privind Tratatul European, marele succes

Compromisul privind Tratatul European, marele succes

Ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Roland Lohkamp, a facut ieri un bilant al celor sase luni ale presedintiei germane a Consiliului European.
La conferinta de presa care a marcat incheierea presedintiei germane a UE, ambasadorul Lohkamp a fost insotit de ambasadorul UE la Bucuresti, Donato Chiarini, si de insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Portugaliei (tara care va prelua presedintia semestriala a UE la 1 iulie), Ana Nunes Barata.
Ambasadorul Lokhamp a amintit provocarile cu care s-a confruntat presedintia germana a UE, apreciind ca, "cu ajutorul partenerilor" europeni, "criza declansata prin voturile negative (la referendumul din Franta si cel din Olanda privind Constitutia europeana, n.r.) a putut fi depasita, iar Uniunea Europeana a gasit putere pentru a merge mai departe". Compromisul asupra Tratatului European, care mentine innoirile din proiectul Constitutiei europene, pachetul institutional fiind pastrat in totalitate, este marele succes cu care se incheie presedintia germana.
In afara temelor mari ale dezbaterilor europene, cele sase luni au fost marcate si de o serie de hotarari si actiuni practice, care "usureaza viata cetatenilor europeni", cum ar fi micsorarea tarifelor de roaming in telefonia mobila, mai multa transparenta pentru consumatori, ieftinirea zborurilor transatlantice. S-a intensificat cooperarea si in domeniul justitiei si afacerilor interne, inregistrandu-se progrese si in imbunatatirea sigurantei frontierelor si in combaterea imigratiei ilegale, prin sistemul FRONTEX.
In politica externa, ambasadorul Germaniei a subliniat intarirea pozitiei comune europene in strategia privind Asia Centrala si in politica de vecinatate in regiunea Marii Negre, reusita summitului UE-SUA si "punctele comune" in pozitiile fata de situatia din Orientul Mijlociu, Libia, Sudan si Cuba, la "capitolul nerealizari" fiind trecute nesolutionarea problemei Kosovo si faptul ca nu s-a putut incheia parteneriatul UE-Rusia.

Köhler, in Romania
"Pentru prima data dupa multi ani, un sef de stat german va vizita Romania", a declarat ambasadorul Lokhamp, anuntand vizita pe care presedintele federal Horst Köhler o va face in tara noastra in zilele de 2 si 3 iulie, la invitatia presedintelui Traian Basescu. Vizita are loc chiar in anul in care Romania a devenit membra a Uniunii Europene si chiar la incheierea perioadei in care Germania a exercitat presedintia semestriala a forului european. In afara de Bucuresti, unde sunt programate intalniri cu presedintele si cu premierul Romaniei si o vizita la Parlament, presedintele Köhler si sotia sa vor vizita si capitala culturala europeana Sibiu.  

Cele mai citite

Rațiu, dorit în cele mari campionate ale Europei!

Andrei Rațiu a făcut un meci mare în La Liga, la începutul acestei săptămâni, iar prestația sa nu a trecut neobservată. Presa din Spania...

Raya a salvat-o pe Arsenal de la eșec! Portarul spaniol a avut o paradă uluitoare

David Raya, portarul lui Arsenal, a fost protagonistul unei duble parade impresionante care a salvat echipa sa în meciul împotriva Atalantei, scor 0-0, din...

Amenajarea terasei: Cum să alegi mobilierul potrivit? 

Alegerea mobilierului potrivit poate transforma orice terasă într-un spațiu unic de relaxare sau divertisment. Află din acest articol care sunt factorii pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă