19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialComplotul a ajuns la Glasgow

Complotul a ajuns la Glasgow

Nivelul de alerta terorista in Marea Britanie a fost ridicat la "critic", cel mai inalt, dupa ce, sambata, o masina in flacari a intrat in zidul unui terminal de pe aeroportul din Glasgow, iar vineri doua automobile-capcana au fost descoperite in centrul Londrei.

 

Un autoturism jeep cherokee a intrat in viteza, sambata dupa-amiaza, la 15.15 ora locala, in zidul frontal al principalului terminal al aeroportului din Glasgow, luand foc in urma impactului. Doi barbati, descrisi de martori ca avand aspect oriental, au fost arestati, unul dintre ei fiind dus la spital in stare critica, cu arsuri grave. In total, sase persoane au fost spitalizate.
Aeroportul a fost inchis timp de cateva ore. In prima faza, a fost redeschis doar pentru sosiri, primul avion care a aterizat fiind o cursa de la Ibiza. Ulterior, au fost autorizate si decolarile.
si Aeroportul John Lennon din Liverpool a fost inchis temporar. O alerta din cauza unor bagaje nesupravegheate s-a inregistrat si pe Aeroportul Heathrow din Londra, dar s-a stabilit imediat ca nu era vorba despre o amenintare reala. Dispozitivele de securitate au fost intarite pe toate aeroporturile din Marea Britanie, restrictionandu-se accesul autovehiculelor.
Premierul britanic nou-instalat, Gordon Brown, a convocat o noua reuniune a celulei de criza a guvernului, supranumita Cobra, a treia in 36 de ore. Marea Britanie "nu va ceda si nu se va lasa intimidata de terorism", un "act diabolic, care nu poate fi niciodata justificat religios", a declarat Brown, reinnoind apelul la vigilenta si amintind ca terorismul este o amenintare "pe termen lung si permanenta".
Ieri, doi barbati au fost arestati pe o autostrada din districtul Cheshire, un martor relatand telefonic, pentru BBC, ca masini ale politiei au oprit un autoturism din care au coborat doi barbati si o femeie imbracata in vesmant musulman. Un al cincilea suspect a fost arestat dupa-amiaza.
Incidentul de la Glasgow este clar legat de tentativele de atentat cu doua automobile-capcana, ambele Mercedes, incarcate cu butelii de gaz si canistre de benzina si cuie, descoperite si detonate controlat, vineri, la Londra.
Atentatele dejucate "semnaleaza o escaladare a razboiului purtat impotriva noastra de teroristii islamici", a avertizat John Stevens, fost comandant al politiei londoneze, intr-un articol publicat in "News of the World". "Teroarea din 7 iulie (2005) a fost ingrozitoare, dar acum Al Qaeda a importat tactica din Bagdad si Bali pe strazile noastre. si totul se va inrautati inainte ca lucrurile sa se imbunatateasca", a mai spus Stevens. Expertii in terorism cred ca tentativele de atentat din acest weekened din Marea Britanie sunt "opera" unei celule de cel putin 20 de membri, minimul necesar pentru trei atacuri aproape simultane cu automobile-capcana. De asemenea, expertii favorizeaza ipoteza ca autorii planurilor de atentate sunt cetateni britanici.
si SUA au sporit masurile de securitate pe aeroporturi, desi purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Snow, a precizat ca nu exista informatii privind o amenintare specifica, iar nivelul de alerta nu a fost ridicat.
Aeroportul din insula spaniola Ibiza a fost evacuat ieri in urma unei "false alerte" declansate de un apel telefonic anonim adresat cotidianului basc Gara.

Cele mai citite

Viorica Dăncinepoate – Academia Catavencu

După atât de cunoscutele „Scopul partidului social-democrat este să câștige alegerile prezidențiale, locale și parlamentare de anul trecut” și „lupt împotriva unei țări...

Mircea Lucescu a anunțat lotul preliminar pentru meciurile cu Cipru și Kosovo!

Selecționerul Mircea Lucescu a publicat lista preliminară de jucători care ar putea fi convocați pentru meciurile cu Cipru și Lituania din Liga Națiunilor, iar...

Deciziile Fed privind dobânda de referință influențează economia globală și costurile de împrumut

Modificările recente ale ratei dobânzii de referință de către Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite au un impact nu doar asupra economiei americane, ci...
Ultima oră
Pe aceeași temă