20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialComisia Europeană: România, atenţie la conflictul de interese şi la cum este...

Comisia Europeană: România, atenţie la conflictul de interese şi la cum este cheltuit banul public!

”În România mica şi marea corupţie (la nivel politic) rămân principalele probleme. Chiar dacă s-au făcut progrese, existând cazuri de mare corupţie pe rolul instanţelor, clasa politică nu a promovat standarde consistente privind integritatea”, se arată în primul raport al Executivului comunitar privind corupţia în UE, document făcut public luni.

Comisia Europeană recomandă României să asigure independenţa investigaţiilor privind cazurile de corupţie la înalt nivel şi că acestea nu sunt partizane. De asemenea, trebuie asigurată imparţialitatea în ceea ce priveşte alegerea şi numirea în funcţie a oficialilor.

Citeşte şi: EUROBAROMETRU: România, în top zece cele mai corupte ţări europene

Executivul comunitar recomandă României să introducă un cod de conduită pentru oficialii aleşi şi sancţiuni pe diferite paliere pentru actele de corupţie. Pe de altă parte trebuie întărite măsurile de prevenire şi control în ceea ce priveşte mecanismul achiziţiilor publice şi a contractelor publice, inclusiv cele care vizează companiile de stat sau cele unde statul este acţionar majoritar.

În plus, Comisia sugerează României să întărească măsurile privind depistarea conflictului de interes în rândul funcţionarilor publici, dar şi a politicienilor, mai ales atunci când este vorba despre alocarea de bani publici, cu accent pe sistemul public de sănătate.

Conform ultimului Eurobarometru, 93% dintre români consideră că fenomenul corupţiei este răspândit în întreaga ţară. 25% dintre aceştia (al doilea mare procent din UE) spun că s-au aşteaptat să plătească mită anul trecut pentru a beneficia de anumite servicii, faţă de 4% cât reprezintă media europeană.

Cele mai citite

România, tot mai dependentă de importuri: Peste 25% din legume și 40% din fructe aduse din străinătate

Peste un sfert din legumele consumate în România și 40% din fructe provin din import, conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, pe baza...
00:02:15

VIDEO Trump despre întâlnirea cu Zelenski: ”Este lupta mea să salvez umanitatea”

Donald Trump a declarat că se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski vineri, la New York. „Cred că voi putea ajunge la un...

Oficialii americani avertizează că furtuna slăbită Helene rămâne încă „periculoasă”

Helene a fost retrogradată la o furtună tropicală vineri, la câteva ore după ce a atins uscatul ca un uragan puternic în statul american...
Ultima oră
Pe aceeași temă