17.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialComisia Europeană "nu are o opinie" în privinţa aderării României la Schengen

Comisia Europeană „nu are o opinie” în privinţa aderării României la Schengen

Comisarul European pentru Justiţie şi Afaceri Interne, Cecilia Malmström, a precizat, la interpelarea romanialibera.ro, că nu poate să aibă o opinie despre momentul aderării României la spaţiul Schengen întrucât Comisia Europeană oferă doar asistenţă în această problemă, decizia finală aparţinând celorlalte statelor membre ale Uniunii Europene.

„Când ataşezi un eveniment foarte important unei date fixe apar complicaţiile pentru că dacă nu poţi să realizezi la acea dată ce ţi-ai propus intervin o serie întreagă de evenimente. Eu nu pot să am o opinie pe acest subiect. Noi suntem aici doar pentru a ajuta cu pregătirile pentru Schengen şi vom continua să o facem. Evaluarea tehnică a fost făcuta, e adevărat, dar aici este şi o problemă politică”, a declarat Cecilia Malmström la conferinţa de presă susţinută la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, ca o concluzie a întâlnirilor pe care le-a avut miercuri cu primul ministru Emil Boc, cu miniştri Internelor, Justiţiei, Externelor şi cu şefii celor două camere ale Parlamentului României.

Comisarul european a insistat că România merită măcar un calendar clar în privinţa aderării la spaţiul Schengen, dar subliniază că acest deziderat nu poate fi obţinut fără ca autorităţile de la Bucureşti să poarte un dialog cu cele din statele care se opun aderării României şi Bulgariei: „Înţeleg frustrările acumulate de partea română şi dorinţa de a găsi o soluţie. Aveţi dreptul unei perspective clare în ceea ce priveşte accesula la spaţiul Schengen şi este de datoria Consiliului European să o găsească. De asta am încurajat Consiliul şi statele membre să fie precise în formularea îngrijorărilor pe care le au în legătură cu aderarea României. Statul de ţară membră a Schengen presupune existenţa echipamentului tehnic necesar dar cere şi încredere din partea celorlalte state. Dacă această încredere nu există atunci trebuie să găsim soluţii pentru a merge mai departe”.

Cecilia Malmström nu a precizat însă care ar putea fi aceste soluţii, lăsând încă o dată să se înţeleagă faptul că Bruxelles-ul preferă rolul de arbitru în disputa unor ţări ca Germania, Franţa, Olanda şi Finlanda cu România şi Bulgaria pe subiectul Schengen.

Aceste state au sugerat, mai mult sau mai puţin răspicat, că România trebuie să-şi rezolva problemele legate de corupţie până să poată avea pretenţii de integrare în Schengen. Comisarul pentru Justiţie şi Afaceri Interne a nuanţat această problemă: „Tehnic, nu este nicio legătură între acest Mecanismul de Cooperare şi Verificare în problema Justiţiei impus României de Uniunea Europeană şi accesul în spaţiul Schengen. Însă din punct de vedere politic există o relaţie pentru că este vorba despre lupta împotriva corupţiei”.

Cecilia Malmström a recunoscut că „România a făcut progrese în lupta împotriva corupţiei„, dar a afirmat fără echivoc că „mai este încă mult de făcut şi reformele trebuie continuate, iar poiticienii suspectaţi de corupţie trebuie aduşi în faţa Justiţiei”.

Oficialii români ar urma să discute cu omologii francezi despre aderarea la Schengen pe 7 martie, la Paris.

Până atunci, Parlamentul European va analiza rapoartele tehnice de evaluare a României şi Bulgariei. Acestea au fost desecretizate de Uniunea Europeană, după votul dat de statele membre.

Şansele ca România să intre în Schengen în martie anul acesta sunt considerate însă în continuare foarte mici.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă