Paralamentarii liberali de Constanta au comentat, pe larg, evenimentele din ultima perioada. Gheorghe Dragomir, presedintele organizatiei judetene, a declarat ca, in Comisia de Buget Finante a Camerei Deoutatilor, s-a trecut prin filtru bugetul pe anul viitor. Dragomir a sustinut ca, impreuna cu deputatul PSD de Constanta Eduard Martin, a semnat amendamentul prin care Consiliul Judetean Constanta va beneficia de 3 milioane RON pentru continuarea lucrarilor la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Deputatul recunoaste ca banii nu sunt suficienti, dar considera foarte important faptul ca acest proiect de importanta pentru judet va fi continuat. Finantarea a primit acordul ministrului de resort dupa discutiile purtate cu conducerea Directiei de Sanatate Publica si semnatarii amendamentului. Dragomir a mai spus ca nu a fost abandonata ideea constructiei spitalului regional, caz in care unitatea de sanatate va continua sa functioneze fie ca spital judetean, fie ca sediu pentru unitati private. Liberalii sustin ca viitoarele rectificari bugetare ar putea aduce bani mai multi pentru finalizarea lucrarilor. Gheorghe Dragomir a tinut sa precizeze ca si alte proiecte importante pentru judet vor fi sustinute, indiferent de initiatorul acestora.
Tot in bugetul de anul viitor s-au prevazut sume destinate restaurarii unor asezaminte de cult. Senatorul Puiu Hasotti si deputatul Gheorghe Dragomir sunt adeptii ideii de restaurare-conservare a bisericilor din judetul Constanta si o agreeaza mai putin pe cea privind ridicarea de noi asezaminte de cult.
O singura autoritate
Deputatul Andrian Mihei, membru al Comisiei pentru comert si industrie, a spus ca politica in domeniul fiscal a creat conditii pentru investitorii interni si externi. Scaderea taxei pe valoarea adaugata este motivul pentru care companii din strainatate aleg Romania. Strategia in domeniu a facut posibila cresterea economica fara precedent si posibilitatea elaborarii unui buget care, pentru prima oara in ultimii ani, aloca sume mari pentru sanatate, invatamant, dezvoltare rurala si infrastructura. In ce priveste politica energetica, Mihei crede ca o singura autoritate de reglementare a energiei ar putea controla mai bine activitatea in ce priveste, de exemplu, stabilirea preturilor. Deputatii, membri in aceasta comisie, l-au chemat pe directorul Autoritatii Nationale pentru gaze pentru a raspunde cu privire la stabilirea pretului. Este cunoscut faptul ca, urmare a majorarii, va creste pretul pentru furnizarea altor servicii. In opinia lui Mihei, statul roman trebuie sa isi elaboreze propria politica energetica si sa incurajeze producerea de energie neconventionala in asa fel incat sa nu mai depinda de importuri.
ANI nu trece de Senat
Senatorul Puiu Hasotti este nemultumit de reactia parlamentarilor care au amputat Legea Autoritatii Nationale de Integritate (ANI). Deputatii liberali de Constanta considera ca din proiectul actului normativ nu a mai ramas decat titlul. Legea era raspunsul la angajamentul asumat de Romania fata de solicitarea Uniunii Europene. Hasotti a dat asigurari ca legea nu va trece de Senat, in conditiile in care majoritatea parlamentara nu este de acord cu modificarile operate in colaborarea cu parlamentarii PSD, PRM, PC si UDMR. In calitatea de lider al grupului PNL din Senat, Hasotti a propus modificarea Regulamentului in asa fel incat senatorii sa nu mai lipseasca nemotivat de la sedintele in care se da votul final. Daca vor fi acceptate, propunerile senatorului liberal vor avea ca efect diminuarea veniturilor obtinute in urma activitatii la comisii si la sedintele Senatului. Vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti a mai abordat un subiect de interes pentru scena politica romaneasca. Hasotti confirma faptul ca randurile partidului s-ar putea subtia prin plecarea membrilor catre gruparea „SS” (Stolojan, Stoica). Hasotti a elaborat o lista a celor care parasesc formatiunea in speranta ca vor ocupa functii de conducere intr-un viitor partid format prin unificarea fortelor de dreapta. Este vorba de persoane care au pierdut alegerile interne sau care anticipeaza imposibilitatea de a mai avea loc pe listele de parlamentari ale partidului la viitoarele alegeri. Cazul Mircea Iustian este edificator in acest sens. Discutia dintre Hasotti si deputatul care a preferat sa treaca de partea fostului lider al PNL a fost edificatoare. Iustian a recunoscut ca „nu mai are benzina”… In tara sunt si alte cazuri, dar Hasotti este informat ca numarul demisionarilor este mult mai mic decat cel pe care fostii colegi il fac public in speranta castigarii popularitatii. Senatorul Puiu Hasotti considera ca este putin posibila unificarea unor partide care au doctrine diferite.