17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialCod Roşu de nepăsare

Cod Roşu de nepăsare

Dacă judecăm doar prin prisma faptului că în 27 de judeţe din Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei şi sudul Transilvaniei cursurile şcolilor au fost suspendate pentru ziua de luni, 27 ianuarie, la care se adaugă şcolile din Bucureşti – aici lacătul pe uşă se va pune şi marţi, 28 ianuarie, avem, iată, imaginea unei ţări care are încă reflexul melcului, ascunzându-se în propria cochilie de teama pericolului.

Codul roşu

Tragicul situaţiei a fost exemplificat ieri, la prânz, de anunţul Administraţiei Naţionale de Meteorologie privind instituirea codului roşu pentru un perimetru cuprinzând judeţul Buzău, sudul Vrancei şi nordul Brăilei, alerta fiind valabilă pentru cea de-a doua parte a zilei. Este pentru prima oară în România când se instituie cod roşu de viscol. Această măsură se aplică în zonele unde stratul de zăpadă depus în 24 de ore este de cel puţin 50 de centimetri, iar ninsorile continuă fără încetare.

Citeşte şi: COD ROŞU pentru judeţele Buzău, Vrancea şi Brăila. Drumurile naţionale din aceste zone au fost închise

Troiene de trei metri în Buzău

Oficialii din conducerea judeţului Buzău declarau însă, tot ieri, că în partea asta de ţară sunt troiene care ajung şi la trei metri înălţime. Situaţia este foarte gravă, arăta în acest context Vasile Prahoveanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din Buzău, având în vedere că stratul gros de omăt depus pe case poate să ducă – aşa cum s-a mai întâmplat şi în alţi ani, la prăbuşirea acoperişului, dar şi la blocarea coşului de fum. Ceea ce înseamnă risc major de accidente sau de incendiu pentru locatarii respectivelor gospodării.

Curajul oamenilor simpli

Şi dacă e viscol, ca în fiecare an, vedem şi acum curajul şi devotamentul anonimilor care înfruntă nămeţii pentru salvarea semenilor. Nenumărate operaţiuni riscante, în Brăila şi Olt, în Dâmboviţa sau Argeş, efectuate de angajaţii ISU, SMURD, de cei de la Drumuri Naţionale, dar mai ales de Armată. Una dintre cele mai dramatice situaţii a fost ieri în comuna buzoiană Movila Banului, unde o gravidă necesita operaţie de cezariană. Ambulanţei i-au trebuit mai bine de 12 ore pentru a ajunge din capitala de judeţ până la destinaţie, având în faţă un utilaj şenilat care i-a deschis drumul. Echipajele n-au mai mers pe şosea. Nici nu se mai vedea asfaltul. Salvatorii mergeau în zigzag, pe câmp, ocolind munţii de zăpadă. Din fericire, povestea s-a terminat cu bine, gravida ajungând în cele din urmă la maternitatea din oraşul Buzău.

Citeşte şi: Peste o SUTĂ de trenuri anulate şi TREI linii închise

8.000 de salvatori

Sute de oameni îşi datorează acum sănătatea sau chiar viaţa echipelor de salvatori care i-au scos din maşini blocate pe câmp sau din sate acoperite deja cu totul de zăpadă. De o amploare deosebită a fost intervenţia din Dolj, de data asta în cazul unei persoane care era programată pentru transplant. Şi-au unit forţele echipaje de la ISU şi SMURD din judeţele Argeş, Olt şi Dolj pentru a duce la bun sfârşit misiunea, încununată cu succes. Cu bine s-a încheiat şi drumul echipajelor de salvatori spre localitatea Gălbinaşi din judeţul Călăraşi, un copil de 8 ani cu dureri cumplite la umăr fiind transportat la spital. Statistica arată că în cursul zilei de ieri peste 8.000 de oameni din diverse structuri de intervenţie ale statului s-au aflat la datorie, riscându-şi propria viaţă, pentru a salva, în schimb, viaţa celor care au avut nevoie de ei.

Baschetul nu are limite

Şi ca să fim siguri că trăim în România, nu într-o ţară normală, premierul Victor Ponta ne-a arătat ieri ce face un conducător în timp ce lumea e la un pas de colaps. Domnul prim-ministru avea programată o partidă de baschet.

Citeşte şi: Cum se relaxează Ponta în ziua CODULUI ROŞU de viscol. Jurnaliştii l-au surprins la o sală de sport

La ieşirea din sala de sport, şeful Executivului îşi privea tacticos ceasul, în timp ce se urca în maşina oficială, să nu cumva să întârzie la Comandamentul de Iarnă, de la ora 15.30, de la Guvern. Şi afară ninge, ninge…

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă