Coaliția pentru Familie a strâns aproximativ 825.000 de semnături pentru susținerea modificării articolului 48 din Constituție, care se referă la căsătoria dintre femei și bărbați, a anunțat, miercuri, unul din reprezentanți, Mihai Gheorghiu.
El a precizat, într-o conferință de presă, că inițiativa pentru definirea familiei ca urmare a căsătoriei dintre un bărbat și o femeie vine ca urmare a ”îngrijorărilor” și a ceea ce ”se întâmplă în toată Europa”, făcând referire la referendumurile pentru legalizarea parteneriatelor civile între persoanele de același sex.
”Este o protecție în plus. Nu se creează drepturi noi, nu se anulează drepturi vechi”, a punctat Gheorghiu.
El a mai specificat că, prin munca voluntarilor organizați în 40 de comitete județene, au fost strânse 825.000 de semnături. Întrebat dacă demersul respectă toate condițiile pentru schimbarea Legii Fundamentale, Gheorghiu a precizat că la încheierea termenului de șase luni, vor fi îndeplinite toate condițiile.
Mihai Gheorghiu a mai spus că motivul pentru care Coaliția și-a propus să strângă mai multe semnături decât prevede legea este pentru a atrage un semnal către autorități, pentru protejarea familiei.
Printre inițiatorii modificării Constituției, se numără și prezentatoarea TV Liana Stanciu, Vlad Miriță și Tudor Șisu, dar și reprezentanți ai Bisericii Baptiste, Bisericii Catolice și Bisericii Reformate, conform lui Gheorghiu.
Amintim că numele lui Mihai Gheorghiu, director adjunct al Muzeului Țăranului Român, a apărut în scandalul din 2013, în care a fost implicat muzeul, în urma unei proiecții de film cu tematică LGBT. Atunci, un grup de 50 de persoane a blocat o proiecţie de film cu tematică gay, organizată în cadrul evenimentului „Luna Istoriei LGBT (Lesbian-Gay- Bisexual- Trans)”, la MȚR. Protestarii au adus în sală cruci şi icoane, strigând „Moarte homosexualilor!”, şi au intonat imnul României.
Gheorghiu a fost acuzat de asociația Accept, care apără drepturile persoanelor gay, că ar fi pactizat cu protestatarii ortodocși. Atunci, și Ambasada Statelor Unite la București a condamnat incidentul, menționând: Suntem ingrijorati mai ales de faptul ca protestul parea sa fi fost organizat sau cel putin tolerat de catre un angajat al muzeului, directorul adjunct Mihai Gheorghiu, intrucat acesta i-a insotit pe protestatari si nu le-a descurajat actiunile.”
Inițiativa privind amendarea Constituției a apărut la sfârșitul anului trecut. Atunci, organizațiile membre au arătat că vor definirea ”fără echivoc” a căsătoriei. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a precizat că Biserica susține inițiativa Coaliției pentru Familie.
Pe de altă parte, 19 ONG-uri au semnalat că strângeri de semnături au loc în școlile din mai multe județe și au cerut Ministerului Educației să facă verificări. Atunci, purtătoarea de cuvânt a precizat că ministerul a luat legătura cu inspectoratele, care nu știau despre aceste situații, și că vor transmite că aceste inițiative nu sunt permise în școli, întrucât se încalcă Legea Educației Naționale.
Pentru modificarea Constituției, este nevoie de semnăturile a peste 500.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.