3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialAcuzații în Bacău: Consiliul Elevilor acuză presiuni la Colegiul Alecsandri, pentru semnarea...

Acuzații în Bacău: Consiliul Elevilor acuză presiuni la Colegiul Alecsandri, pentru semnarea petiției pentru căsătoria bărbaților cu femeile. Directorul: Dezinformare

Consiliul Elevilor și Asociația Elevilor din Bacău au susținut, într-un comunicat remis României libere, că elevii de la Colegiul Național Vasile Alecsandri au fost ”îndemnați” să semneze petiția pentru modificarea articolului 48 din Constituție, referitor la definirea căsătoriei drept uniunea dintre un bărbat și o femeie. În replică, directorul Colegiului a declarat, pentru Rl, că este ”o dezinformare”. 

Consiliul Județean al Elevilor Bacău și Asociația Elevilor Bacău au atras atenția că la Colegiul Național ”Vasile Alecsandri” din Bacău, elevii au fost ”îndemnați să semneze o petiție de natură religioasă prin care se cere schimbarea articolului 48 din Constituție. Cadrele didactice i-au catalogat pe elevi fiind ”pro-homosexuali”, dacă aceștia nu vor să semneze. Pe lângă acest abuz, minorii nu au dreptul să semneze anumite documente fără înștiințarea și acordul prealabil al tutorelui legal”, au arătat reprezentanții elevilor, într-un comunicat de presă, remis României libere, marți (vezi foto)

Pe de altă parte, directorul Colegiului ”Vasile Alecsandri”, Călin Leon Boambă, a declarat, contactat de România liberă, că ”dacă a existat o astfel de tendință, aceasta a fost eliminată înainte de a se trece la fapte” și că este o ”dezinformare”.

Luni, Asociația Profesorilor de Religie ”Sf Paraschiva” a transmis României libere un punct de vedere în care a susținut că nici un profesor din județul Bacău nu a strâns semnături pentru modificarea articolului 48 din Constituție, în sensul definirii familiei ca fiind bazată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie.

Citește și: Campanie de strângere de semnături în școli, pentru susținerea căsătoriei între femei și bărbați. Ce spun BOR și Ministerul Educației

Vineri, România liberă a semnalat că, în ultimele zile, asociația Accept, care luptă pentru drepturile persoanelor gay în România, a primit numeriase plângeri de la elevi și profesori care spuneau cum, în școlile lor, s-au făcut presiuni pentru semnarea petiției inițiate de Coaliția pentru Familie și susținute de Biserica Ortodoxă Română (BOR).

Cazurile fuseseră semnalate în județele Bacău, Neamț, Timiș și Bacău. Atunci, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Educației a precizat că ministerul a luat legătura cu inspectoratele, care nu știau despre aceste situații, și că vor transmite că aceste inițiative nu sunt permise în școli, întrucât se încalcă Legea Educației Naționale.

De asemenea, 19 organizații non-guvernamentale au trimis Ministerului Educației o solicitare prin care au cerut verificări în școli.

Conform articolului 7 din Legea Educației. ”În unitățile, în instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale sunt interzise activitățile care încalcă normele de moralitate și orice activități care pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a copiilor și a tinerilor, respectiv a personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic, precum și activitățile de natură politică și prozelitismul religios”.

Inițiativa privind amendarea Constituției a apărut la sfârșitul anului trecut și a fost demarată de Coaliția pentru Familie.  Atunci, organizațiile membre au arătat că vor definirea ”fără echivoc” a căsătoriei. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a precizat că Biserica susține inițiativa Coaliției pentru Familie, dar dezaprobă presiunile pentru semnarea petiției în școli, atrăgând atenția că Biserica nu este implicată în aceste cazuri. 

 

 

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă