Revolutionarii care au facut cereri de preschimbare a certificatelor in baza Legii Recunostintei (nr. 341/2004) vor fi verificati de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Conform legii, toate persoanele care isi ridica noul certificat de revolutionar sunt obligate sa semneze o declaratie pe propria raspundere, olografa, in care precizeaza daca au lucrat inainte de 1990 in vreo structura militara si daca au fost implicate in activitati de politie politica.
Membrii mai multor asociatii, atat din Bucuresti, cat si din tara, cu toate ca dosarele de preschimbare le-au fost verificate de SSPR si validate de Comisia Parlamentara a revolutionarilor, au refuzat semnarea declaratiei pe propria raspundere. Acestia sunt, in special, fosti angajati ai Directiei Securitatii Statului, ai Ministerului Apararii Nationale si ai Ministerului de Interne. In aceste situatii, SSPR a refuzat, conform legii, eliberarea noilor certificate de revolutionar preschimbate, chiar daca fusesera tiparite.
„Toti cei aproximativ 23 mii de revolutionari care au depus dosare pentru preschimbarea certificatelor vor fi verificati de catre CNSAS. Am trimis mai multe adrese la CNSAS in care am cerut, intr-o prima faza, verificarea membrilor comisiilor de la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor si a liderilor asociatiilor de revolutionari care au avizat dosarele de preschimbare”, a precizat Petrisor Morar, secretar de stat SSPR.
In urma unor sesizari, SSPR, dar si o asociatie de revolutionari au cerut CNSAS sa faca verificari suplimentare in cazul unui preot din Bucuresti care a solicitat preschimbarea certificatului. Preotul respectiv a fost implicat in urma cu ani intr-un scandal de presa, fiind acuzat ca a facut parte din Securitate. CNSAS a verificat aproximativ o treime din dosarele presedintilor de asociatii de revolutionari legal constituite, nefiind depistati fosti colaboratori ai politiei politice comuniste.