Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol a luat decizia de inlocuire cu contracte de gestionar delegat a tuturor celor 18 contracte de concesionare a fondului piscicol din Dunare. Noile contracte pot fi incheiate cu CNAFP de catre pescari, persoane fizice autorizate, organizatii de pescari sau persoane juridice.
Gestionare in loc de concesionarea fondului piscicol
Cele 18 contracte de concesionare expirasera in cursul anului trecut si la inceputul acestui an, iar decizia de incetare a concesionarilor a fost luata de comun acord de conducerea CNAFP si concesionarii care au renuntat la daunele de aproximativ 7 milioane de euro pe care le cereau de la companie. Prin declararea fondului piscicol din Dunare ca fiind liber de contracte de concesionare, conducerea companiei intentioneaza sa dea unda verde continuarii strategiei Ministerului Agriculturii in domeniul pescuitului si acvaculturii, urmand ca asociatiile si organizatiile de pescari profesionisti sa devina singura solutie pentru exploatarea durabila a resurselor acvatice din bazinele piscicole naturale.
Practic prin aceasta masura a presedintelui CNAFP Corneliu Popescu asistam la o noua apropiere de modelul european, in care gestionarea fondului picicol este realizata prin asociatiile si organizatiile de pescari profesionisti. Teoretic noua decizie pare sa fie de bun augur, conducerea CNAFP motivand ca masura a fost luata pentru respectarea prevederilor Legii 113/2005, prin care „accesul la resursele acvatice vii, in vederea practicarii pescuitului in scop comercial, se atribuie in mod direct pescarilor, persoane fizice si/sau juridice, organizatiilor de pescari din domeniul pescuitului comercial, legal constituite si recunoscute”. Dar intre practica si teorie lucrurile se complica, din cauza ca litera legii ia in calcul si persoanele juridice si cam pe aici s-a impotmolit „reforma” in domeniul pescuitului si acvaculturii si in vremea guvernarii PSD, pentru ca organizatiile de pescari exista dupa modelul european din 2002, dar nu au fost sprijinite, la concesionarea fondului piscicol fiind avantajate tot sereleurile comerciantilor. Mai nou, unii comercianti si-au facut asociatii-fantoma. Presedintele Organizatiei Pescarilor Profesionisti Galati, Sandu Tamvuia, considera insa ca prin aceasta decizie a CNAFP se face un pas inainte, daca in continuare conducerea companiei va sprijini organizatiile de pescari mari, si nu pe cele incropite de comercianti.