17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialClienti politici deghizati in asasini platiti

Clienti politici deghizati in asasini platiti

» Agentia Centrala de Informatii a Statelor Unite (CIA) a angajat membri ai unei societati private de securitate pentru a pune in aplicare programul de capturare ori asasinare a liderilor Al Qaeda. Controversata companie Blackwater, implicata in Irak intr-o serie de incidente cu victime civile, a primit milioane de dolari pentru operatiuni, dar nici un lider terorist nu a fost prins sau ucis.

Potrivit cotidianului american The New York Times, intelegerea dintre CIA si Blackwater a fost incheiata in 2004 si avea ca obiecte planificarea operatiunilor, supravegherea tintelor si antrenamentul agentilor implicati in misiunile de capturare a liderilor teroristi. CIA nu a intocmit insa nici un fel de contract scris pentru serviciile in valoare de milioane de dolari contractate de la compania privata si nici nu a informat Congresul american. Totul s-a rezumat la o serie de intelegeri verbale intre oficialii CIA si membrii din conducerea societatii de securitate, care nu o data a fost acuzata de folosirea excesiva a fortei in misiunile pentru care a fost angajata de CIA, de Departamentul de Stat al SUA sau de Pentagon.
Lipsa unui contract scris si consecintele care decurg de aici, cum ar fi absenta oricarui control extern asupra activitatilor Blackwater, l-au determinat pe actualul director al CIA, Leon Panetta, sa convoace de urgenta Congresul in luna iunie pentru a le comunica celor care au atributii de control asupra CIA ca agentia a ascuns informatii din programul de eliminare sau arestare a liderilor Al Qaeda.

Conform NYT, din cauza absentei oricarui document, nu poate fi precizat cu exactitate daca CIA intentiona sa foloseasca agentii Blackwater, efectiv, in operatiunile de capturare sau ucidere a liderilor Al Qaeda. Ceea ce este insa cert este faptul ca, desi Blackwater a primit milioane de euro pentru serviciile contractate verbal, nici macar un singur activist Al Qaeda nu a fost capturat sau ucis in urma colaborarii CIA-Blackwater in acest program. Potrivit fostilor si actualilor agenti ai CIA, care au oferit informatii NYT sub protectia anonimatului, agentia a renuntat in final la ajutorul firmei in operatiunile impotriva liderilor teroristi. Aceiasi oficiali au precizat insa ca firma Blackwater, care, dupa o serie de incidente in care a fost implicata in Irak, si-a schimbat numele in Xe Services, are si in prezent in derulare un numar de contracte secrete cu CIA.

Ancheta in Congres
Dincolo de lipsa de eficienta a colaborarii cu firma de securitate, Comisia pentru Informatii a Camerei Reprezentantilor ancheteaza in prezent motivele pentru care CIA nu a informat niciodata Congresul despre acest program si nici despre externalizarea unor operatiuni atat de sensibile.  
Conform unui ordin emis de presedintele Gerald Ford in 1976, dupa dezvaluirea comploturilor esuate ale CIA de a-l ucide pe liderul cubanez Fidel Castro, agentia de informatii a SUA nu are voie sa execute asasinate. Interdictia din 1976 nu poate fi insa unul dintre motivele externalizarii vanatorii liderilor Al Qaeda, pentru ca, asa cum amintesc pentru NYT fosti si actuali oficiali din guvernul SUA, in momentul incheierii intelegerii cu Blackwater, Administratia George W. Bush declarase oficial ca uciderea unui membru Al Qaeda nu poate fi considerata asasinat, ci este echivalenta cu uciderea unui soldat inamic pe campul de lupta. Mai mult, aceiasi oficiali amintesc ca fostul vicepresedinte american Dick Cheney le-a spus conducatorilor CIA in 2002 ca nu era necesar sa informeze Congresul cu privire la astfel de operatiuni, pentru ca aveau deja autoritatea de a ucide liderii retelei teroriste.

Dosar
» Patron generos cu Partidul Republican
Predilectia institutiilor guvernului condus de republicanul George W. Bush de a incheia contracte cu firma Blackwater ar putea avea o legatura cu fondatorul si unicul ei proprietar, precum si cu strategia de resurse umane.  Erik D. Prince, fost membru al Navy Seals – unitate-amfibie de luptatori de elita a Marinei SUA –, este un apropiat al cercurilor religioase conservatoare din SUA, finanteaza o serie de fundatii apropiate Partidului Republican si conduce o fundatie care apara in intreaga lume "crestinii persecutati pentru credinta lor". Potrivit Time si National Public Radio, incepand cu 1998, Prince a donat peste 230.000 de dolari Partidului Republican. Pe langa simpatiile politice care i-au alimentat generozitatea, Prince a avut si o strategie de resurse umane inspirata, care a contribuit la succesul afacerii sale: din 2005, Blackwater ii are printre membrii conducerii pe Cofer Black, fost director al Centrului Antitero al CIA, si pe Joseph E. Schmitz, fost inspector general al Departamentului Apararii SUA.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă