17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialClenciul lui Putin

Clenciul lui Putin

» Ucraina a decis sa opereze o noua emisiune monetara pentru a achita gazul furnizat de Rusia in luna mai. Decizia care ameninta sa destabilizeze si mai mult economia zguduita de criza a Ucrainei a fost luata pentru a contracara strategia prin care Rusia incearca sa supuna la un test dur relatia UE cu Kievul si credibilitatea in plan intern a politicii presedintelui Viktor Iuscenko.

Emisiunea monetara in valoare de 3,8 miliarde hrivne (circa 500 milioane dolari) a fost decisa de Iuscenko dupa ce, saptamana trecuta, premierul rus Vladimir Putin avertizase Uniunea Europeana ca, daca nu ofera un ajutor financiar Kievului, Ucraina nu va putea sa-si achite obligatiile, va ramane fara gaz si "va fi nevoita" sa sifoneze din nou gazul rusesc care ii tranziteaza teritoriul catre statele UE.
Premierul rus a reiterat apelul catre UE de a contribui, impreuna cu Moscova, la acordarea unui imprumut de cinci miliarde dolari cu care Ucraina sa-si achite rezervele necesare pentru iarna. O parte importanta din acest gaz trebuie sa fie stocat in depozitele subterane ucrainene, pentru a garanta tranzitul de gaz spre Europa, 80% din gazul rusesc destinat Europei tranzitand Ucraina.

Intr-o schimbare de atitudine care contrasteaza frapant cu atitudinea din perioada confruntarii ruso-ucrainene pe tema gazelor din luna ianuarie – disputa care a dus la intreruperea livrarilor catre unele state UE –, Putin s-a aratat plin de intelegere fata de Ucraina, apreciind ca Kievul "nu poate fi condamnat" daca va deturna gazele destinate Europei.
Schimbarea de atitudine a lui Putin ar putea fi explicata prin miza din politica interna din Ucraina, unde in aceasta toamna au loc alegeri prezidentiale. Desi a trimis o delegatie pentru a cerceta situatia la Moscova si Kiev, Comisia Europeana a semnalat ca, in conditiile crizei economice, este putin probabil ca UE sa gaseasca resursele financiare pentru a imprumuta Ucraina. Acest deznodamant ar face ca electoratul ucrainean cu aspiratii prooccidentale sa se simta abandonat de UE si sa amendeze linia politica a presedintelui Viktor Iusenko, un avocat fervent al integrarii euroatlantice a Ucrainei.

» Atac la oligarhul lui Iuscenko
Pe langa clenciul politic pe care presedintele ucrainean nu a putut sa-l evite decat tiparind bancnote, Rusia a declansat un atac mai putin vizibil impotriva oligarhului rus Dmitri Firtash, care, potrivit presei ucrainene, il sustine financiar pe Iuscenko. In urma acordului energetic semnat de Putin si premierul ucrainean Iulia Timosenko – adversara declarata a lui Iuscenko –, Firtash a pierdut controlul asupra importurilor de gaz turkmen catre Ucraina si pe cel al companiei Emfesz, care importa 20% din necesarul Ungariei. Potrivit EUObserver, atacul impotriva lui Firtash pare sa fi inceput inca din 2008, cand autoritatile ruse l-au arestat, sub acuzatia de evaziune fiscala, pe Semion Moghilevici, considerat seful suprem al mafiilor rusofone din intreaga lume. Puternic implicat in traficul cu hidrocarburi la nivel mondial, ca si in traficul de droguri, de arme si de oameni, Moghilevici este considerat "creatorul" imperiului financiar al lui Firtash si adevaratul proprietar al multora dintre afacerile acestuia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă