17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialCircul european

Circul european

Multe se vor mai spune, in zilele ce urmeaza, despre exotismul acestor alegeri europene. Care, in cazul nostru mai mult decat la altii, au scos din nou la suprafata amatorismul si gustul pentru spectacolul de circ. Poate ca nu am ajuns, ca bulgarii, pe locul intai in reciclarea infractorilor, deveniti peste noapte respectabili eurodeputati. Dar putem fi siguri ca vom fi, pentru multa vreme, subiectul de predilectie al ironiilor in presa europeana. Se va vorbi despre bogatia ostentativa a unora dintre "alesii" nostri, despre ideile descusute ale altora. si se va instala sentimentul ca romanii sunt cam primitivi.

Multa vreme mineriadele ne creasera o imagine de violenti. Oare ce noua imagine despre Romania se va degaja din interviurile pentru retelele europene de televiziune date de acest Cressus national, in decorul stucaturilor aurite din "palatul" sau? Care sunt nu doar o ilustrare pedagogica a prostului-gust, dar si o sfidare sociala intr-o tara ce ii cere Europei sa o ajute. Iar cand va fi sa ne aparam si interesele – caci, da, un eurodeputat cam de aceea se si duce in Parlamentul European –, lipsa noastra de credibilitate nu ne va costa scump?

Un deputat european devine si un permanent ambasador al tarii sale. I se cere nu doar sa cunoasca bine dosarele sau sa pledeze convingator. Trebuie sa fie si un om de lume, cum se spune, prezentabil, bine educat, sarmant, daca se poate, o personalitate. Trebuie sa vorbeasca limbi straine, sa fie bine instruit, cult, informat, dar si inventiv, cu spirit de anticipatie si cu imaginatie – caci Europa comunitara se alcatuieste permanent din ceva ce n-a mai existat. In mod sigur, nu s-ar putea spune ca starletele de pe listele lui Berlusconi erau sau vor deveni peste noapte niste diplomati de cariera spre binele interesului comunitar. Dar Italia dispune in paralel de adevarati oameni politici si diplomati care s-au implicat de multa vreme in afacerile europene si stiu sa o reprezinte. Ea nu risca sa fie marginalizata, chiar cu bufonadele acestui Don Juan crepuscular.

Noi suntem insa abia la inceput. Suntem in faza in care se tes si relatiile de viitor, retelele de influenta. Ma uit pe liste cu teama, cu foarte putina speranta. Nu am asistat la campania lor electorala, dar nici cei care au plecat urechea sa le asculte argumentele europene nu par sa fi retinut planuri de anvergura. Pentru cineva care vine din afara, saracia enunturilor de pe afisele campaniei electorale romanesti furnizeaza un sumbru presentiment. Nici prin alte tari europene discursul comunitar nu reuseste sa entuziasmeze masele. Dar nicaieri nu pare mai evidenta, ca pentru docilul alegator roman, ideea ca Europa ramane undeva in ceata, ca un tinut strain.Am vazut prea multi diplomati romani facuti peste noapte, venind la sindrofii in costume maro ponosite, stangaci si fara urma de haz in conversatie, tinandu-te de un nasture ca sa-si verse ligheanul de platitudini. Oare vor deveni acesti eurodeputati ai Romaniei si o vitrina prezentabila a ei si o echipa de soc care sa-i serveasca interesele? Sa speram.

 

Deocamdata insa riscam sa ne remarcam prin cat suntem de hilari. Faptul ca latifundiarul nostru national traieste intr-un basm pe care nu-l intelege este, sa zicem, o inflorescenta ironica a intamplarii. Dar ca el isi expune cu emfaza "doctrina" grobiana a inavutitului intr-o Europa care patimeste in zilele noastre de pe urma excesului de lacomie ne va proiecta in afara sferei de idei, undeva in zona digestiei somnolente. E drept ca nu trebuie sa ne pierdem speranta. Omul nostru promite sa invete engleza accelerat. Atunci sa vezi interviuri in serie la CNN, cu un Pantocrator de patru metri patrati pe fundal! Europa patimeste de o situatie institutionala confuza. Se afla intre un tratat colectiv care nu mai functioneaza si o viitoare constitutie ce isi arata deja limitele.

 

Poate din aceasta pricina cam pretudindeni aceste alegeri europene au diabolizat mai mult ambitiile politice interne si au fost platforma pe care s-au cocotat atatia populisti, demagogi sau, pur si simplu, aventurieri care nu au decat competenta de a profita de conjucturile confuze. Dar Parlamentul si viitoarea Comisie, dupa ce interimatul actual va lua sfarsit, se vor afla foarte repede in fata unor situatii dificile. si vor trebui sa fie la inaltimea momentului. Caci daca privim bine spre discursul recent pronuntat de Obama la Cairo, vedem ca UE nu este catusi de putin o prioritate pentru noua Administratie. Obama se va intelege rapid si cu Rusia, si cu China, pentru a se concentra pe Orientul Mijlociu, marele santier diplomatic al mandatului sau. Uniunii Europene ii revine obligatia de a-si mentine un loc sub soare in viitoarea redistributie a rolurilor. La Washington si la Beijing se lucreaza deja la topografierea viitoarei lumi bipolare.

Cele mai citite

Cutremur în România cu magnitudinea de 5.2 pe Richter

Cutremurul s-a resimțit puternic în zona București și Otopeni Luni, 16 septembrie 2024, la ora 17:40:21 (ora României), un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.2...

PAID anunță sprijin financiar pentru proprietarii afectați de inundațiile recente din estul României

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a declarat luni că este pregătit să despăgubească rapid și eficient proprietarii de locuințe asigurați, în urma...

Un ieșean a sunat nejustificat la numărul unic de urgență 112 de 15.000 de ori

Un ieșean deține recordul de apeluri nejustificate la 112. Acesta a sunat de nu mai puţin de 15.000 de ori la numărul unic de...
Ultima oră
Pe aceeași temă