Conceptul "paine si circ", ajuns pe mana politicienilor romani, a capatat in actualul sezon preelectoral o noua dimensiune: "eliminam painea, pastram circul". Strategii de campanie, raspanditi precum potarnichile prin judetele tarii, spre documentare, au aflat ca electorul indigen se multumeste cu circ din belsug si ca el nu baga de seama – cel putin in sezonul tulburelului – absenta painii din meniul de imbunare. Trecand peste faptul ca aristocratii romani care au inventat asocierea hrana-distractie se rasucesc probabil in morminte cand vad ca urmasii de prin partile estice ale fostului imperiu reusesc sa aduca plebea de partea lor doar cu ceva spectacole ieftine – fara a mai pune la bataie si ingredientul material al principiului – , indemnul "doar circ" al strategilor electorali locali este utilizat tot mai mult de politicieni.
Subit, primari, prefecti, parlamentari si alti insi cu interese in sfera politicului si-au adus aminte ca oraselele lor au pe inventar diverse festivaluri, zile aniversare, omagiale si alte date cu potential festiv. Culmea coincidentei, toate aceste chermeze populare s-au inghesuit taman in preajma alegerilor. De pilda, "Ravasitului oilor", o sarbatoare a oierilor anonima pana-n zile trecute, a fost scoasa de la naftalina istoriei in mai multe localitati de la poalele Carpatilor. Cu costuri minime (cativa interpreti de muzica populara, doua-trei corturi pentru VIP-uri), politicienii locali au dat nas in nas cu viitori alegatori, inmuiati de atmosfera sarbatoreasca si de cele cateva inghitituri de bulz si de tuica achizitionate din banii lor (ce-i drept, la pret redus). La ultima sindrofie din serie nu a lipsit nici cel dintai om de stat, chiar daca intregul circ a blocat circulatia pe un traseu turistic destul de frecventat. Sarbatorile de genul "Zilele orasului X"au fost alte ocazii pentru politicieni de a-si imbuna alegatorii si de a comite gesturi cu priza la mase. Ei au dansat, au chiuit, au dat din maini si din picioare prin multime, au baut un pahar de tuica la un colt de taraba sau au infulecat pastrama rumenita pe carbuni.
Evident, nimeni din administratia locala nu a parut ca baga de seama ca spectacolele pentru plebe blocheaza drumurile, si asa sufocate, ca in urma lor raman maldare de gunoaie sau ca locuitorii ghinionisti ai respectivelor zone au fost terorizati de zgomot. Evident, in mijlocul electoratului bine-dispus, vanatorul de voturi a putut sa promita orice, de la painea pe care s-a jurat si in 2004 ca o va da la mii de kilometri de autostrazi, locuinte reabilitate, parcari, pensii si salarii ca in vest, si pana la spitale fara risc de moarte.
Evident, toata lumea a fost perfect constienta ca, dupa alegeri, mai nimic din painea promisa nu va ajunge la alegatorul obisnuit sa fie mintit frumos.