15.7 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialCiocănitorul ovin. Furtuna pe care o vesteşte Becali

Ciocănitorul ovin. Furtuna pe care o vesteşte Becali

Intrat prin telefon la RTV, într-o emisiune în care se mai aflau în studio jurnalista Andreea Pora şi politicienii Codrin Ştefănescu (PSD) şi Valeriu Tabără (PDL), ei bine, intrat în direct, Gigi Becali (PNL) s-a dat cumplit în stambă, comparând-o  pe Andreea Pora cu o ciocănitoare şi explicând că, dacă ar ajunge ministrul Agriculturii, ar face un singur lucru: „Aş dezvolta cel mai mult piaţa de ciocănitoare”.

Dincolo de cuvinte, Becali s-a manifestat şi printr-o gamă largă de onomatopee, râzând puternic în telefon, cu inflexiuni guturale ce aduceau leit cu un behăit sănătos.

Iar aici nu glumesc. E foarte posibil ca omul să nu-şi mai dea seama cum sună cu adevărat râsul său superior.

Moderatorul, Laura Chiriac, nu a făcut nimic pentru a împiedica derapajul. Putea, în definitiv, să taie legătura cu latifundiarul. Dar nici politicienii Ştefănescu şi Tabără nu au făcut ceva pentru normalizarea situaţiei.

Codrin Ştefănescu, amator şi el de suburban, dar fără „harul” necesar, s-a simţit chiar bine. În fine, Andreea Pora şi-a scurtat prezenţa în emisiune, pe fondul sonor al răgetelor becaliene. Un fel de răgete de dinaintea furtunii.

Dincolo de ştire, rămân, însă, mai multe de reţinut.

Haideţi, însă, să vedem cu s-a născut acest episod. Ei bine, apare un zvon: Gigi Becali ar putea avea un viitor în Agricultură, ca ministru. O televiziune, al cărei patron îşi face concediile în Dubai cu premierul socialist al României, preia cât ai clipi pseudo-informaţia şi o transformă în subiect de dezbatere.

Când nu are ocazia de a graseia cu graţie, căci, iaca, îşi face emisiunile în limba română nu în franceză, moderatoarea respectivului talk-show de la RTV se lasă în grabă purtată de braţele oţelite ale piticilor suburbani care fac irespirabil aerul din politica românească.

Orbită de rating şi, poate, de indicaţiile din cască, nimic nu o face pe Laura, franţuzita jurnalistă, să renunţe la a consolida ea însăşi mahalaua media în care-şi face meseria.

Şi, după cum s-a putut vedea marţi seara, în direct, când Gigi Becali a împuns-o verbal, ca un berbec, pe jurnalista Andreea Pora, moderatoarea Laura a găsit o singură soluţie: să-i tot întindă lui Becali câte o mână de fân, încurajându-l astfel să dea cu cornul şi mai abitir.

Asta da presă! Atât o fi reuşit Laura să priceapă din şcoala de presă din Hexagon, de la care madame se tot revendică suficient de fără jenă.

Sau, cine ştie, candidatul Becali o fi plătit să behăie în direct, că se obşnuieşte asta pe la televiziunile noastre, dar şi aşa, moderatorul e obligat să ţină emisiunea în frâu. Or, Laura nu a făcut-o, contribuind de fapt la încingerea atmosferei printr-o nepermisă stimulare a pornirilor primitive prin care oierul mistic s-a făcut cunoscut pe plan intern şi internaţional.

Bineînţeles, însă, că e nedrept să punem toată povara culpei din timpul emisiunii de marţi seara doar pe umerii Laurei Chiriac. Rolul ei a fost mai degrabă de releu.

Problema cea mare o reprezintă tot Gigi Becali şi partidul care a decis să-l promoveze pe listele sale de candidaţi pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie – Partidul Naţional Liberal.

Într-o ţară normală, monologul onomatopeic, jignirile cumplite şi, de ce nu?, discriminările de acest tip ar stârni rapid reacţii vehemente de condamnare.

Cum, însă, România mai are drum lung până va învăţa să folosească furculiţa şi cuţitul, violenţele verbale vor fi întâmpinate cel mult cu un zâmbet tâmp. 

Evident, experienţa nu justifică deloc liniştea mioritică de care se dă dovadă în astfel de situaţii. S-a dovedit de atâtea ori că, atunci când politicienii cu un limbaj agresiv ajung să pună mâna pe putere, respectivii se repliază rapid şi, având la îndemână pârghiile necesare, devin vectorii principali ai violenţei în societate.

Când nici jurnaliştii, nici clasa politică nu înţeleg acest mecanism simplu, atavic chiar, totul este pierdut.

Când va fi prea târziu, până şi noi, românii, ne vom da seama de asta, dar până atunci să nu zicem că nu am fost avertizaţi.

Coborând nivelul discuţiei la firul ierbii, acolo unde se simt ca acasă intelectul şi cultura lui Gigi Becali, aş formula concluzia astfel: Gigi Becali ne-a fost trimis de Dumnezeu pentru a ne pune în gardă, pentru a ne deschide ochii fix cu privire la ce va urma. Dar, cum zic şi Scriputirile din care latifundiarul citeşte în diagonală, toţi l-au crezut nebun pe divinul emisar. Doar nebun!

Cele mai citite

TRAGEDIE: O tânără de 27 de ani și părinții ei au fost găsiți morți într-un apartament din Bistrița

O tânără și părinții ei au fost găsiți morți, sâmbătă seară, în apartamentul lor din Bistrița, în urma unui apel la 112 care anunța...

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidențiale. Doi candidați au fost respinși

Până în prezent, pentru alegerile prezidențiale din 2024 din România, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...
Ultima oră
Pe aceeași temă