13 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialCine este PNL?

Cine este PNL?

Este posibil ca Mircea Geoana sa fie, in particular, un liberal sub acoperire, asa cum sustine Dinu Patriciu, dar, cel putin in public, liderul PSD este fidel crezului social-democrat. In programul sau, Geoana se pronunta impotriva cotei unice de impozitare si pentru impozitul progresiv; pledeaza pentru cresterea masiva a rolului statului in economie si in societate prin crearea unor institutii care sa supervizeze piata si sa gestioneze investitiile publice; sustine introducerea in Constitutie a garantarii de catre stat a drepturilor sociale. Acestea sunt elementele unui proiect de inginerie sociala tintind realizarea unui stat socialist. Mircea Geoana are tot dreptul sa doreasca sa faca din Romania un stat socialist si, atata vreme cat isi asuma deschis optiunea, este liber sa o faca.

Candidatul Traian Basescu are, la randul sau, o oferta "populara" destul de limpede conturata, in sensul in care pledeaza pentru libertate individuala, competitivitate, taxe si impozite mici, clasa de mijloc puternica, descentralizare, institutii de stat reduse si eficiente, pe de o parte, dar si pentru solidaritate, echitate, "bine comun" si justitie sociala. Este genul de program pe care il gasim la mai toate partidele crestin-democrate si/sau populare din Europa, fara inovatii spectaculoase. Din nou, este un program in limitele ideologice asumate de actualul presedinte, fara devieri prea mari de la mainstream-ul familiei politice de la care se revendica.
Cu totul altfel stau lucrurile cu candidatul liberal Crin Antonescu, care ar trebui sa reprezinte un partid de dreapta, ba chiar, dupa propriile spuse, singurul partid de dreapta din Romania. In acest sens ar trebui sa ne asteptam ca Antonescu sa sustina statul minimal, piata libera putin sau deloc reglementata, economie privata, taxe si impozite mici, descentralizarea programatica, programe sociale minime, la nivel local, nu national, libertate individuala maxima si diversitatea valorilor.

 

In schimb, Antonescu si PNL ne livreaza o cacofonie programatica de neinteles. Ni se propune un "manifest al bunului-simt", care este un fel de decalog etico-moralo-politico-social de neinteles. El incepe cu porunca intai "Sa nu iti uiti parintii!", trece prin cele aflate deja in uz, gen "sa nu minti!", si incheie cu "Ajuta-ti aproapele!". Nu are nici un sens! Un liberal de dreapta care promoveaza valorile individuale nu este profetul natiunii sale. Crin Antonescu nu este nici Moise, nici Mesia, iar Romania nu are nevoie nici de un profet nou, nici de un mantuitor nou si, cu siguranta, nici de un Decalog nou. Pentru cine e credincios ala vechi e suficient. Pentru ceilalti e problema lor individuala. Este, cu siguranta, nevoie de o "revolutie a bunului-simt", asa cum pretinde candidatul PNL, dar nu este aia despre care vorbeste Crin Antonescu. Ideologii PNL cred ca iluminismul, de la care se revendica doctrina liberala, este o poveste frantuzeasca in care Rousseau, Diderot si Voltaire se ocupau cu educatia poporului.

 

Ar trebui sa stie ca adevaratul iluminism liberal este cel scotian; unul dintre reprezentantii sai se numeste Adam Smith, iar altul se numeste Thomas Reid, un tip care, scris o carte minunata despre bunul-simt ca adecvare la fapte. Or, respectul fata de realitate al politicienilor romani ar fi, in sine, o revolutie suficienta.
In economie, Crin Antonescu pledeaza pentru reducerea cotei unice la 10%. Excelent! Dar domnia sa nu vine si cu un proiect de reformare a statului si de reducere a birocratiei pe masura acestei reduceri si nici cu o reforma a statului social pe masura. In schimb, ne trezim ca, printre solutiile de iesire din criza, Crin Antonescu propune reducerea TVA la alimentele de baza, o masura populista propusa de partidul lui Dan Voiculescu si respinsa cu doi ani in urma chiar de ministrul liberal de Finante, Varujan Vosganian. Mai mult, Antonescu propune inghetarea preturilor la utilitatile publice, o masura care contrazice flagrant ideea de piata libera.

Crin Antonescu si PNL nu par sa aiba nici un fel de identitate politica, nici de stanga, nici de dreapta, si acest lucru face rau in primul rand PNL si lui Antonescu pentru ca impinge electoratul de dreapta in bratele lui Traian Basescu, in lipsa de alernativa. Promovarea obsesiva a lui Iohannis pentru functia de premier se inscrie in acelasi vid de identitate. Primarul Sibiului este o persoana absolut respectabila si admirabila, dar din punctul de vedere al angajamentului politic nu reprezinta nimic: nici la stanga, nici la dreapta, nicaieri. Refuzul monomaniacal al lui Antonescu si PNL de a discuta cu Basescu sau cu PDL face rau atat PNL, cat si dreptei in general. Bunul-simt spune ca trebuie sa existe un set de valori fundamentale de dreapta asupra carora cele doua partide sa convina ferm, cu sau fara Antonescu, cu sau fara Iohannis, cu sau fara Basescu, pentru a asigura supravietuirea acestui curent politic in Romania. Altfel, totul nu este decat o triviala lupta pentru putere.

Daca PNL si PDL nu au un astfel de program minimal, le oferim unul. Nu l-am scris noi, l-a scris un exceptional ganditor de dreapta american, William F. Buckley Jr: "Care este, asadar cel mai indicat curs al actiunilor noastre? Este sa mentinem la cel mai ridicat nivel libertatea individului de a achizitiona proprietatea in moduri care sa ii permita sa decida singur cum dispune de aceasta proprietate. Pentru a face fata somajului, sa eliminam monopolul sindicatelor, plasele de siguranta, inflexibilitatile pietei muncii si sa fim pregatiti, acolo unde somajul rezidual persista sa ii facem fata local, sa plasam responsabilitatea politica si umanitara asupra celei mai mici unitati politice relevante.

Este acesta un program? Numiti-l un nonprogram daca vreti, dar adoptati-l ca si cum ar fi al vostru: Nu voi ceda mai multa putere statului! Nu voi ceda voluntar mai multa putere nimanui, nici statului, nici General Motors, nici presedintelui de corporatie… Imi voi folosi puterea asa cum cred de cuviinta. Vreau sa-mi traiesc viata ca un om supus, dar supus lui Dumnezeu,a si ascultator fata de intelepciunea stramosilor mei, nu fata de autoritatea adevarului politic nascut ieri la cabinele de vot. Acesta este un fel de program, nu? Este, in orice caz, un program suficient sa tina dreapta ocupata, stanga la distanta si natiunea libera".

Cele mai citite

Nicușor Dan susține că oamenii nu sunt în pericol, dacă trec prin Piața Unirii

Primarul general afirmă că nu există un expert care să confirme urgența lucrărilor de reabilitare Primarul Capitalei nu crede că graba cu care primarul sectorului...

Scene apocaliptice la Zaporojie după atacul Rusiei: „Maşinile au luat foc, copacii au fost puşi la pământ”

Rusia a atacat din nou Ucraina cu valuri de drone. La Kiev, asaltul a durat cinci ore. Bombardamentul a avut loc în ziua în...

Nicușor Dan susține că oamenii nu sunt în pericol, dacă trec prin Piața Unirii

Primarul general afirmă că nu există un expert care să confirme urgența lucrărilor de reabilitare Primarul Capitalei nu crede că graba cu care primarul sectorului...
Ultima oră
Pe aceeași temă