Proprietarul lanţului de farmacii prin care medicii de la Institutul Clinic Fundeni au decontat reţete false în valoare de 7,5 milioane lei este cel mai bogat om de afaceri din Sibiu, medic de profesie.
Lanţul de farmacii „Reţeta”, despre care procurorii spun că a intermediat decontări frauduloase din bani destinaţi bolnavilor de cancer, aparţine celui mai bogat om din Sibiu, Ilie Vonica, medic ginecolog-obstetrician de profesie. Ilie Vonica a absolvit cursurile Universităţii de Medicină Timişoara în 1982 şi zece ani mai târziu a deschis o policlinică în Sibiu 1992. În prezent, numele său este foarte cunoscut pe piaţa serviciilor şi produselor medicale din România, dar şi în domenii precum vânzări auto şi imobiliare.
Dosarul derulat în prezent de procurorii şi poliţiştii bucureşteni vizează doar una dintre multele firme ale lui Ilie Vonica şi ale familiei sale. Autorităţile suspectează că, prin intermediul reţelei de farmacii a lui Vonica, au fost decontate în mod fraudulos peste 1.000 de reţete false pentru eliberarea unor medicamente destinate bolnavilor de cancer. Astfel, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti (PTB) a anunţat că cei trei medici de la Institutul Fundeni care semnau reţete pe numele unor bolnavi de cancer le decontau de la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) cu ajutorul farmaciştilor de la „Reţeta”. Lanţul este mai puţin cunoscut în Bucureşti, unde are doar câteva farmacii, dar mai bine plasat în pieţe precum cea din Sibiu sau Craiova.
Ancheta procurorilor nu îl vizează direct pe omul de afaceri Ilie Vonica, dar printre cele nouă persoane cercetate se numără soţia acestuia, Daniela Ioana Vonica. Cei doi soţi sunt asociaţi în firma Sibpharmamed SRL, cu sediul în Sibiu, care deţine lanţul de farmacii „Reţeta”, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Administrator al societăţii este însă doar soţia, motiv pentru care ea este cea anchetată de procurori. Mai exact, lanţul de farmacii ar fi înregistrat în contabilitate facturi fictive de achiziţii de medicamente de la societăţi „fantomă”.
Piaţa medicală, vânzări auto şi golf
Soţii Vonica deţin împreună sau separat alte 10 firme, cele mai multe din domeniul medical, fie că este vorba de servicii medicale – Clinica Polisano, producţie de medicamente – firma Polipharma Industries, sau distribuţie de medicamente. Toate fac parte din grupul Polisano, numit de presa sibiană „un imperiu medical”, care include şi o maternitate, un centru de fertilizare in vitro, un spital privat şi, cea mai cunoscută, reţeaua de clinici Polisano, dotată cu aparatură ultramodernă. În grupul Polisano al omului de afaceri ar lucra aproximativ 1.500 de angajaţi, potrivit presei din Sibiu.
Presa a scris, în anii trecuţi, despre mai multe contracte cu statul ale grupului Polisano, unul dintre cele mai importante fiind cel pentru distribuţia vaccinului împotriva HPV, care s-ar fi ridicat la 15 milioane de euro. Ministerul Sănătăţii nu a răspuns însă ieri solicitării României libere cu privire la acest contract.
Numele lui Ilie Vonica, absolvent al Universităţii de Medicină Timişoara în 1982, este legat şi de afaceri care nu au nici o legătură cu domeniul medical. Omul de afaceri a avut, până nu demult, o reprezentanţă Citröen în Sibiu, iar acum deţine una Toyota. Familia derulează şi tranzacţii imobiliare, iar fiica soţilor Vonica este asociată într-o firmă de producţie de energie electrică. Ilie Vonica a amenajat şi un teren de golf întins pe 100 de hectare, la Cisnădie.
Omul de afaceri Ilie Vonica a refuzat să stea de vorbă cu reporterii „României libere“, acesta închizând telefonul înainte de adresarea vreunei întrebări. Singurul punct de vedere a venit din partea unei recepţionere a grupului Polisano, care ne-a transmis următoarele: „Comitetul executiv ne-a transmis să nu vă dăm vreo informaţie. Dacă se va decide să se facă o comunicare, veţi afla.”