Anul 2012 va veni cu o serie de modificări ale Codului Rutier. Amenzile vor fi majorate şi vor exista schimbări legate de pragul alcoolemiei de la care conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice este considerată infracţiune. Iniţiativa aparţine Direcţiei Poliţiei Rutiere şi se află în discuţii la Camera Deputaţilor.
Conform şefului Direcţiei Rutiere a Poliţiei Române, Lucian Diniţă, proiectul va fi aprobat după 1 aprilie, cel târziu în luna mai a anului 2012.
Ce schimbări ar putea aduce noul Cod Rutier?
În prezent, şoferii care conduc autovehiculele sub influenţa băuturilor sunt amendaţi până la pragul de 0,8 la mie alcoolemie în sânge, iar permisul auto este suspendat pentru o perioadă de trei luni. Acest prag scade la 0,5 la mie alcoolemie în sânge, iar fapta este pedepsită cu întocmirea unui dosar penal. Pe lângă suspendarea permisului, şoferii riscă o pedeapsă între 1 şi 5 ani de închisoare. Prin urmare, consumarea unei singure beri i-ar putea transforma pe şoferi în infractori cu dosar penal.
Amenzile de circulaţie se vor majora
Potrivit Codului Rutier aflat în vigoare, cuantumul punctului de amenda se stabileşte în funcţie de salariul minim brut pe economie, care va intra în vigoare la începutul anului şi va fi stabilit prin hotărâre de guvern. Noul Cod Rutier prevede faptul că un punct de amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie. Prin urmare, costul unui punct de amendă va fi de 70 de lei, faţă de 67 de lei, cât este în prezent.
Vânzarea, declarată în termen de 3 zile
În cazul vânzării unui autovehicul, fostul proprietar este obligat s-o declare în termen de trei zile. În cazul nerespectării legii, el riscă o sancţiune de la 9 la 20 de puncte, adică până la 1400 de lei amendă. Dacă noul proprietar nu solicită înscrierea acesteia în termen de 15 zile, acesta va fi amendat cu până la 20 de puncte.
Verificarea psihologică, la cererea Poliţiei Rutiere
Reprezentanţii Poliţiei Rutiere vor avea dreptul de a solicita verificarea medicală şi psihologică a conducătorilor auto, dacă aceştia au fost prinşi la volan sub influenţa băuturilor alcolice, dacă au depăşit viteza maximă cu peste 60 de km pe oră sau dacă au fost sancţionaţi de două ori, în doi ani, pentru comportament agresiv la volan.
Comportamentul agresiv, sancţionat
Comportamentul agresiv va presupune, conform noului Cod Rutier: întoarcerea prin folosirea sistemului de frânare, schimbarea succesivă a benzilor pentru depăşirea în viteză a celorlalţi participanţi la trafic sau agresarea celorlalţi şoferi prin apropierea excesivă şi periculoasă din faţă sau din lateral. Folosirea abuzivă a semnalelor sonore şi luminoase ar putea fi considerată, de asemenea, comportament agresiv şi ar putea duce la suspendarea permisului pentru 30 sau 60 de zile.
Şoferii vor fi informaţi din timp cu privire la modificările Codului Rutier. „În decurs de 30 de zile de la adoptare, regulamentul trebuie actualizat. Va exista o campanie intensă de informare a şoferilor cu privire la modificările aduse de noul Cod Rutier. Campania se va derula pe măsură ce modificările vor fi adoptate”, a declarat Lucian Diniţă pentru „România liberă”.
Conform purtătorului de cuvânt al Poliţiei Române, Cristian Ciocan, „Uniunea Europeană doreşte scăderea cu 50% a numărului de accidente rutiere mortale până în anul 2020, faţă de anul 2010. Modificarea Codului Rutier este un răspuns al autorităţilor române la directivele şi recomandările Uniunii Europene”.